- Jeg trodde jeg skulle dø

Datagründeren og småbarnsfaren ble utpekt som politiagent. Han ble jaget, fanget og torturert nesten til døde. 35-åringen Raymond Johansen fra Trondheim gir en grufull skildring av råskapen blant organiserte kriminelle i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRONDHEIM (Dagbladet): Natt til 17. juli i fjor kunne fort ha blitt den siste for småbarnsfaren Raymond Johansen.

- Jeg var sikker på jeg skulle dø. Og det er ingen tvil om at deres plan var å drepe meg, forteller 35-åringen til Dagbladet.

Han ønsker å stå frem i full offentlighet for å fortelle om råskapen blant organiserte kriminelle i Norge. Samtidig mener han det er den beste måten han kan beskytte seg selv.

Trondheims-mafia

- Å gjemme meg, nytter ikke. De finner meg uansett. Jeg har ingenting å skjule ovenfor disse miljøene. Jeg har verken tystet på dem, eller vært politiagent. Men jeg håper at folk i Trondheim får kaffen i halsen - og begynner å bry seg med at byen styres av kriminelle, sier han.

For ti år siden flyttet han fra Nord-Norge til Trondheim for å begynne i ny jobb som markedssjef på Norrøna Hotell. Etter fem år starten han og en bekjent for seg selv som gründere i IT-bransjen. Bedriften hadde stor suksess, og 35-åringen fikk raskt status som en vellykket forretningsmann.

Ble Club 4-medelm

- I 2002 ble jeg og min tidligere samboer parmedlemmer på den svært omtalte Club 4. Samtidig begynte to organiserte kriminelle grupperinger, en eks-jugoslavisk mafia og Hells Angels (HA) i Trondheim, å infiltrere dette miljøet, forteller han.

Johansen snakker serbokroatisk, etter å ha vært på arbeidskoloni i Jugoslavia som ungdom. - Dette gjorde at jeg raskt nøt respekt blant disse, forteller han.

- Problemene startet da en narkoman bekjent ba meg om hjelp. Han ble dårlig behandlet av den ene mafialederen. Jeg sa ja til å snakke med ham for å prøve å finne en løsning, sier Johansen, som mener dette førte til at hans forhold til denne lederen tilspisset seg.

- Noen mente jeg hadde sklidd alt for lett og raskt inn i miljøet. Jeg ble fortalt at lederen hadde satt ut kontrakt på at noen skulle knuse beina mine. Beskyldningene haglet - jeg skulle være tyster og politiagent.

Fikk drapstrusler

- Jeg fikk kontinuerlig drapstrusler på telefon. Uansett hvor jeg var, dukket eksjugoslaver og russere opp rundt meg. Jeg begynte å flykte, sier Johansen.

Johansen forteller at han var på flukt i seks uker før han ble innhentet av mafiaen. Klokka 02.00 om natta ble han plukket opp av den bekjente han hadde prøvd å hjelpe.

- Mafialederne ønsket å «sorte ut» problemene. Men når turen gikk til et nedlagt gårdsbruk ved Jonsvannet utenfor byen, skjønte jeg hvor det bar hen, forteller han.

Ble lagt i jern

- Da jeg gikk ut av bilen, løp jeg alt jeg kunne. Men det var bekmørkt og jeg snublet. Like etterpå haglet slagene. Tre menn kastet seg over meg med brekkjern og en hjulvinne. Jeg kjente hvordan det knaste i ribbeina, forteller han.

Hjelpeløs ble han påsatt håndjern, og slept inn på baderommet i gårdsbruket. Der ble han plassert på en krakk og festet til baderomsrørene med sitt eget belte rundt halsen. Johansen har fortsatt problemer med å snakke om sine opplevelser.

- Det haglet med slag. To av mennene var maskerte, innleide torturister. Når de ble slitne, brukte de pausene til å «danse» en dans for å gire hverandre opp. Jeg visste jeg ville dø i løpet av natta, forklarer Johansen.

Grusom tortur

I nesten seks timer gikk de tre mennene løs på 35-åringen. Redskapene de brukte var i følge Johansen enkle og grusomme.

$Gummislanger med bly

$Hjortegevir

$Planker og jernrør

$Brekkjern og kniver

$Spark og slag

$Metanol i sårene

Han fikk to brudd på kraniet samt brudd på 6-8 ribbein. Klærne og kroppen var innsmurt med blod.

- Dette er bare de verste skadene jeg ble påført etter omlag 1000 slag og spark. Jeg ble bare svakere og svakere, forteller han.

Kjøpt fri

Redningen ble en papirlapp i en veske han hadde med seg, som viste at han hadde aksjer for omlag 800000 kroner i firmaet han arbeidet i.

- Det var den eneste sjansen jeg hadde. Jeg tilbød dem pengene mot å la meg leve. De to maskerte var helt uinteressert. De sa de alt var betalt for en jobb. Men tredjemann, som er en del av mafiaen, ble usikker, forteller han.

Johansen fikk tredd en plastpose over hodet, lempet i bagasjerommet på en bil, og kjørt til et steinbrudd.

- På kanten av stupet fortalte de meg reglene. De skulle ha 150000 kroner

samme kveld, og 350000 kroner klokka 12.00 dagen etter. Til sammen 500000

kroner, som var aksjepostens verdi etter skatt. Hvis jeg blandet inn politiet, ville de drepe meg og begge barna mine, forteller han.

Avtalen skal ha blitt «banket» inn i kroppen ord for ord, før de kjørte ham til Lerkendal og slapp ham av ved leiligheten.

«Barna dine skal dø»

- Jeg var så svak at jeg trodde jeg ville dø når som helst. Derfor banket jeg på hos naboen for å få ham til å kontakte legevakta, forteller han.

Naboen, som fikk sjokk da han så Johansens tilstand, kontaktet også politiet.

- Da de kom, ringte telefonen min. Det var mafiaen. «Det var det. Nå skal barna dine dø», sa de før de la på, forteller han.

Etter et halvt døgn på sykehuset, klarte Johansen å reise seg fra senga og stikke av.

- Jeg måtte passe på at barna var i sikkerhet. Når det var gjort, takket jeg ja til et tilbud fra politiet - om å få meg i sikkerhet på en psykiatrisk institusjon i Østmarka utenfor Trondheim, forteller han.

Han bor fortsatt i Trondheim, men har måttet slutte i firmaet sitt, og står uten jobb og penger. Fortsatt sliter han med traumer, og lever i konstant frykt for å bli likvidert. Selv om det er et par måneder siden sist han ble truet.

- Jeg har problemer med å sove, spise, og sitte i ro. Jeg er nok blitt lettere paranoid. Jeg tør ikke å være alene sammen med barna, sier Johansen.

- De har fratatt meg alt jeg har. Nå håper jeg rettssaken blir en milepæl slik at jeg kan starte på nytt. Og jeg skal bli i Trondheim - det er min by, og det er her jeg har barna mine. Det at jeg har blitt torturert av kriminelle, gjør ikke meg kriminell. Hvis noen skal bort i fra Trondheim, er det de som har gjort meg urett, sier Raymond Johansen.

STORE ARR: Dette bildet ble tatt etter at Johansen stakk i fra sykehuset. Han har en rekke arr og merker etter torturen den dag i dag. De verste skadene var to brudd på kraniet, og 6-8 brukkne ribbein.
TORTURERT; Raymond Johansen.