Angrepet på Kongressen

- Jeg trodde jeg skulle dø

Alexandria Ocasio-Cortez sier hun fryktet å bli drept av mobben.

REDD: Alexandria Ocasio-Cortez sier hun fryktet å bli drept av mobben som stormet Kongressen i USA. Foto: @aoc/Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den profilerte demokrat-representanten Alexandria Ocasio-Cortez gikk i natt på Instagram Live. I en timelang sending fortalte hun at det var «veldig nære på» under angrepet på Kongressen for ei uke siden.

- Jeg trodde jeg skulle dø, sier 31-åringen.

Sikkerhetsrom

Kongressen var i gang med å ta de formelle skrittene for å godkjenne Joe Biden som USAs neste president, da en mobb av fanatiske Donald Trump-tilhengere stormet inn i Capitol Hill, flere av dem bevæpnet.

De folkevalgte måtte i hui og hast evakuere og ble plassert i sikkerhetsrom, bare meter fra den rasende folkemengden som tok seg til rette i de ærverdige lokalene. Til sammen fem mennesker mistet livet under opptrinnet, og FBI etterforsker hvorvidt planen var å ta kngressmedlemmer som gisler.

Ocasio-Cortez går ikke i dybden om hva som skjedde med henne under dramaet.

- Jeg er ikke sikker på at jeg kan gå i full detalj om dette av sikkerhetsårsaker, sier 31-åringen - men forteller at opplevelsen var «traumatisk».

HAT-OBJEKT: Alexandria Ocasio-Cortez (31) er blant de fremste hat-objektene blant demokratene for fanatiske Trump-tilhengere. Foto: Tom Williams / AFP / NTB
HAT-OBJEKT: Alexandria Ocasio-Cortez (31) er blant de fremste hat-objektene blant demokratene for fanatiske Trump-tilhengere. Foto: Tom Williams / AFP / NTB Vis mer

- Jeg visste ikke om jeg kom til å komme ut av dagen med livet i behold, sier hun.

Fryktet tysting

Demokraten forteller også at hun var bekymret over at andre kongressmedlemmer visste hvor hun hadde gjemt seg. Hun var redd for at kolleger ville sladre om sikkerhetsrommet til mobben.

Årsaken var frykt for at det skulle finnes tilhengere av konspirasjonsteorien QAnon blant de med-evakuerte.

Det har kommet fram at det blant mobben var flere profilerte tilhengere av teorien, som hevder at Trump kjemper mot en global kult av Satan-dyrkende pedofile politikere og næringslivsfolk. Konspirasjonsteorien inneholder også en rekke antisemittiske elementer.

- Og, for å være ærlig, kongressmedlemmer som er tilhengere av hvit makt - som jeg kjenner, og som jeg mistenkte ville oppgi oppholdsstedet mitt. Som ville legge til rette for at jeg blir skadd, kidnappet, etc, sier representanten.

Republikaner Marjorie Taylor Greene - som åpent bekjenner seg til QAnon - ble valgt inn i Huset i høst.

UEGNET: Flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi langer ut om Donald Trump og hans oppførsel under stormingen av Kongressen. Video: AP Vis mer

Rasisme fra Trump

Ocasio-Cortez er blant de mest forhatte demokratene blant fanatiske Trump-tilhengere. 31-åringen av puertorikansk opphav, som var den yngste valgte representanten noensinne, har markert seg som en markant talsperson for minoriteter, og stemte våren 2019 mot en stor tilskuddspakke som skulle styrke grensekontrollen.

Trump gikk i etterkant ut på Twitter og ba Ocasio-Cortez og tre andre kvinnelige minoritetsrepresentanter om å «dra tilbake og ordne opp i de totalt ødelagte og kriminalitetsplagede stedene de kommer fra». Bemerkningen ble i en avstemning i Huset stemplet som rasisme.

Det har kommet fram at enkelte av politibetjentene som voktet Kongressen, mistenkes for å være vennlig innstilt til mobben, mens andre kjempet iherdig imot; en politimann døde.

Ocasio-Cortez roser enkeltpolitifolk, særlig de med minoritetsbakgrunn, men trekker også fram det hun mener var svikefulle handlinger.

- Å flykte på Capitol og ikke vite om en betjent er der for å hjelpe deg eller skade deg, er også ganske traumatiserende, sier hun.

Vil fjerne folkevalgte

31-åringen fra The Bronx i New York har i etterkant av angrepet på Kongressen tatt til orde for å fjerne republikanersenatorene Josh Hawley og Ted Cruz, som har presset på for å omgjøre valgresultatet.

- Dere hører ikke til i Senatet, har hun uttalt ifølge Buzzfeed - og mener at også de resterende 145 republikanerne i Huset og Senatet som stemte for å omgjøre valgresultatet, bør gå.

31-åringen var ikke fysisk til stede på Capitol tirsdag da Huset stemte over å be visepresident Mike Pence om å ta i bruk 25. grunnlovstillegg for å fjerne Donald Trump som president. Isteden sendte hun en stedfortreder.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer