- Jeg trodde jeg var et stuebord

Advarer mot urtedop som kjøpes på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi får inn sendinger med dette daglig, og vi har sett en voldsom økning det siste halvannet året, sier kontorsjef i tollvesenet i Oslo og Akershus, Jon Aspelund til Dagbladet.

Urten vokser naturlig i Sør-Amerika, men har den siste tida blitt dyrket kommersielt i USA og Europa spesielt for rusmarkedet. Den står ikke på narkotikalisten i Norge. Tollvesenet slipper likevel ikke urten videre hvis de kommer over den i postsendinger.

- Vi behandler den som et reseptbelagt legemiddel, og ingen får jo resept på dette, så vi sender det vi kommer over i retur, sier Aspelund.

- Motefenomen

At mange norske rusentusiaster likevel har eksperimentert med stoffet, er utvilsomt. På nettstedet Norsk Freakforum deler hundrevis av brukere sine psykedeliske erfaringer med urten i såkalte «triprapporter»:

«Jeg fyrte opp på samme måte og dro innpå røyken, også denne gangen dro jeg inn to ganger (…) plutselig var det eneste fornuftige å gjøre og mitt kall i livet å løpe frem og tilbake mellom døra og senga. Jeg føler jeg spurtet frem og tilbake i 700 kilometer i timen, jeg bare måtte gjøre det - det var min virkelighet», skriver brukeren «Zendelum» etter å ha røyket stoffet forrige uke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer