- Jeg trodde jeg var et stuebord

Advarer mot urtedop som kjøpes på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi får inn sendinger med dette daglig, og vi har sett en voldsom økning det siste halvannet året, sier kontorsjef i tollvesenet i Oslo og Akershus, Jon Aspelund til Dagbladet.

Urten vokser naturlig i Sør-Amerika, men har den siste tida blitt dyrket kommersielt i USA og Europa spesielt for rusmarkedet. Den står ikke på narkotikalisten i Norge. Tollvesenet slipper likevel ikke urten videre hvis de kommer over den i postsendinger.

- Vi behandler den som et reseptbelagt legemiddel, og ingen får jo resept på dette, så vi sender det vi kommer over i retur, sier Aspelund.

- Motefenomen

At mange norske rusentusiaster likevel har eksperimentert med stoffet, er utvilsomt. På nettstedet Norsk Freakforum deler hundrevis av brukere sine psykedeliske erfaringer med urten i såkalte «triprapporter»:

«Jeg fyrte opp på samme måte og dro innpå røyken, også denne gangen dro jeg inn to ganger (…) plutselig var det eneste fornuftige å gjøre og mitt kall i livet å løpe frem og tilbake mellom døra og senga. Jeg føler jeg spurtet frem og tilbake i 700 kilometer i timen, jeg bare måtte gjøre det - det var min virkelighet», skriver brukeren «Zendelum» etter å ha røyket stoffet forrige uke.

«Jeg fikk en opplevelse av at jeg kunne trekke dørkarmen ned over hodet som en hatt, og når jeg ristet på hodet ristet hele den halvdelen av jordkloden, siden den hang fast i hatten.», skriver brukeren «Vill!» om sin opplevelse.

Helge Waal, professor i psykiatri og leder av senteret for rus- og avhengighetsforskning på Universitetet i Oslo, advarer mot stoffet.

FARLIG: Dette stoffet importeres til Norge. Foto: Jacques Hvistendahl
FARLIG: Dette stoffet importeres til Norge. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Salvia divinorum tilhører gruppen halisunogener. Man får fremmedartede måter å tenke og oppleve sansene på, stoffet er i slekt med LSD, meskalin, peyote og mange andre. Disse andre stoffene, som har vært brukt i lengre tid, er på narkotikalista, og det er ingen grunn til å behandle dette stoffet annerledes, sier Waal.

- Dette er et relativt nytt fenomen, og det er rimelig å forvente økende grad av ettervirkninger, slik vi har sett i USA: Psykisk ubalanse, flashbacks, angstreaksjoner og andre psykiske vanskeligheter, sier Waal.

Legger ut rusvideoer

På videodelingsnettstedet Youtube har over 5000 brukere dokumentert sine erfaringer med Salvia divinorum. Rusen framstår som sterk: Gjengangere er ukontrollert latter, paranoia og kraftig endret virkelighetsoppfatning.

Salvia divinorum kan kjøpes relativt billig på Internett. Man kjøper blader eller ekstrakter i form av olje. De fleste distributørene holder til i USA, der urten ikke rammes av den føderale lovgivningen. 13 stater har forbudt urten, og flere kommer etter.

I Sverige er det totalforbud mot å innføre, videreformidle, framstille, selge eller være i besittelse av urten. I Danmark er Salvia definert oppført under kategori B på den danske narkotikalisten, og forbudt.

En undersøkelse gjort i Sverige viste at brukernes gjennomsnittsalder er 23 år.

Statens legemiddelverk, som oppdaterer den norske narkotikalista, vil vurdere å inkludere Salvia divinorum ved neste revisjon.

- Jeg trodde jeg var et stuebord

- Foreløpig er dette å anse som reseptpliktig legemiddel, men vi forbereder en revisjon av narkotikalisten, og kan da se på om vi skal inkludere Salvia divinorum, sier seniorrådgiver i statens legemiddelverk, Anne Sagabråten, til Dagbladet.

Overbevist om at han var et stuebord

- Jeg fant en nettside der jeg kunne bestille det, og det kom i posten uten problemer, sier «Geir» til Dagbladet.

Første gang han røyket urten, var på et jorde med noen venner for et par år tilbake.

- Jeg trakk inn, og satte fra meg pipa. Plutselig fikk jeg en følelse av at verden ikke var virkelig. Synsfeltet ble delt opp i flere verdener, og jeg ble veldig redd, sier «Geir».

Etterpå fikk han vite at han hadde rullet rundt på jordet av vennene som hadde observert ham. Siden har han prøvd stoffet flere ganger.

- Hjemme hos en kamerat ble jeg overbevist om at jeg var et stuebord, sier han.

Overveldende rus

«Geir» har erfaring med flere psykedeliske stoffer, men beskriver rusen fra Salvia divinorum som veldig intens og overveldende.

- Rusen er vanskelig å forberede seg på, sier han.

Han tror likevel at han kommer til å røyke urten flere ganger.

- Jeg ser få faremomenter. Jeg tror ikke det er avhengighetsskapende, og rusen er såpass kortvarig at man ikke blir satt ut over lang tid, sier han.

TRODDE HAN VAR ET STUEBORD: «Geir».