- Jeg tror at gutten er uskyldig

Familien støtter gjenopptakelsen av Baneheia-saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRISTIANSAND (Dagbladet): I går ettermiddag satt faren «ringside» da nærmere 200 journalister var samlet under journalistkonferansen i hjembyen Kristiansand.

På programmet sto medienes dekning av Baneheia-drapene og ikke minst innholdet i gjenopptakelses- begjæringen som advokat Sigurd Klomsæt innleverte fredag.

Tilstede var også Thomas (23), Elin (47) og Mårten Bergstøl (50) som er henholdsvis fetter, tante og onkel til Viggo Kristiansen.

De ønsker å stå fram i Dagbladet for å formidle at Viggo Kristiansen har familiens fulle støtte når han både søker offentlighet og kjemper for å få straffesaken gjenopptatt.

Svein Kristiansen ønsker å understreke at han slett ikke forsvarer alt sønnen har gjort opp igjennom årene.

Vanskelig gutt

- I perioder i oppveksten sleit han fryktelig. Han var mildt sagt en bajas og en plage. De han var mest full av F... mot, var dem han var tryggest på, spesielt foreldrene, tante og onkel, forteller Kristiansen.

- Jeg har fortalt disse tingene om Viggo til alle, og har ikke lagt skjul på noe. Jeg måtte redde ham fra mange situasjoner opp igjennom årene. Jeg ønsker å se på min sønns MBD-sykdom som en mulig forklaring, men ingen unnskyldning, for hans vanskelige oppførsel i ungdommen. Vi fikk høre av fagfolkene på Ungdomspsykiatrisk avdeling at sannsynligheten var stor for at han ville vokse problemene av seg, slik at han etter hvert klarte å kontrollere seg. Slik det ser ut til å ha skjedd, sier faren.

FAMILIEN BAK:  Journalistkonferansen i Kristiansand satte Baneheia-drapene og Viggo Kristiansens gjenopptakelsesbegjæring på programmet. Viggo Kristiansens far, Svein Kristiansen, onkel Mårten Bergsøl, tante Elin Bergstøl og fetteren Thomas Bergstøl. Foto: EIVIND PEDERSEN
FAMILIEN BAK: Journalistkonferansen i Kristiansand satte Baneheia-drapene og Viggo Kristiansens gjenopptakelsesbegjæring på programmet. Viggo Kristiansens far, Svein Kristiansen, onkel Mårten Bergsøl, tante Elin Bergstøl og fetteren Thomas Bergstøl. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Puslespill

- I perioder, spesielt like etter drapene i Baneheia, hadde jeg mest lyst til skjule meg til det hele var over. For oss i den nærmeste familien har det vært en endeløs vanskelig periode, der spesielt mediadekningen har vært en belastning, sier Svein Kristiansen til Dagbladet.

Mårten Bergstøl uttrykker håp om at den nye oppmerksomheten rundt drapssaken kan bidra til at flere biter faller på plass.

En farse

- Det er så mange ting som ikke stemmer. Ingen av oss var der da drapene skjedde. Men ny saksbehandling kan forhåpentligvis bidra til å få nye momenter fram i lyset. Etter min mening har både politiet og pressens arbeid med saken vært en farse, hevder Bergstøl.

Hans kone, Elin, påpeker at situasjonen aldri kan bli verre enn den allerede er for nevøen, som ble dømt til 21 års forvaring.

- Det sanne svaret finnes et sted der ute. Vi håper at vi en gang får vite det, sier Elin Bergstøl.

Svein Kristiansen reagerer spesielt på at to rettsinstanser finner Jan Helge Andersen mer troverdig enn hans kone, Turid, som fortalte at hun drapskvelden hadde sett sønnen komme og gå, ute i gården.

- Jeg tror at gutten er uskyldig

- Jeg kjenner henne bedre enn noen - og hun lyver ikke for å beskytte Viggo. For hennes skyld håper jeg det kommer en oppklaring, sier Svein Kristiansen med ettertrykk.

Selv har han aldri vært i tvil om sønnens uskyld:

- Viggo sa hele tiden «ta det med ro, det finnes ingen ting. Det kan ikke være noe der». Dette sa han selv da de såkalte DNA-bevisene var på vei fra Spania. Ja, jeg tror på gutten - og mora hans, sier Svein Kristiansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer