Tror på aggressiv rentepolitikk: - ESB vil sette opp renten, Riksbanken vil sette opp renten og FED er jo langt på vei allerede, sier sjefsanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. Foto: Are Haram / Finansavisen
Tror på aggressiv rentepolitikk: - ESB vil sette opp renten, Riksbanken vil sette opp renten og FED er jo langt på vei allerede, sier sjefsanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. Foto: Are Haram / FinansavisenVis mer

Setter Norges Bank opp renten?

- Jeg tror de kan gå fortere frem

10 av 10 renteeksperter tror ikke Norges Bank hever renten på rentemøtet førstkommende torsdag.

Hegnar.no: Sjefsanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, sa da han gjestet HegnarTV og HegnarPodden mandag, at mars peker seg ut som neste rentehevingstidspunkt.

Norge vs Sverige og Europa

- Det er lenge til?

Ja, Norges Bank la veldig vekt på det sist at de går gradvis frem. De er usikre på hvordan det er å sette opp norske renter, når det ikke skjer noe med rentene rundt oss, sier Bruce.

Han peker på at eurolandene ligger flatt, men at den svenske Riksbanken trolig kommer til å sette opp renten på nyåret eller allerede i desember.

- De vil gå gradvis frem. Se effekten på kronen også er de nok litt usikre på boligmarkedet, og hvordan det vil reagere.

Forsiktig rentepolitikk

Trygve Hegnar skyter inn fra siden at Norges Bank har signalisert at de vil øke renten seks ganger til utgangen til 2021, og at styringsrenten da vil stå i 2,25.

- Det er en veldig forsiktig utvikling, sier Hegnar.

- Jeg tror de kan gå fortere frem, fordi norsk økonomi skal gå bedre i de årene som kommer. Så tror jeg også etter hvert at ESB vil sette opp renten, Riksbanken vil sette opp renten og FED er jo langt på vei allerede.

Høyrenteland

Programleder Stein Ove Haugen peker på at det er langt fra nullrenten i ESB, og Riksbankens minus 0,5 opp til Norges 0,75.

- Jada, men jeg tror valutamarkedet ser mer på endringen i rentedifferansen. Det har akseptert at Norge er høyrenteland i forhold til ESB og Riksbanken, men det hjelper for valutamarkedet om også de setter opp, sier Bruce.

Mer om hva sjefsanalytiker Erik Bruce tenker om rentepolitikk – og hva du kan vente deg av Norges Bank og norske kroner - hør hele intervjuet her.