«Jeg tror du kommer til å bli en snill og god pappa»

Avdøde Hanne Kristine Olsen (29) var sikker på at Yasin Fayes Mohammed Jabr (41) ville bli en kjærlig far. Nå står han tiltalt for å ha drept henne og planlagt drapet på deres baby.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): I en serie private brev og dagboknotater fra Hanne Kristine Olsen til Jabr uttrykker bergensjenta en grenseløs, men samtidig svært sår og konfliktfylt kjærlighet til den statsløse palestineren hun traff gjennom jobben. Gjennom notatene kommer det fram hvordan forholdet forandret seg fra stormfull forelskelse til et mareritt som Hanne Kristin ønsket å bryte ut av.

Brevene og dagboknotater vil bli lagt fram i løpet av rettssaken som i går startet mot drapstiltalte Jabr. Ved hjelp av notatene og brevene vil forskjellige sider ved den tiltaltes personlighet bli belyst.

I løpet av et fem måneders utenlandsopphold i 1999 skrev Hanne Kristine Olsen i perioder flere brev i uka til Jabr, som befant seg i Bergen.

Men innimellom kjærlighetserklæringene tydeliggjøres samtidig hvor problematisk forholdet deres var. Mens Jabr i retten i går sa at paret hadde det fint og gang på gang hevdet at de to bare «diskuterte», skriver Olsen flere ganger om hvordan hun håper at de «ikke krangler så mye». På tross av kranglingen forsikrer Olsen kjæresten om at hun ikke orker tanken på et liv uten ham. Hun begynner et av brevene med «Hei min elskede Kamel!»

«(...) Disse to siste ukene har vært helt forferdelige, jeg har nesten ikke sovet om natta. Bare ligget og tenkt på deg. Du har virket så sur og avvisende at jeg ble ganske engstelig. Men nå ser det ut til at alt skal ordne seg. Jeg elsker deg veldig mye, og vil ikke miste deg. Det må du forstå.

Jeg håper vi får mange, mange gode år sammen. Jeg gleder meg virkelig til vi får et hus sammen og stifter familie (noen små kameler). Jeg tror du kommer til å bli en snill og god pappa (...) Du er den første jeg noen gang har elsket, og jeg håper du blir min for alltid.»

Nekter skyld

Nå sitter Jabr tiltalt for overlagt drap på Hanne Kristine Olsen. Han er også tiltalt for overlagt drapsforsøk på datteren May-Kristine Olsen som var tre uker gammel da Jabr meide ned og drepte samboeren med bilen på en parkeringsplass i Olsvik i Bergen 27. juli 2001. Hanne Kristine Olsen trillet barnevogna med May-Kristine da hun ble truffet. Babyen ble kastet ut av vogna og fikk livstruende skader. Hanne Kristines tante klarte å hoppe unna bilen. Jabr nektet i går straffskyld for drapet og for overlagt drapsforsøk på datteren og Hanne Kristines tante.

Kulturbakgrunn

Dagbladet kjenner også til innholdet i Hanne Kristine Olsens dagbok. Der kommer det fram at forholdet mellom henne og Jabr etter hvert blir mer og mer turbulent. Og bare få dager før samboeren med bil meide henne ned, skriver hun at forholdet ikke kunne vare lenger, og at hun ville bryte med Jabr.

41 år gamle Jabr hevdet i retten i går at det var han som ønsket å bryte ut av forholdet. Han hevder han ikke kunne huske noe fra selve drapsøyeblikket og har ikke kunnet gi noe klart motiv for hvorfor han satte seg i bilen og kjørte ned samboeren og datteren.

Aktor Walter Wangberg antydet i går at motivet kunne ha sin bakgrunn i palestinerens møte med norsk kultur og kvinnesyn. Wangberg vil i løpet av saken kalle inn vitner som hevder de har hørt Jabr snakke svært nedsettende om norske kvinner.

- Har din kulturbakgrunn vært et problem i forhold til norske kvinner? spurte Wangberg.

- Nei, svarte Jabr.

DREPT: Hanne Kristine Olsen ble meid ned og drept. I en sreie brev til den drapstiltalte samboeren uttrykker hun voldsom kjærlighet til ham. Men brevene viser også problemene i forholdet.
RETT ETTERPÅ: Hanne Kristine Olsen på båre 27. juli 2001. Hun trillet sitt tre uker gamle barn da hun ble påkjørt. I sammenstøtet ble barnet slengt ut av barnevogna. Barnet fikk hodeskader, men overlevde.