- Jeg tror et flertall av lærerne kommer til å stemme for avtalen

Uravstemming blant lærerne «om tre-fire dager». KS krever svar innen 10. september.

ENIGHET: I løpet av natten har partene i lærerkonflikten blitt enige om en løsning og mandag morgen holdt de pressekonferanse i Kommunenes Hus. Fra venstre: leder i Norsk Lektorlag Gro Elisabeth Paulsen, leder i utdanningsforbundet Ragnhild Lied, KS styreleder Gunn Marit Helgesen, forbundsleder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund og forbundsleder Hans Ole Rian i Musikernes Fellesorganisasjon.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ENIGHET: I løpet av natten har partene i lærerkonflikten blitt enige om en løsning og mandag morgen holdt de pressekonferanse i Kommunenes Hus. Fra venstre: leder i Norsk Lektorlag Gro Elisabeth Paulsen, leder i utdanningsforbundet Ragnhild Lied, KS styreleder Gunn Marit Helgesen, forbundsleder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund og forbundsleder Hans Ole Rian i Musikernes Fellesorganisasjon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag våknet 9000 lærere og 100 000 elever opp til nyheten om at den nær 80 dager lange konflikten mellom Utdanningsforbundet og kommunenes arbeidsgiver-, interesse- og medlemsorganisasjon KS er over.

LES OGSÅ: Fornuften seiret

Avtalen mellom partene skal nå gjennom ny uravstemming i Utdanningsforbundet, som etter det Dagbladet får opplyst kommer på plass i løpet av de neste tre-fire dagene. KS har krevd svar innen 10. september.

Det var uravstemmingen etter de ordinære tarifforhandlingene i juni som veltet en avtale mellom lærerne og KS. Nå er det ventet at lærerne vil slutte seg til den nye avtalen.

- Jeg tror et flertall kommer til å stemme for avtalen, sier nestleder i Utdanningsforbundet Steffen Handal til Dagbladet.

Ikke full enighet i KS-styret Dagbladet vet at KS' hovedstyre møttes søndag kveld - enkelte deltok via telefon - for et nær to timer langt møte. Her ble det lagt fram det som overfor Dagbladet blir beskrevet som et «langt framskredet avtaleutkast». Avtaleutkastet skal ikke ha blitt enstemmig vedtatt.

Partene har etter det Dagbladet fått opplyst hatt tett kontakt gjennom uka som har gått, og i helga.

Også i Utdanningsforbundet var det møtevirksomhet søndag, før partene gjenopptok kontakten søndag kveld. Overfor Dagbladet blir det understreket av forhandlingene var reelle, men at det løsnet da det vanskelige punktet om bunden arbeidstid kom på plass.

Lærerne tvinges ikke til å være på skolen et gitt antall timer hver dag, og det skal ikke innføres mer bunden  arbeidstid uten at det framforhandles lokalt.

Det er forventet at alle lærere og elever er tilbake på skolen fra tirsdag morgen.

- Ingen endelig seier - Det som er blitt tydelig, er at vi har sett et læreropprør, og vi har slått tilbake arbeidsgivernes forsøk å å binde opp lærerne. Så gjenstår det å se om dette blir et vendepunkt, eller ikke, sier Handal i Utdanningsforbundet.

LES OGSÅ: I beste fall uavgjort

Nestlederen er klar på at avtaleenigheten ikke representerer noen endelig seier.

- Nei, det avhenger av hvordan de politiske partiene følger dette opp. Skal vi dømme etter ulike partiene har uttalt seg i løpet av sommeren, så er det bra ut. Men vi er nødt til å se et skifte nå, der lærerne verdsettes mer. Og det betyr at vi må se bedring både i lærernes status, og i lønnsvilkår.

LES OGSÅ: Lysbakken ber partilederne om å løse «tillitskrisa i norsk skole»
 

- INGEN ENDELIG SEIER: Nestleder i Utdanningsforbundet Steffen Handal, her under Arendalsuka i august. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
- INGEN ENDELIG SEIER: Nestleder i Utdanningsforbundet Steffen Handal, her under Arendalsuka i august. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer