- Jeg tror faktisk at han ikke forstår noe av andres smerte

Breivik sier han skjønner de pårørendes smerter fordi «han selv mistet sin familie 22. juli».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Massemorderen Anders Behring Breivik sa i retten i dag at han beklaget at enkelte av de sivile som ble drept og skadet i bombeangrepet på regjeringskvartalet ble offer for hans terrorhandlinger.

Men han ville ikke komme med ytterligere beklagelser. På spørsmål fra aktoratet om han skjønner hvordan de pårørende til de drepte har det, svarte han også:

- Folk sier at de har mistet det kjæreste de har, de har mistet venner, de har mistet familie. Men 22. juli så mistet også jeg hele familien min, jeg mistet alle vennene mine. Den eneste forskjellen var at for min del så var det et valg. Jeg ofret det. Derfor kan jeg til en viss grad forstå nøyaktig hvordan andre har det, sa han.

Rettspsykolog Pål Grøndahl mener Breiviks manglende empati er slående.

IRRITERT: Anders Behring Breivik. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
IRRITERT: Anders Behring Breivik. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror faktisk at han ikke forstår noe av andres smerte. Og i den grad han gjør det, så må han referere til seg selv, sier Grøndahl til Dagbladet.

Breivik har forklart at han har "avemosjonalisert" seg selv, ved bruk av meditasjon.

- Jeg har veldig lite tro på det. Jeg tror meditasjonen er det han henger sin forklaring på, slik at han mener det er han som har kontroll på dette, ikke at hans egen psyke ikke strekker til og at han ikke har følelser som de fleste andre har, sier Breivik.

Det ble i retten i dag svært tydelig at Breivik kjemper for å bli erklært tilregnelig. Han havnet blant annet i en krangel med aktor Svein Holden, da terroristen mente statsadvokaten forsøkte å latterliggjøre ham ved å trekke ut «sinnsyke detaljer».

Før han kranglet, beklaget han altså at enkelte av ofrene ble rammet.
- Jeg ønsker å rette en stor unnskyldning og beklagelse til de etterlatte, sa Breivik flere ganger. Statsadvokat Svein Holden vil vite om Breivik har en tilsvarende unnskyldning til alle de andre pårørende og skadde etter massakren på Utøya, noe Breivik ikke har. Siv Hallgren, koordinerende bistandsadvokat for de berørte i regjeringskvartalet, sier til NTB det er langt flere som burde vært nevnt, dersom man skulle følge Breiviks egen kategoriinndeling. Hun forteller at bistandsadvokatene foreløpig ikke har mottatt noen reaksjoner fra de berørte på Breiviks selektive unnskyldning, skriver NTB.