- Jeg tror fortsatt Breivik er tilregnelig

Koordinerende bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen sier rettssaken har vært en påkjenning - og bare blir sterkere.

PÅKJENNING: Mette Yvonne Larsen sier rettssaken har vært en påkjenning for de unge klientene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PÅKJENNING: Mette Yvonne Larsen sier rettssaken har vært en påkjenning for de unge klientene. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag er Breivik-rettssakens dag ni. Advokat Mette Yvonne Larsen, en av de tre koordinerende bistandsadvokatene i saken, sier påkjenningen er stor for mange av hennes unge klienter.

- Det har vært en stor påkjenning for mange. Flere klienter er utmattet etter de første dagene, sier Larsen til Dagbladet.

- Tilregnelig - Nå kommer det vitneforklaringer som blir enda tyngre å høre på. Nå skal de overlevende fra regjeringskvartalet fortelle sine historier, sier Larsen.

Mette Yvonne Larsen sier hun er sikker på at Breivik er tilregnelig. Det er et hovedspørsmål i saken, der Breivik selv ønsker å bli kjent psykisk frisk - så han kan hevne i fengsel, ikke på «galehus» som han sier.

- Jeg tror fortsatt Breivik er tilregnelig. Det har ikke endret seg, sier Mette Yvonne Larsen.

Der Larsen er nokså sikker, sier forsvarer Geir Lippestad at han mener det er for tidlig å konkludere om Anders Behring Breivik er tilregnelig eller ikke.

Ville forklare seg - Jeg har forståelse for begge de to erklæringene fra de rettspsykiatrisk sakkyndige, sier Lippestad til Dagbladet utenfor Oslo tingrett.

Han er tilbake i Oslo tingrett i dag etter en planlagt pause i går.

Lippestad sier at forsvarerne har gitt veldig tydelige råd om hva Breivik bør snakke om i retten.

- Han kunne ha vist til sine politiforklaringer, eller gitt korte forklaringer i retten. Istedet har han vært veldig bestemt på å ågi grundige og lange forklaringer på det meste. Vi hadde som eksempel ikke kontroll på den artikkelen han sendte til avisene. Dette er hans valg, og det respekterer vi, sier Geir Lippestad.

- HAR GITT RÅD: Forsvarer Geir Lippestad. Foto: Jacques Hvistendahl
- HAR GITT RÅD: Forsvarer Geir Lippestad. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer