- Jeg tror han føler veldig avmakt

Statsminister Jens Stoltenberg om Barack Obama.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg var tidlig i dag for å gratulere Barack Obama i brev og på sosiale medier. Statsministeren fulgte ikke valget gjennom natta, men våknet opp til resultatet i dag. Han mener seieren til Obama var viktig.

- Jeg ser fram til å fortsette å samarbeide med ham. Det er viktig for amerikanerne at Obama vant valget, men det er også viktig for verden, sier Stoltenberg til Dagbladet. 

Nå blir utfordringene for Obama å få økonomien på rett kjøl.

- USA sliter med store underskudd, gjelda er gigantisk. Det er hans mest alvorlige problem. Det er avgjørende å få folk i jobb. Dette er også viktig for internasjonal økonomi, sier Stoltenberg.

Et hovedproblem for Obama er at han heller ikke i kommende periode får flertall i Representantenes hus.

- Han er ikke sikker på å få gjennomslag. Obama er omtalt som verdens mektigste mann, men jeg tror han føler veldig avmakt. Hans første oppgave blir å få republikanere over på sin side, og få gjennomslag for et budsjett. Hvis ikke han får flertall, blir det en veldig innstramming i den økonomiske politikken, og det er veldig  alvorlig. Dette må han få i orden i løpet av et par uker, sier Stoltenberg.

Stoltenberg forteller at han var spent på valgresultatet, men at seieren over Mitt Romney ble større enn han hadde trodd på forhånd. Han tror at han skulle klart å samarbeide godt med Romney også.

- Vi har nære bånd og et historisk fellesskap med USA, men Obama står for verdier som ligger nærmere våre, sier Stoltenberg.

Nå ser han fram til å treffe den amerikanske presidenten igjen.