Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg tror han lever. Jeg tror han er et eller annet sted, og er i live.»

En av sønnene er funnet, men pappa Morten Aanstad reiser ikke hjem før han vet hva som har skjedd med yngstemann Martin (11).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KHAO LAK (Dagbladet): Dagbladet møter Morten Aanstad og vennen Odd Asbjørn Johansen en kilometer unna teltet der alle likene fra feriesentrene i Khao Lak blir tatt inn på ettermiddagen.

Etter å ha sjekket liktelt og sykehus på jakt etter sønnen Martin (11), har de heller ikke i dag fått nyheten de venter på.

-  Tror han lever

I går fortalte Dagbladet den dramatiske historien om familien Aanstad som ble tatt med av flodbølgen som rammet Blue Village Resort i Khao Lak med enorm kraft.

Hele familien ble spredd i kaoset etter monsterbølgen, men Morten fant igjen kona på hovedveien. Begge sønnene på henholdsvis 15 og 11 år var borte.

Et døgn etter bølgen dukket eldstemann Marius (15) opp på et militærsykehus i Bangkok, 75 mil unna.

Dit hadde han tatt seg på egen hånd etter at familien forsvant i vannmassene. Nå klamrer pappa Morten seg til håpet om at også elleve år gamle Martin er i live, et eller annet sted.

-  Jeg tror han lever, sier Aanstad til Dagbladet.

-  Jeg tror han er et eller annet sted, og er i live.

Vegg av vann

Aanstads historie fra dramaet er uhyggelig. Både han og kona sto inne i resepsjonen i hovedhuset på feriestedet da den første bølgen kom.

-  Den var ikke så voldsom, men det var nok vann til at bølgen raste gjennom hele resepsjonen, forteller han.

-  Da ba jeg guttene om å komme seg i dekning. For like etterpå kom det en enorm bølge, og jeg kunne se veggen av vann ute i bukta.

Den andre bølgen slo innover hele området, og Aanstad beskriver den som minst fem-seks meter høy.

Dødelig bølge

-  Men det var den tredje bølgen som var dødelig. Den kom med så utrolig kraft at ingenting klarte å stå imot. Jeg satt oppe på et tak, og klamret meg til en gasstank. Den tok jeg med meg i vannmassene. Jeg tenkte jeg kunne bruke den til å styre med. Så handlet det bare om å overleve.

En tydelig preget Morten Aanstad forteller om hvordan han var overbevist om at kona var død. For det var hun som var dårligst til å svømme av de fire. Så forteller han om hvordan han klarte å klamre seg til den nest siste palmen som sto mellom ham og havet, mens han hjelpeløst så at andre ble trukket ut i døden.

Hjemme i Norge og Sverige sitter en bekymret familie og venter på nyheter. Brødrene til Morten, Fredrik og Kenneth, holder seg oppdatert på situasjonen. Kenneth forteller at det var et videobilde som gjorde at de begynte å lete etter Marius.

-  Vi så et bilde av ham på et internasjonalt nettsted. Vi trodde det var ham, og det var det som gjorde at vi begynte å lete, sier Kenneth.

I går kom familien til Marius endelig til Bangkok, der 15-åringen ligger på et stort militært sykehus.

-  Han må være på sykehus noen dager til, sier vennen Odd Asbjørn Johansen, som til daglig er politibetjent ved Politiets utlendingsenhet i Oslo. Johansen var på ferie i Thailand og hjelper nå familien i jakten på å finne Martin.

Dyktig svømmer

Da familien fikk nyheten om at Marius var i live i Bangkok, ble troen sterkere på at også Martin skal ha overlevd.

-  Han er en dyktig svømmer og en god dykker. Det er hele familien. Han har klart seg, gjentar Aanstad.

-  Vi holder motet oppe selv om det begynner å se fortvilet ut nå, supplerer Johansen.

Fortvilelsen blir ikke mindre når de får se Dagbladets bilder fra det sønderknuste feriestedet. Alt er vasket vekk. Likstanken kan vi ikke engang begynne å beskrive.

-  Hvor lenge kan dere holde på?

-  Tidsrammene sprenges jo litt når jeg ikke vet om han er i live. Jeg holder på til jeg får se ham, enten levende eller død. Selv om det er nytteløst å tenke at jeg har ubegrenset med tid, sier Aanstad.

Men akkurat nå er han innbitt på å finne sin yngste sønn i live. Derfor går han og Johansen stadig innom sykehuset og likteltet for å se om Martin har dukket opp. For han får ikke ro før han vet. Da spiller ikke tida noen rolle, og derfor vil han ikke bli flydd hjem. Han vil være i området rundt Khao Lak.

-  Jeg venter bare på at han skal dukke opp et sted. På et sykehus, eller i en annen by. Men om han ble liggende igjen nede på stranda da bølgen kom, er han nok død, sier Aanstad alvorlig.

-  Det må jeg bare innse.

FUNNET: Marius (15) ble ført bort av monsterbølgen, men ble funnet igjen mandag.
REDDET: Her blir Marius Aanstad (15) reddet av militært personell. Det var dette bildet, som har stått på internasjonale nettsteder, som gjorde at familien begynte å lete etter 15-åringen. Han ble funnet på et militært sykehus i Bangkok, 75 mil unna katastrofeområdet.
FAREN LETER: Morten Aanstad leter etter sønnen Martin (11) i katastrofeområdet Khao Lak. Faren nekter å gi opp før han har funnet igjen 11-åringen. Dagbladet møtte Aanstad og vennen Odd Asbjørn Johansen i går ettermiddag. Her sjekker Aanstad pasientlistene ved et sykehus i Phang-Nga.
SAVNET: Martin (11) forsvant fra foreldrene da flodbølgen skyllet inn over feriestedet Blue Village Resort i Khao Lak i Thailand.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media