VENTER TÅLMODIG: Joshua Frenchs kjæreste er strålende glad over dagens nyheter fra Kongo. Foto: Espen Røst/Dagbladet
VENTER TÅLMODIG: Joshua Frenchs kjæreste er strålende glad over dagens nyheter fra Kongo. Foto: Espen Røst/DagbladetVis mer

- Jeg tror hele blokka hørte jubelbrølet mitt

Dette er en gledens dag, sier Joshua Frenchs kjæreste til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KISANGANI/OSLO (Dagbladet): Flyet med Joshua French og Tjostolv Moland er på vei til Kinshasa. Flyturen tar mellom to og tre timer, og de to ventes å lande ved 19-tida i kveld norsk tid.

Hjemme i Norge følger Joshua Frenchs kjæreste dramaet. Og for første gang siden mai 2009 har hun i dag fått gode nyheter.

- Dette er helt utrolig. I går var jeg helt knust, da det kom en kontrabeskjed om overflyttingen og at den ble utsatt igjen. At de nå har lettet fra flyplassen i Kisangani, og er på vei til hovedstaden, det er bare helt sinnssykt, sier Joshua Frenchs kjæreste (26) til Dagbladet.

Jubelbrøl - Dette er bare helt absurd. At dette skjedde nå, midt i valget, hadde jeg aldri forestilt meg. Dette er en gledens dag. Jeg tror hele blokka hørte jubelbrølet mitt da jeg så at de hadde lettet. Nå er jeg bare lykkelig, sier 26-åringen til Dagbladet.

Mens kjæresten Joshua befinner seg i kongolesisk luftrom på vei til hovedstaden.

Alida Endresen fra den norske ambassaden til Angola befinner seg i Kinshasa, Kongos hovedstad, og skal ta imot Tjostolv Moland og Joshua French. Hun har fått beskjed om at de to skal overføres til det militære Ndolo-fengselet i Kinshasa.

Kalt inn Flyet som frakter Kongo-fangene til Kinshasa ble litt forsinket, da det tok ei lengre rute enn planlagt da det skulle reise til Kisangani der nordmennene skulle lastes ombord.

I går kveld fikk Moland og French beskjed om å pakke eiendelene sine fra cella.

I dag tidlig ble de kalt inn til fengselsdirektørens kontor. Derfra ble de fraktet til militærtribunalet, og derifra videre til flyplassen.

STØTTE: Morten Furuholmen besøkte Kongo-fangene i Kisangani under ankesaken mot de to. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STØTTE: Morten Furuholmen besøkte Kongo-fangene i Kisangani under ankesaken mot de to. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

De to er dømt til døden for drap og spionasje, men nekter straffskyld. En overflytning til Kinshasa sees på som første skritt før en eventuell overføring til Norge.

Ikke trygt - De sitter på flyet på vei mot Kinshasa, sier Furuholmen til NTB fredag ettermiddag. Furuholmen har ikke vært i direkte kontakt med Moland og French, men sier han har pratet med en kontakt som har pratet med dem.

Ifølge Furuholmen vil Moland og French bli møtt på flyplassen i Kinshasa av representanter fra Norges ambassade i Angola, som dekker Kongo.

De skal etter det Furuholmen har fått opplyst bli med når Moland og French blir transportert til fengselet, for å påse at sikkerheten blir ivaretatt på best mulig måte.

- En fengselsoverføring som denne er på ingen måte trygg, understreker Furuholmen overfor NTB.

OVERFLYTTES I DAG: French (t.v.) og Moland. Foto: Claude Nzunzu/Dagbladet
OVERFLYTTES I DAG: French (t.v.) og Moland. Foto: Claude Nzunzu/Dagbladet Vis mer