- Jeg tror hele livet mitt har vært en forberedelse til dette øyeblikket

Heltepiloten Chesley «Sully» Sullenberger i sitt første TV-intervju.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Han ble hyllet som nasjonens helt, piloten Chesley «Sully» Sullenberger, som klarte å lande US Airways-flyet på Hudson-elva i New York 15. januar.

I går ble det første TV-intervjuet med heltepiloten sendt på amerikanske CBS.

- Min første reaksjon var vantro. Jeg kan ikke tro at dette skjer. Dette skjer ikke meg, forteller Sullenberger, om de dramatiske minuttene før flyet landet i den iskalde elva.

Utrolig nok kom alle de 150 passasjerene og de 5 besetningsmedlemmene trygt fra nødlandingen, som skjedde bare fem minutter etter at flyet hadde tatt av fra La Guardia-flyplassen.

Lukten av svidd fugl
Årsaken til at flyet fikk problemer var at det kjørte inn i en flokk med fugler.

- Åh, du kunne høre dem med en gang. Høye dunk. Det føltes som om flyet ble truffet av tungt regn eller hagl. Det hørtes ut som det verste tordenværet jeg noen gang opplevde som barn da jeg vokste opp i Texas. Det var sjokkerende, sier piloten til reporter Katie Couric.

Da lukten av svidd fugl seg inn i kabinen og flyet var i ferd med å miste høyde, visste Sullenberger at situasjonen var alvorlig.

- Hva tenkte du da?

- Jeg visste umiddelbart at dette, i motsetning til alle andre flyvninger jeg har vært med på gjennom 42 år, ikke kom til å ende med at flyet stod trygt på rullebanen.

- Det var den verste, mest kvalmende, «vondt i magen»- og «falle gjennom gulvet»-følelsen.

- Vi kommer til å lande i Hudson
Bare et halvminutt etter at motoren hadde havarert, måtte piloten ta den vanskelige avgjørelsen om hvor flyet skulle lande. Han skjønte raskt at de ikke ville rekke tilbake til La Guardia.

Til venstre hadde Sullenberger Hudson-elva, og nye 30 sekunder senere meldte han inn følgende beskjed til kontrolltårnet:

- Jeg sa: «Vi kommer til å lande i Hudson.

Sullenberger forteller at han i de dramatiske minuttene før landing ikke hadde tid til å tenke på passasjerene. Han visste han måtte lande med vingene helt i vater, med fronten litt opp og at han måtte lande akkurat over minimumsfart - samtidig.

Og vannet kom nærmere og nærmere:

- Jeg så elva foran meg. Lang, bred med båter i sørenden.

- Visste jeg kunne klare det
90 sekunder før landing fikk passasjerene beskjed om å gjøre seg klar for landing.

- Jeg visste jeg kunne klare det, sier piloten.

- Jeg tror på mange måter, slik ting er blitt, så har hele livet mitt fram til det øyeblikket vært en forberedelse til å håndtere akkurat det øyeblikket, sier Sullenberger i intervjuet med CBS.

Torsdag i forrige uke la den amerikanske havarikommisjonen ut alle lydfilene fra den hasardiøse vannlandingen.

Sullenberger er siden blitt hedret som «helten fra Hudson», og blant annet blitt hyllet av George W. Bush, president Barack Obama og New York-borgermester Michael Bloomberg.

PÅ VANNET: Til alt hell gikk landingen av US Airways-flyet bra. Ingen av de 150 passasjerene eller de 5 besetningsmedlemmene ble alvorlig skadet.  Foto: REUTERS/Brendan McDermid/SCANPIX
PÅ VANNET: Til alt hell gikk landingen av US Airways-flyet bra. Ingen av de 150 passasjerene eller de 5 besetningsmedlemmene ble alvorlig skadet. Foto: REUTERS/Brendan McDermid/SCANPIX Vis mer
HELT: Kaptein Chesley «Sully» Sullenberger ble USAs mest ettertraktede mann etter at han gjennomførte den vellykkede nødlandingen. I går ble det første eksklusive TV-intervjuet sendt. Foto: REUTERS/Robert Galbraith/SCANPIX
HELT: Kaptein Chesley «Sully» Sullenberger ble USAs mest ettertraktede mann etter at han gjennomførte den vellykkede nødlandingen. I går ble det første eksklusive TV-intervjuet sendt. Foto: REUTERS/Robert Galbraith/SCANPIX Vis mer