<strong>DREPT:</strong> Martine Vik Magnussen ble funnet voldtatt og drept i London i 2008. Foto: Privat
DREPT: Martine Vik Magnussen ble funnet voldtatt og drept i London i 2008. Foto: Privat Vis mer

- Jeg tror ikke det er mulig for Norge å gjøre så mye mer

Sa Jonas Gahr Støre i 2009. Nå vil Martines far ha Jonas på banen for alvor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les også: Her er 22. juli-advarselen som opprørte Martines far.

(Dagbladet): Martine-saken er de siste par år blitt behandlet høyt oppe i UD. Jonas Gahr Støre har diskutert saken både med England og Jemen.

I korrespondanse mellom UD og Odd Petter Magnussen, som Dagbladet har fått innsyn i, går det fram at saken håndteres på lavt nivå i UD. Dagbladet får bekreftet at Støre ikke lenger uttaler seg om saken.

- Jeg oppfatter det som at UDs politiske ledelse det siste halve året har søkt å marginalisere saken, at de ikke støtter eller besvarer kvalifiserte forslag som framlegges, sier Magnussen til Dagbladet.

Kongo og Bolivia Han sier saken har to sider - den angår både prinsippet om rettssikkerhet, og en krimsak som må få en løsning.

- Det er spesielt de prinsippielle sidene UD ikke engasjerer seg i. De burde være i tråd med norsk utenrikspolitikk. Det har jeg påpekt overfor UD siden mars 2008, sier Magnussen.

UD bisto med å flytte Moland og French i Kongo, skaffet nytt pass til en narkotiltalt i Bolivia, hjalp i Skah-saken i Marokko og da Pål Refsdal ble tatt av Taliban.

- Disse sakene bør ikke nedprioriteres. Vi ber bare om samme oppfølging, sier Magnussen.

- Gjort alt vi kunne Han frykter en uttalelse fra Støre i 2009 har lagt bånd på UD. Da sa Støre at det ikke var «mulig for Norge å gjøre så mye mer».

- Jeg har fulgt denne saken nøye, og står veldig inne for det UD har gjort - måten de har fulgt opp på i London og her hjemme. Jeg tror ikke det er mulig for Norge å gjøre så mye mer, sa Støre til TV2 i april 2009.

- Det er ikke sånn at vi kan trykke på en knapp å få personen for en domstol, men det er det som nå er målet. Men vi kommer ikke til å gi opp det, sa Støre.

Ingen fare I korrespondansen Dagbladet har går det også fram at Jemen ikke ønsker å påvirke Martine-saken.

I et brev fra en rådgiver i Seksjon for konsulære saker og utlendingsfeltet i UD, sendt i oktober, heter det at Jemens ambassadør har opplyst sin norske kollega om at «den beste løsningen i saken ville være at mistenkte frivillig returnerte til Storbritannia, noe han også hadde meddelt mistenktes familie.»

For familien Abdulhak betyr dette i klartekst at Jemen selv ikke vil prøve å få Farouk til å reise til Storbritannia.

Vil ta opp saken Stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H) har engasjert seg i Martine-saken. Han kjenner Magnussens frustrasjon, og vil ta opp saken med UD. Han var en av politikerne som ble truet med søksmål av Shaher Abdulhak, far til siktede Farouk Abdulhak.

Følg saken:

• Martine Vik Magnussen (23) fra Asker var student ved Regent's College i London.

• Hun ble funnet død 16. mars 2008 i kjelleren til leilighetskomplekset hvor medstudenten Farouk Abdhulak bodde.

• Abdulhak forlot Storbritannia dagen etter Martine forsvant. Han er siktet for drap og voldtekt.

• Jemen vil ikke utlevere Farouk.

• Dagbladet skrev i går at Martines far var opprørt over en beskjed fra sin UD-kontakt etter 22. juli.

- Jeg vil be UD om en oppdatering. Denne saken er definitivt ikke løst, sier Tetzchner til Dagbladet.

Han har ikke hørt mer fra Abdulhak.

- Det var bare en papirtiger, sier Tetzschner.

En jemenittisk journalist hevdet overfor Nettavisen i forrige uke at Shaher Abdulhak ikke beskytter sønnen, og at han vil støtte Magnussen-familien om Farouk dømmes i Jemen.

- Jobber fortsatt - Få konsulære saker har de siste årene fått tilsvarende oppfølgning fra UD. Saken tas jevnlig opp i politiske samtaler fra norsk side, sier pressevakt Marte Lerberg Kopstad i UD til Dagbladet.

- Vi har også en løpende dialog om en rekke av de initiativer Magnussen og Martinestiftelsen har tatt. Et eksempel er at vi sammen med britiske myndigheter vil ta et initiativ overfor aktuelle hovedsteder i området der hovedmistenkte kan antas å reise — fortrinnsvis Damaskus, Tripoli, Kairo og Riyadh — for å minne om at han står oppført på Interpols liste, og at det skal varsles om hans bevegelser over landegrensene og informeres om oppholdssted, sier Kopstad og legger til:

- Det stemmer ikke at saken ikke også behandles på politisk nivå. Saken tas jevnlig opp i politiske samtaler der det er relevant. Den ble blant annet tatt opp i det bilaterale møtet mellom utenriksminister Støre og den britiske utenriksminister Hague i november.

<strong>- TA GREP:</strong> Martines far frykteren uttalelse fra Støre i 2009 har lagt bånd på ham i Martine-saken. Foto: Linus Sundahl-Djerf
- TA GREP: Martines far frykteren uttalelse fra Støre i 2009 har lagt bånd på ham i Martine-saken. Foto: Linus Sundahl-Djerf Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer