DVERGBENDELORM: Bilde av parasitten dvergbendelorm. Hunder, rev og gnagere er eksempler på dyr som kan være bærere av smitten. - Dvergbendelormen etterlater seg langsomtvoksende cyster i leveren som kan gi alvorlig leversykdom. Det finnes ingen behandling utenom operasjon, og det er en forferdelig utrivelig sykdom å få, forklarer Steinar Westin ved NTNU.  Foto: ARNE FOSS / US GOV. / WIKIMEDIA COMMONS
DVERGBENDELORM: Bilde av parasitten dvergbendelorm. Hunder, rev og gnagere er eksempler på dyr som kan være bærere av smitten. - Dvergbendelormen etterlater seg langsomtvoksende cyster i leveren som kan gi alvorlig leversykdom. Det finnes ingen behandling utenom operasjon, og det er en forferdelig utrivelig sykdom å få, forklarer Steinar Westin ved NTNU. Foto: ARNE FOSS / US GOV. / WIKIMEDIA COMMONSVis mer

- Jeg tror ikke folk forstår hvor alvorlig det er hvis vi får det inn i Norge

Havner egg fra parasitten i naturen kan mennesker bli smittet av å spise sopp eller bær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Flere veterinærer og eksperter mener det bare et et tidsspørsmål før rabies og parasitten dvergbendelorm kommer over norskegrensa, og frykter det vil bli et problem for folkehelsa.

- Jeg er redd vi ikke helt forstår hva dette dreier seg om. Det er ikke snakk om å få «litt smitte» - like lite som man er «litt gravid» - rabies og dvergbendelorm kan bli et betydelig problem for folkehelsa, sier Steinar Westin, professor ved NTNU.

Han påpeker at det er påvist rabies på rev på Svalbard og Danmark. Det har vært en del fokus på at smitte kan komme med hunder som importeres fra andre land i Europa, men ikke nok på konsekvensene for mennesker, mener Westin.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn