STOR LETTELSE: Jenta (17) og kjæresten hennes tok i ettermiddag en siste prat med bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal før de kunne slappe av med julehandler i Lillehammer. Foto: SVEINUNG UDDU YSTAD
STOR LETTELSE: Jenta (17) og kjæresten hennes tok i ettermiddag en siste prat med bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal før de kunne slappe av med julehandler i Lillehammer. Foto: SVEINUNG UDDU YSTADVis mer

- Jeg tror ikke jeg helt har tatt det innover meg ennå: Jeg har blitt trodd

17-åringen i Øygard-saken pustet lettet ut sammen med familien i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): I ettermiddag, et par timer etter dommen på fire års fengsel mot Rune Øygard falt, møtte Dagbladet fornærmede (17) i saken på en kafé i Lillehammer. Der pustet hun ut etter domsavsigelsen sammen med familien og kjæresten.

- Jeg tror ikke jeg helt har tatt det innover meg ennå - at jeg har blitt trodd, sier 17-åringen til Dagbladet.

Da dommeren i dag startet med å slå fast fengselsstraffen, skjedde det så fort at jenta ikke forsto med en gang at Øygard var felt på begge tiltalepunkter.

- Jeg fikk det ikke med meg fordi hjertet mitt banket, jeg var så nervøs, sier jenta.

- Hun sendte en lapp til meg der det sto «Ble han egentlig dømt?». Jeg kunne heldigvis svare «Jada!», sier bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal til Dagbladet.

Bistandsadvokaten har tidligere fortalt om en vanskelig periode for jenta i nærmiljøet mens etterforskningen pågikk, men nå vil 17-åringen bare se framover.

- Det er godt å bli trodd, og at folk endelig fikk høre hvordan dette har vært for meg. Mange har nok ventet på dommen. Det er så mange som ikke har turt å si noe, men nå er det lettere for folk å snakke med meg, sier 17-åringen til Dagbladet.

- Prøver å leve normalt Også jentas familie var i ettermiddag svært lettet.

Mora forteller at familien har prøvd å støtte datteren ved å leve så normalt som mulig.

- Vi har snakket om det hver dag, men også prøvd å finne på ting og være sammen som familie, sier mora.

Med gårsdagens dom, føler hun at familien er blitt trodd.

- Absolutt. Det følte vi også da tiltalen kom ut, sier mora.

- Vanskelig Faren  har i likhet med andre familiemedlemmer fulgt store deler av rettsdramaet dag for dag på tilhørerbenken etter å selv ha vitnet. Der har han blant annet måtte høre venner og slektninger av Rune Øygard referere bygdesladder og udokumenterte påstander om både jenta og ham selv.

- Det har vært vanskelig og tungt. Noen ganger har man bare lyst til å rope, når man ikke er enig i ting som blir sagt. Det har kanskje vært det vanskeligste, å sitte stille og høre på alt sammen, sier faren til Dagbladet.

Han mener jenta klarer seg bra etter forholdene.

- Hun har hatt det vanskelig, men har fått veldig mye støtte fra kjæresten hennes og resten av familien, sier faren.

Rune Øygard anket i dag dommen på stedet, og ankesaken er allerede berammet til slutten av april neste år.