Per Brevik har et ønske for dagen han skal gå av med pensjon: At det blir dagen han får trykke på knappen som setter det hele i gang.
Brevik, en entusiastisk 63-åring fra Moss, er direktør for bærekraft og ansvarlig for karbonfangstprosjektet på sementfabrikken Norcem i Brevik. Han er siviløkonom, har jobbet med sement og avfallshåndtering siden 1989, og vært miljøengasert siden 70-tallet.
At han deler etternavn med tettstedet der sementfabrikken ligger, er ifølge Brevik en tilfeldighet («Det er mange brede viker her i landet», sier han).
Sammen med et lignende prosjekt ved søppelforbrenningsanlegget på Klemetsrud i Oslo, utgjør Norcem den siste tynnslitte resten av håp for tidenes største prestisjeprosjekt i norsk klimapolitikk: Å fange opp utslipp av klimagassen CO2 fra et anlegg i full størrelse, og lagre den under bakken.
Selve fangsten skal skje gjennom en teknologi utviklet av Aker Solutions. Den går ut på å absorbere CO2 i en flytende kjemisk løsning, før gassen skilles ut igjen og gjøres flytende. Deretter overtas CO2-et av tre oljeselskap - Equinor, Shell og Total. De frakter den med båt til et anlegg utenfor Bergen. Planen derfra er å sende gassen i rørledning ut i Nordsjøen, og pumpe den inn i porøs stein 2000 meter under havbunnen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger