Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg tror ikke Obama er fornøyd selv

Gro Harlem Brundtland forventer mer fra Obama enn 3-4 prosent kutt. Hun forventer mye av hele verden.

IKKE FORNØYD: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland er FNs klimautsending og selvskreven deltaker på klimatoppmøtet i København. Hun forventer større klimakutt fra USA og Obama. Foto: Hanne Hvattum
IKKE FORNØYD: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland er FNs klimautsending og selvskreven deltaker på klimatoppmøtet i København. Hun forventer større klimakutt fra USA og Obama. Foto: Hanne Hvattum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KØBENHAVN (Dagbladet): I går kveld åpnet hun folkefesten "Hopenhagen" på rådhusplassen i København, sammen med FNs sjefsforhandler Yvo de Boer og sin gamle venninne, overborgermester Ritt Bjerregaard. Men først tok Gro Harlem Brundtland seg tid til å snakke med norsk presse om sine forventninger til klimatoppmøtet.

- Nå må vi redde kloden fra klimakatastrofe, sier Gro.

Så langt er hun ikke fornøyd med hva Barack Obama og USA har lovet, et kutt på 3 — 4 prosent innen 2020.

-Mange var misfornøyd med det Obama kom med, og det var jeg også. Jeg tror ikke han selv heller var fornøyd, sier Gro til Dagbladet.

- Vis ansvar
Men hun ser det som et positivt tegn at han har endret planene og kommer til høynivådelen av møtet i stedet for i begynnelsen.

-Det er et tegn på at han ser at fravær fra toppnivådelen ikke er en god idé. Det markerer at han tar saken på alvor, sier Gro, som nå krever at alle land tar skikkelig grep om klimaproblemet.

-Jeg forventer at alle viser ansvar. Det gjelder ikke bare rike land, selv om vi må ta en mye større del av jobben. Vi må gjøre betydelige reduksjoner i egne land, men også finansiere utslippsreduksjoner i fattige land. Her må verden stå sammen, sier hun.

Store kutt
På spørsmål om hvor store klimagasskuttene må være, svarer hun at 25 — 40 prosent, det samme som FNs klimapanel har anbefalt, bør være rimelig. Hun mener også at en finansieringsmodell og det såkalte togradersmålet er viktig å få inn i det endelige dokumentet.

-Jeg håper på et resultat der de ulike lederne kan dra hjem og fortelle at de har medvirket til å redde verden. Det er ikke nok med ord, det må være tall der. Hvis vi får til en samlet politisk erklæring som inneholder nok forpliktelser, er møtet en suksess, mener Gro.

-Det er gått tregt etter Kyoto-avtalen ble inngått, og forpliktelsene fra den gang er ikke overholdt. Hvorfor skulle det bli annerledes denne gangen?

- Det er et godt spørsmål. Jeg tror ikke systemener var gode nok den gangen. Det var en del mekanismer der, men man investerte ikke i u-landene for at de skulle være med. Avtalen gjaldt bare de rike landene. Og så er det opplagt at faresignalene er kraftigere nå enn i 1997. Blant toppledere er det ikke lenger noen diskusjon om klimaendringene er menneskeskapt eller ei. Nå er alle enige om at vi må gjøre noe, det var man ikke i 1997.

KREVER HANDLING Gro Harlem Brundtland ber USA om å handle. Foto: Hanne Hvattum
KREVER HANDLING Gro Harlem Brundtland ber USA om å handle. Foto: Hanne Hvattum Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media