- Jeg tror ikke Obama er fornøyd selv

Gro Harlem Brundtland forventer mer fra Obama enn 3-4 prosent kutt. Hun forventer mye av hele verden.

IKKE FORNØYD: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland er FNs klimautsending og selvskreven deltaker på klimatoppmøtet i København. Hun forventer større klimakutt fra USA og Obama. Foto: Hanne Hvattum
IKKE FORNØYD: Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland er FNs klimautsending og selvskreven deltaker på klimatoppmøtet i København. Hun forventer større klimakutt fra USA og Obama. Foto: Hanne Hvattum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| KØBENHAVN (Dagbladet): I går kveld åpnet hun folkefesten "Hopenhagen" på rådhusplassen i København, sammen med FNs sjefsforhandler Yvo de Boer og sin gamle venninne, overborgermester Ritt Bjerregaard. Men først tok Gro Harlem Brundtland seg tid til å snakke med norsk presse om sine forventninger til klimatoppmøtet.

- Nå må vi redde kloden fra klimakatastrofe, sier Gro.

Så langt er hun ikke fornøyd med hva Barack Obama og USA har lovet, et kutt på 3 — 4 prosent innen 2020.

-Mange var misfornøyd med det Obama kom med, og det var jeg også. Jeg tror ikke han selv heller var fornøyd, sier Gro til Dagbladet.

- Vis ansvarMen hun ser det som et positivt tegn at han har endret planene og kommer til høynivådelen av møtet i stedet for i begynnelsen.

-Det er et tegn på at han ser at fravær fra toppnivådelen ikke er en god idé. Det markerer at han tar saken på alvor, sier Gro, som nå krever at alle land tar skikkelig grep om klimaproblemet.

-Jeg forventer at alle viser ansvar. Det gjelder ikke bare rike land, selv om vi må ta en mye større del av jobben. Vi må gjøre betydelige reduksjoner i egne land, men også finansiere utslippsreduksjoner i fattige land. Her må verden stå sammen, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer