- Jeg tror jeg skal gravlegge henne her

Oddbjørn Rosendal (63) fant hunden sin drept av ulv i Oslo. Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk håper hundedrapet kan bli en vekker for hovedstadspolitikerne.

DREPT: Søndag kveld ble elghunden Wendy drept av det Statens naturoppsyn mener er ulv, bare 700 meter fra bebyggelse. Hundeeier Oddbjørn Rosendal (63) tilbake på stedet i skogen de han fant den døde hunden i går morges. Foto: Espen Røst / Dagbladet
DREPT: Søndag kveld ble elghunden Wendy drept av det Statens naturoppsyn mener er ulv, bare 700 meter fra bebyggelse. Hundeeier Oddbjørn Rosendal (63) tilbake på stedet i skogen de han fant den døde hunden i går morges. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag kveld gikk Oddbjørn Rosendal (63) kveldstur med hunden på Lindeberg i Oslo. Elghunden Wendy var som vanlig ivrig, og forsvant innover i skogen.

- Allerede på parkeringsplassen været hun noe oppe i skogen. Som elghunder flest liker hun å ta turer på egen hånd. Da vi kom opp i skogen forsvant hun innover, og kort tid etterpå hørte jeg en slags skriking. Jeg prøvde å gå etter, men klarte ikke å finne ut hvor hylene kom fra.

Etter endt tur var hunden fortsatt borte, noe som heller ikke var uvanlig, ifølge eieren. Han satte døra på gløtt og gikk la seg.

Tidlig om morgenen etter gikk han ut for å lete etter hunden som fortsatt ikke hadde kommet til rette. Sammen med kjærestens  labrador Kanga klarte de å spore opp liket av Wendy noen hundre meter fra parkeringsplassen til Bjørka borettslag.

- Det var Kanga som fant henne. Først fant vi en blodig plass. Der lå bare halsbåndet igjen sammen med blodet i snøen. Vi fulgte blodsporene gjennom skogen. Noen meter lenger borte lå Wendy død, forteller han.

Rosendal tar Dagbladet med til stedet der han fant den ni år gamle tispa ille tilredt. Blodsporene bærer preg av kamp.

- Men jeg tror ikke hun har lidd. Når det først skulle gå som dette tror jeg det var en rask død. Det er tross alt bedre enn å bli gammel og syk. Men det er klart det er trist å miste en gammel venn, sier Rosendal.

- Opprevet og spist Etter å ha funnet sin døde venn, tok 63-åringen kontakt med Statens Naturoppsyn. Der er de ikke i tvil om at Wendy ble drept av ulv.
Det er første gang en ulv har tatt liv i Oslo.

- Vi har vært og sett på skadene. Hunden hadde ganske kraftige bittskader, og den var revet opp og spist litt av. Spor på stedet tolker vi som ulvespor. En samlet vurdering gjør at vi er sikre på at dette er ulv. skademønsteret er likt lignende tilfeller vi kjenner fra andre områder, sier Jan Huseklepp Wilberg, rovviltansvarlig i Statens Naturoppsyn i Oslo og Akershus, til Dagbladet.

Han forteller at det er første gang det er registrert ulveangrep i Oslo.

- Dette har aldri skjedd i Oslo før. Vi har ikke registrert at det er tatt hund av ulv i oslo i moderne tid. Drapet skjedde bare fem hundre meter oppe skogen, rett overfor parkeringsplassen ved boligblokkene, forteller Wilberg.

- Ingen fare for mennesker Til tross for at noe lignende aldri er observert i hovedstaden, påpeker han at ulver vandrer lange avstander. Den kan være langt unna hovedstaden nå, sier han.

- Vi har sett ulv i Akershus flere ganger i vinter, og det var meldinger om ulv i Østmarka for to uker siden.

Wilberg tror ikke det er noen fare for folk, men kan ikke utelukke at ulven kan gjenta angrepet på løse hunder.

- Det er ingen grunn til å tro at ulven er farlig for mennesker. Utifra det vi vet er det ingen indikasjon på at den har vært nede i tettbebyggelsen. Vi antar at dette er en ung streifulv. Det er jo både rådyr og elg som er naturlige byttedyr for ulven, og det har vi jo mye av også i Oslo, forteller han. større fare for gaupe vil jeg tro.

- En vekker for politikerne Hunde-eier Rosendal omtaler seg selv som ulvevenn. Selv om han er trist etter tapet av Wendy, mener han helt klart at det er viktig å ta vare på ulven i Norge. Det er ikke Åsmund Ystad, daglig leder i Folkeaksjonen ny rovdyrpolitikk enig i. Han håper hundedrapet i tigerstaden vil føre til ny oppmerksomhet rundt ulvens eksistens i Norge.

- I all sin tragedie er det litt godt at noen i byen nå også får kjenne på dette. Dette er hverdagen til mange mennesker i Norge, mener Ystad.

Han mener kvaliteten ved å bruke utmark og skog mange steder i Norge er helt ødelagt av ulv.

- Dette er forhåpentligvis en vekker. I mange andre fylker er det slutt på å bruke naturen på en trygg og fin måte. Det er selvfølgelig tragisk. Det kan nok føles godt for mange at flere nå opplever ulvens herjinger. Når det gjelder politikerne bør ikke dette komme som en overraskelse. Ulven vandrer over hele Norge, sier han

Rosendal har ikke bestemt hva han skal gjøre med Wendy. Hunden ligger fortsatt på stedet der 63-åringen fant henne tidlig i går morges.

- Jeg tror rett og slett jeg skal gravlegge henne her. Det føles riktigst, sier han.

BASKETAK: Hundeeier Oddbjørn Rosendal (63) tror Wendy ble angrepet her, før ulven dro henne flere meter bortover. Ifølge rovviltansvarlig Jan Huseklepp Wilberg hadde hunden ganske kraftige bittskader, og den var revet opp og spist litt av. Foto: Espen Røst / Dagbladet
BASKETAK: Hundeeier Oddbjørn Rosendal (63) tror Wendy ble angrepet her, før ulven dro henne flere meter bortover. Ifølge rovviltansvarlig Jan Huseklepp Wilberg hadde hunden ganske kraftige bittskader, og den var revet opp og spist litt av. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer