- Jeg tror krisen kan styrke JSF

Men amerikanske eksperter ler av det norske forsvarsdepartementet.

IKKE NERVØS: Statssekretær Espen Barth Eide tror krisen knyttet til det amerikanske superflyet F22 kan komme til å styrke USAs satsing på Joint Strike Fighter. Foto: AP/John Cogill/SCANPIX
IKKE NERVØS: Statssekretær Espen Barth Eide tror krisen knyttet til det amerikanske superflyet F22 kan komme til å styrke USAs satsing på Joint Strike Fighter. Foto: AP/John Cogill/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet tror ikke striden rundt superflyet F22 Raptor vil få negative konsekvenser for Joint Strike Fighter-programmet, som Norge er en del av.

- Snarere tvert i mot tror jeg det kan styrke JSF-programmet ved at USA kommer til å kjøpe flere JSF fordi de i større grad tvinges til å standarisere fremfor å ha alle de flytypene som opereres i dag, sier Barth Eide til Dagbladet.no.

- Ingen negative signalerEide viser til møter han og departementet hadde med amerikanske forsvarsmyndigheter i Washington D.C. så sent som i desember.

- Alle sier at JSF-prosjektet vil gå fremover med full styrke. Dette er et multirollefly som skal fylle rollene til alle de aldrende modellene de har. Og her vil pris være avgjørende hvis USA må velge mellom F22 og JSF, sier han.

Da regjeringen i slutten av november utropte JSF som vinner av det norske kampflyanbudet, oppga amerikanske forsvarsmyndigheter til Dagbladet.no at de selv ville kjøpe minst 2400 fly. Sammen med Norge og de sju andre partnerlandene var tallet 3200 fly. Videresalg til tredjepartsland ga et totalanslag på 4-5000 fremtidige JSF-fly.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer