Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg tror lyset ned til venstre er Helsingfors

Se Fuglesangs bilde fra verdensrommet!

LYS FRA NORDEN: 
Bilde tatt av den svenske astronauten Christer Fuglesang fredag 4. september. Ifølge Fuglesang; "Jeg tror at lyset ned til venstre er Helsingfors og midt over Finskebukta er Tallinn og til høyre St.Petersburg. Legg også merke til planet like over horisonten som trolig er Venus".
Foto: Christer Fuglesang / Scanpix
LYS FRA NORDEN: Bilde tatt av den svenske astronauten Christer Fuglesang fredag 4. september. Ifølge Fuglesang; "Jeg tror at lyset ned til venstre er Helsingfors og midt over Finskebukta er Tallinn og til høyre St.Petersburg. Legg også merke til planet like over horisonten som trolig er Venus". Foto: Christer Fuglesang / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Norsk-svenske Christer Fuglesang så ikke fødebyen Stockholm fra romstasjonen ISS, men han mener han har sett Finland og hovedstaden Helsingfors i et perspektiv få andre får oppleve.

- Jeg tror lyset nede til venstre er Helsingfors, og midt ogver Finskebukta er Tallinn og til høyre St. Petersburg. Legg også merke til planeten like over horisonten, som trolig er Venus, opplyser Fuglesang om dette bildet han tok fredag forrige uke. 

På sin tretten dager lange tur i verdensrommet har Fuglesang rukket to romvandringer for å fikse utstyr på den internasjonale romstasjonen ISS. En av disse gjennomførte han fredag forrige uke.

- Spesielt å se ned
Fuglesang hadde sin nest siste romvandring fredag forrige uke. På tross av problemer med romdrakta, klarte han å bytte ut en ammoniakktank på romstasjonen. Dette var den andre av totalt tre romvandringer for Discovery-mannskapet.

- Ja, det er veldig spesielt å se ned. Du går rundt hele jorda på 90 minutter, og får se hvor liten den faktisk er. Når du kjenner deg igjen, og ser hjemstedet, så får du en ekstra varm følelse. Vi er mange kulturer som jobber sammen her på ISS, og jeg skulle ønske alle gjorde det samme på jorda, sa en vektløs Fuglesang til Dagbladet direkte fra ISS - 350 kilometer over bakken.

Svensk-norske Fuglesang sier at en av de personlige gjenstandene han tok med seg til romstasjonen, var seigmenn fra Norge.

- Vi har spist litt norsk snask her! «Sege gubber, gummer og barn» - alle om bord ISS likte det, sa Fuglesang til Dagbladet under pressekonferansen fra ISS.

Kobler løs i kveld
Snart er den 37. turen for Discovery over, og Fuglesang tok i dag farvel med ISS for siste gang. Tirsdag skalket romferga lukene, og kobler seg i kveld løs fra den internasjonale romstasjonen. De skal også fly rundt romstasjonen for å fotografere den, ifølge NASA.

Etter sin siste romvandring takket Fuglesang alle i Norge og Sverige som har støttet ham under ferden, og sa at han så fram til å få flere «vikinger i verdensrommet».

Hvis alt går etter planen, skal Discovery lande ved Kennedy Space Center i Florida torsdag.

PÅ OPPDRAG: Astronautene Frank de Winne og Christer Fuglesang under pressekonferansen fra ISS 7. september. Foto: REUTERS/NASA TV/SCANPIX
PÅ OPPDRAG: Astronautene Frank de Winne og Christer Fuglesang under pressekonferansen fra ISS 7. september. Foto: REUTERS/NASA TV/SCANPIX Vis mer
ARBEIDER: Christer Fuglesang (foran) tar bilde av at kollegene Tim Kopra og Kevin Ford  installerer en laboratoriefryser ombord på ISS. Foto: NASA/EPA/SCANPIX
ARBEIDER: Christer Fuglesang (foran) tar bilde av at kollegene Tim Kopra og Kevin Ford installerer en laboratoriefryser ombord på ISS. Foto: NASA/EPA/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling