- Jeg tror mange føler at vi først og fremst er politikere, ikke ofre

Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (25) la på svøm fra Utøya da terroren rammet. I dag var hun tilbake på AUF-leir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GULSRUD (Dagbladet): Khamshajiny «Kamzy» Gunaratnam (25) var på Utøya for to år siden. 23. juli - men i praksis få timer etter 22. juli-terroren - skrev hun om opplevelsene og flukten fra øya på sin blogg. 

På Gulsrud leirsted i Modum kommune, med strandlinje ved Tyrifjorden - en kort båttur fra Utøya, samles nær tusen ungdommer til AUFs første sommerleir etter 22. juli 2011.

Hit har også Kamzy kommet. Hun er sjeleglad for å være tilbake på AUF-leir.

- Det vi opplevde på Utøya 22. juli, varte for min del en halvtime. Men Utøya for to år siden var min femte AUF-sommerleir. Minnene fra fem sommeleire overvinner det som skjedde på Utøya. Den største sorgen handler om de vi mistet. Men for meg overvinner alle de gode Utøya-minnene det som skjedde 22. juli, sier hun til Dagbladet.

Vil tilbake til Utøya 25-åringen, som i fjor gikk ut av AUFs sentralstyre og fra februar i år har vært rådgiver for Oslo Ap, ble kjent for Dagbladets lesere da hun skrev dagbok fra rettssaken mot Anders Behring Breivik for Dagbladet.

Les alle innleggene hennes her.

Allerede under AUFs minnemarkering på Utøya i fjor - ett år etter terroren - mente hun at AUF hadde tatt øya tilbake. Og hun vil fortsatt at Utøya igjen skal bli stedet der det arrangeres sommerleir for arbeiderpartiungdommen.

- Det viktigste er at ofrene minnes, og de hedres på best måte ved at kampen tas videre. Det gjøres ikke ved å lage minnesteder overalt, det gjør vi best ved å komme oss videre, sier hun.

TILBAKE: Khamshajiny Gunaratnam på AUFs sommerleir utenfor Vikersund i Buskerud torsdag formiddag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
TILBAKE: Khamshajiny Gunaratnam på AUFs sommerleir utenfor Vikersund i Buskerud torsdag formiddag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Men denne leiren på Gulsrud er et bevis på at politisk sommerleir i regi av AUF er ikke avhengig av hvor det arrangeres, det viktigste er at det arrangeres. Men Utøya er AUFs øy, det har det vært i så mange år.

Hun medgir imidlertid at AUFs forhold til Utøya etter 22. juli er helt spesielt.

- Selvfølgelig, det er også grunnen til at AUF går så sakte fram. Det ansvaret tar de. Men jeg står veldig på det standpunktet at det er på tide å bygge om øya og ha sommerleir der.

- To år er lang tid Hvordan er det for deg personlig å være tilbake?

- Det er kjempegøy! Sommerleir er det beste som skjer i løpet av et år. Vi har årsmøter, landsmøter og konferanser, men til sommerleiren kommer det mest folk. Det er her alle de ulike menneskene kommer. Det beste med sommerleir er at det er et lavterskeltiltak. Her blir politikken en smakebit for alle og enhver. Det kommer mennesker hit av så mange forskjellige grunner, og et slik lavterskeltiltak er årsaken til at AUF klarer å fostre så mange ulike talenter med så mangfoldig bakgrunn. Det er AUFs styrke, sier hun.

- Jeg gleder meg til Utøya blir klar. Det vi har her er minst like bra, men grunnen til at jeg vil tilbake til Utøya, er at jeg har hatt mine fem første sommerleiropplevelser med AUF der.

Hun forteller at hennes nærmeste synes det var helt naturlig at hun ville tilbake på sommerleir.

- To år er egentlig ganske lang tid, sier hun.

STÅENDE APPLAUS: AUF-leder Eskild Pedersen skapte entusiasme da han åpnet AUFs sommerleir i dag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
STÅENDE APPLAUS: AUF-leder Eskild Pedersen skapte entusiasme da han åpnet AUFs sommerleir i dag. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

- Tror du det er mange som føler det på samme måte?

- Jeg tror mange føler at vi først og fremst er politikere, ikke ofre. Det er hvert fall sånn for meg, det var en naturlig følelse. Jeg tror media og andre som ser dette utenfra tenker mer på det enn oss.

- Det var på tide Hun forteller at det var ulike meninger om hva AUF skulle gjøre i fjor sommer — ett år etter Utøya-terroren. Skulle det arrangeres sommerleir eller ikke?

- Da tok vi hensyn til at det var for tidlig for mange. Derfor ble det minnemarkering, ikke sommerleir. Selv om jeg gjerne skulle sparket i gang leir i fjor, mener jeg at det i respekt for de etterlatte og de overlevende var et riktig valg. Men da det ble klart at det ble sommerleir i år, kjente jeg på en følelse om at det var på tide, sier hun.

Hun mener AUF-leder Eskil Pedersen holdt sin beste talen noensinne da han i formiddag åpnet AUF-leiren. Pedersen var innom alle kjerneområdene til AUF - skole, likestilling, antirasimse og solidaritet, og serverte en rekke stikk til høyresida - i første rekke Høyre-leder Erna Solberg og leder i Frp Siv Jensen.

- Jeg er veldig glad for at Eskil Pedersen ikke nevnte 22. juli i talen. Det er ikke dét det handler om akkurat nå. På et tidspunkt blir man nødt til å skille mellom det som er minnestunder og det som skal skje her, som er en politisk sommerleir. Her skal vi skape engasjement og politikk, ikke dvele for mye i sorgen.

MØTER GAMLE VENNER: Khamshajiny Gunaratnam møter gamle venner. Til høyre Ole Martin Juul og Tonje Kristensen til venstre. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
MØTER GAMLE VENNER: Khamshajiny Gunaratnam møter gamle venner. Til høyre Ole Martin Juul og Tonje Kristensen til venstre. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer