- Jeg tror mange har en oppfatning om at han ikke fortjener å bli erklært sinnsyk

Her er Utøya-offeret som er glad for at Anders Behring Breivik ble erklært utilregnelig.

<strong>STØTTER BREIVIK-RAPPORTEN:</strong> AUF-er Kjetil Klakegg Bergheim overlevde massakren på Utøya. Han tar et oppgjør med dem som angriper rapporten som erklærer Anders Behring Breivik strafferettslig utilregnelig. Foto: Privat
STØTTER BREIVIK-RAPPORTEN: AUF-er Kjetil Klakegg Bergheim overlevde massakren på Utøya. Han tar et oppgjør med dem som angriper rapporten som erklærer Anders Behring Breivik strafferettslig utilregnelig. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kjetil Klakegg Bergheim (23) overlevde massakren på Utøya.

I dag har han fulgt debatten etter at det ble kjent at de to rettsoppnevnte psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby mener terror-siktede Anders Behring Breivik gjennom en lengre periode har utviklet sykdommen paranoid schizofreni.

Konklusjonen i rapporten som ble overlevert i dag, er at Breivik er strafferettslig utilregnelig.

Skremt Bergheim har skrevet et blogginnlegg der han tar et oppgjør med de han mener opptrer som bedrevitere, og gjennom dagen har kommentert Breivik-rapporten.

- Det jeg forsøker å påpeke, er at to personer med fagkompetanse har gjort en grundig jobb. Så skal plutselig kommentatorer, politikere og andre på Facebook og Twitter, som kanskje aldri har åpnet en psykologibok før, mene at konklusjonen er feil, eller at det trengs en ny vurdering. Det skremmer meg faktisk at så mange uttaler seg om ting de ikke har peiling på, sier Bergheim til Dagbladet. 

- Ingen fortjener det Han vet at meningene hans kan virke provoserende. Han vet også at mange AUF-ere ikke deler hans syn.

- Jeg har tenkt mye på at det er en del fra AUF som er uenig med meg. Jeg vil ikke tråkke noen på tærne, folk reagerer forskjellig. For min del var det ikke måte på hvilke hevntanker som ble satt i gang i mitt hode rett etter det som skjedde. Men det gikk over. Jeg er glad for at det var en sjuk mann som skjøt på oss. I mitt hode kan ikke en frisk person gjøre det han har gjort.

- Det er ingen som fortjener å forstå i ettertid hva man har gjort, etter så forferdelige handlinger, sier 23-åringen fra Sogn og Fjordane.

- Har du sympati med ham?

- Jeg vil ikke bruke ordet sympati. Men hvis en syk person våkner opp og finner ut at han har gjort noe forferdelig i perioden han var syk.. Ingen fortjener det, sier Bergheim.

- Rettssystemet fungerer På bloggen sin skriver Bergheim at dersom Breivik er strafferettslig utilregnelig, og dømmes til psykiatrisk helsevern, er det et bevis på at rettssystemet fungerer.

«Konklusjonen til de sakskyndige i dag er ikke, slik jeg ser det, et slag i ansiktet mot oss som var der. Jeg mener ikke at man fratar han skylden for det han har gjort og pålegger skylden noen andre», skriver 23-åringen.

- God justispolitikk meisles ikke ut i krisetider. Mange har tatt til orde for at lovverket må endres slik at Breivik kan straffes hardere. Det er jeg ikke enig i. Jeg tror på rettsstaten Norge, og at de to som ble oppnevnt til å lage rapporten har gjort en god jobb, sier han.

Han har lagt spesielt merke til Frp-nestleder Per Sandbergs utspill, der stortingspolitikeren sier at den rettspsykiatriske vurderingen av Anders Behring Breivik ikke bør godtas.

- Jeg lurer på hvordan det vil gå med rettsstaten nå er politiker vil ha en ny rapport fordi han er uenig i konklusjonen, sier Bergheim.

- Ikke råd til å gjøre feil AUF-eren er ikke overrasket over konklusjonen som ble kjent i dag. Han er også positiv til at det kan utarbeides flere rapporter, men ikke fordi den første ikke holder mål.

- I en sak som dette har vi ikke råd til å gjøre feil. Jo mer kunnskap vi har, jo bedre er det.

Samtidig håper han på den samme konklusjonen. Han vil ha en bekreftelse på at en frisk mann ikke kan gjøre det Breivik gjorde.

- Jeg tror mange har en slags oppfatning om at han ikke fortjener å bli erklært sinnsyk, at han uansett skal straffes med fengsel for det han har gjort, sier Bergheim.

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer