SKAL MARKERE: - Jeg tror mange kvinner er skuffet over denne regjeringens politikk. Det er et stor engasjement nå, blant både kvinner og menn. Hvis denne politikken fortsetter, er jeg sikker på at det blir nødvendig å gå i tog også i årene framover, sier Jens Stoltenberg (Ap). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SKAL MARKERE: - Jeg tror mange kvinner er skuffet over denne regjeringens politikk. Det er et stor engasjement nå, blant både kvinner og menn. Hvis denne politikken fortsetter, er jeg sikker på at det blir nødvendig å gå i tog også i årene framover, sier Jens Stoltenberg (Ap). Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Jeg tror mange kvinner er skuffet over Erna

I dag går Jens Stoltenberg (Ap) i tog på kvinnedagen i protest mot regjeringens familiepolitikk. Det kommer han trolig til å fortsette med de neste årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Høyre/Frp-regjeringens barne- og familiepolitikk er umoderne. Den representerer et veiskille fra den politikken vi førte, og jeg mener det går i feil retning.

Det sier Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg, som i dag går i tog på kvinnedagen for første gang siden AUF-dagene for omlag 30 år siden.

- Men jeg har altså markert kvinnedagen stort sett hvert år. Jeg har som regel deltatt på ulike arrangementer, holdt taler for Ap-kvinnene. Men jeg går i tog i år for å markere min støtte til det store engasjementet blant mange kvinner, for en moderne familiepolitikk, mot en umoderne familiepolitikk. Jeg tror mange kvinner er skuffet over denne regjeringens politikk. Det er et stor engasjement nå, blant både kvinner og menn. Hvis denne politikken fortsetter, er jeg sikker på at det blir nødvendig å gå i tog også i årene framover, sier Stoltenberg.

- Synd at de snudde Når Ap-lederen i dag tar til gatene for å protestere, stiller han seg med det i spissen for et abortopprør mot Erna Solberg (H), Bent Høie (H), og resten av regjeringen.

Årets hovedparole er «Nei til reservasjonsrett» - en direkte motreaksjon til helseminister Høies forslag om at fastleger skal få mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort.

Før valget var Høyre mot reservasjon, men de snudde etter forhandlinger med KrF for å sikre regjeringens levedyktighet i Stortinget.

- Det er synd at de nå forsvarer noe de tidligere var mot. Det går i feil retning når det kommer til å sikre alle kvinner like muligheter til abort, sier Stoltenberg.

- Umoderne - Men dette er bare et av flere felter de har lagt om. I flere tiår har antallet barn i barnehage økt. I 2014 går det ned. Og barnehageprisen har gått ned under oss, nå går den opp. I tillegg skal kontantstøtten utvides, og det kuttes i pappapermen. Og de har varslet at dette bare er første skritt! Dette er en ny retning, som over tid vil få store konsekvenser, mener Ap-lederen.

Opposisjonslederen mener lavtlønnede kvinner rammes hardt. Risikoen for at de trekker seg ut av arbeidslivet, eksempelvis fordi kontantstøtten økes, er høy, mener han. Det gjelder mange innvandrerkvinner, og det rammer igjen barn fra innvandrerfamilier.

- Disse tiltakene treffer med kirurgisk presisjon de familiene og barna som er mest sårbare, sier han.

- Det er tredobbelt dumt å legge om en vellykket familiepolitikk, som har bidratt til mer likestilling, bedre integrering og god vekst i norsk økonomi fordi mange kvinner er i jobb, sier Stoltenberg.

- Løft blikket, Jens Statsminister Erna Solberg har et annet fokus:

- Det overrasker meg at Stoltenberg først nå mener kvinnedagen er viktig og at han mener kvinnedagens viktighet avhenger av farge på en regjering i Norge. Vi må løfte blikket og se ut i verden. Jenters rett til utdanning er en sak vi har prioritert og som Stoltenberg nedprioriterte, det mener jeg er en av vår tids viktigste kvinnesaker. I Norge er viktige kvinnesaker mange lever i et forhold preget av vold og nesten ti prosent av norske kvinner sier de har blitt voldtatt. Jeg er uenig med Stoltenberg når han sier det er umoderne å gi familiene større valgfrihet. Stoltenberg har rett på ett område. Vi har vært og er i mot reservasjonsrett. Derfor foreslår vi en reservasjonsmulighet som først inntrer når kvinners rettigheter er sikret. Retten til abort skal ikke rokkes ved, sier Solberg.

Oslo 20140108 , NHOs bankett i forbindelse med NHO sin årskonferanse
Statsminister Erna Solberg
Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
Oslo 20140108 , NHOs bankett i forbindelse med NHO sin årskonferanse Statsminister Erna Solberg Foto: Sjur Stølen / Dagbladet Vis mer