HVITVASK: - Nå får vi endelig til en skikkelig oppvask i denne bransjen. Nå får vi endelig vasket bransjen hvit, sier NHO Service-direktør Petter Furulund. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
HVITVASK: - Nå får vi endelig til en skikkelig oppvask i denne bransjen. Nå får vi endelig vasket bransjen hvit, sier NHO Service-direktør Petter Furulund. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIXVis mer

- Jeg tror mange vil bli overrasket når de ser regninga

NHO Service-direktøren tror Dagbladets avsløringer har vært avgjørende for å få løftet samtlige renholdere opp på tariff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går meldte Dagbladet at det nå blir ulovlig å lønne renholdere under 151,56 kroner i timen. Det er konsekvensen etter at Tariffnemda allmenngjore renholdsoverenkomsten i går.

Allmengjøring av renholdsoverenskomsten innebærer at timelønnsatsen vil være kr 151,56 kroner. Det er også allmenngjort tariffvilkår knyttet til blant annet reise, kost og losji ved arbeidsoppdrag utenfor fast arbeidssted. Det vil etter dette være ulovlig å lønne renholdere under allmenngjort timesats, og kunden vil kunne bli holdt økonomisk ansvarlig dersom man gjør dette og dermed velger en useriøs renholdsleverandør.

Dagbladets avsløringer Siden i fjor sommer har Dagbladet avdekket blant annet forbindelser mellom renholdsvirksomhet og narkotikakriminalitet, utstrakt skattejuks, ekstremt lave lønninger og utnyttelse av asylsøkere.

I tillegg har Dagbladet avdekket at personer har vasket for blant annet Helse- og sosialombudet i Oslo, Utlendingsnemnda, Norges Vassdrags- og energidirektorat og Oslo kommune for langt under lovpålagt tariff-lønn.

- Dagbladets saker har vært helt avgjørende og uten de beklagelige oppslagene så hadde man ikke fått til noe av dette, sier Furulund.

Varsler prisøkning - Nå får vi endelig til en skikkelig oppvask i denne bransjen. Nå får vi endelig vasket bransjen hvit. Jeg tror mange kunder kommer til å få seg en stor overraskelse når de nå får en stor prisøkning eller ender opp med solidaritetsansvar. Mange kontrakter vil måtte skriver på nytt, sier NHO Service-direktør Petter Furulund til Dagbladet. Det er ikke avklart når allmenngjøringen trer i kraft, men trolig vil dette skje allerede til høsten.

151,56 KRONER I TIMEN: Nå blir renholdsbransjen allmenngjort og det ulovlig å lønne renholdere under 151,56 kroner i timen.

FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET
151,56 KRONER I TIMEN: Nå blir renholdsbransjen allmenngjort og det ulovlig å lønne renholdere under 151,56 kroner i timen. FOTO: ADRIAN ØHRN JOHANSEN/ DAGBLADET Vis mer

Furulund forteller at det har vært mange som har tjent «vanvittige gode penger» på å bli allmenngjort.

- De som har fulgt lover, forskrifter og tariffavtaler var i ferd med å gi opp. Nå håper jeg de seriøse vil fortsette, sier NHO Service-direktøren.