Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Joshua French-saken

- Jeg tror nok utenriksministeren kan bekrefte at jeg har plaget han med denne saken opp igjennom disse årene

Erna Solberg og Børge Brende fortalte Dagbladet om stort press, opp- og nedturer - og en telefonsamtale som aldri vil bli glemt.

FORNØYD: Utenriksminister Børge Brende bekrefter at statsminister Solberg har hatt et stort engasjement for saken.           Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FORNØYD: Utenriksminister Børge Brende bekrefter at statsminister Solberg har hatt et stort engasjement for saken.           Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
PERSONLIG ENGASJERT: - Jeg forstår Kari Hilde French' fortvilelse, sier Erna Solberg til Dagbladet.                                                                                Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PERSONLIG ENGASJERT: - Jeg forstår Kari Hilde French' fortvilelse, sier Erna Solberg til Dagbladet.                                                                                Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

(Dagbladet): Joshua French ankom Norge i 11-tiden norsk tid, etter å ha blitt løslatt fra fengselet i Kongo.

Under en pressekonferanse onsdag kveld fortalte statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende, at de er lettet over at French nå er løslatt. Helt siden 2014 har norske myndigheter jobbet med å få nordmannen hjem.

Etter pressekonferansen fortalte Solberg at saken har engasjert henne personlig.

- Jeg tror nok utenriksministeren kan bekrefte at jeg har plaget han med denne saken opp igjennom disse årene. Også fordi det er vanskelig når en norsk person helt åpenbart var igjennom en urimelig rettssak, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Forstår fortvilelsen

Det er humanitære forhold og særlig hensynet til moren, Kari Hilde French, at kongolesiske myndigheter har valgt å løslate Joshua French.

Sammen med Tjostolv Moland ble Joshua French dømt til døden og livsvarig fengsel for spionasje og drapsforsøk i 2009. Moland ble også dømt til døden for drapet på deres sjåfør Abedi Kasongo.

FRENCH TILBAKE: Børge Brende og Erna Solberg innkalte til en haste-pressekonferanse på Statsministerens kontor 17. mai ettermiddag. Joshua French er tilbake i Norge, og statsministeren og utenriksministeren informerte om situasjonen til French. Video: NTB Scanpix Vis mer

I 2013 fant French sin venn død på badet utenfor cella de to delte. Norske Kripos reiste til Kongo for å bistå i etterforskingen og konkluderte med at Moland tok sitt eget liv.

Dette var ikke de kongolesiske militære påtalemyndighetene enige i, og tiltalte French for drap på kameraten. French ble dømt til livsvarig fengsel for det de mente var et drap.

- Den første rettssaken kan vi ikke gjort oss opp noen vurderinger av, men i den andre rettssaken hadde vi vår egen ekspertise som sa at dette var ikke riktig. Dette var ikke et drap. Og uansett når det handler om dødsdom, gjør det vondt. Han har åpenbart vært psykisk syk i perioder av dette, og det gjør det vanskelig, sier Solberg.

På spørsmål om saken har engasjert henne, siden hun er mor selv, sier Solberg følgende:

- Jeg forstår Kari Hilde French' fortvilelse, og hennes engasjement.

Spurt ofte om saken

Utenriksminister Børge Brende bekrefter at statsminister Solberg har hatt et engasjement for saken.

- Solberg har spurt ofte om denne saken, og det tror jeg er fordi hun har følt at det har vært sterkt, ikke minst for Kari Hilde French og at Joshua French har lidd i Kongo. Så vi har nok følt et press. Et press fordi vi vet at mange i Norge har brydd seg om denne saken etter Molands tragiske død. Vi har hatt veldig mange oppturer og nedturer, sier Brende til Dagbladet.

Flere ganger har det vært snakk om at French blir løslatt. I mars kunne Dagbladet melde at norske diplomater har gjort det klart for kongoleserne at den norske staten ikke kan garantere at norske domstoler ikke slipper French fri, dersom han blir overført for å sone ferdig i Norge.

I et intervju med NRK i februar sa Kongos justisminister Alexis Thambwe Mwamba at Joshua French vil bli benådet. Dette er en annen løsning enn soningsoverføring.

Men i dag ble det altså kjent at Joshua French løslates.

Hatt troa siden i fjor

- Vi har forsøkt så mange forskjellige løsninger. Jeg har hatt flere møter med Kari Hilde French. Det har gjort et sterkt inntrykk å møte henne og French' advokat, Hans Marius Graasvold. Jeg og statsministeren ringte henne, da flyet (Til French) hadde tatt av. Men jeg måtte ringe henne da denne overføringsavtalen ble undertegnet på presidentens kontor tirsdag, og det var en samtale jeg ikke glemmer. Det var rørende, sier utenriksminister Børge Brende.

Tror du at dersom Kari Hilde French ikke hadde vært så engasjert, som hun har vært, tror du at saken ikke hadde kommet like langt?

- Hun har vært en viktig del av denne overføringsavtalen, på lik linje med spesialutsendingen Arild Øyen, de personene som har jobbet med dette i Utenriksdepartementet, advokater. Det er mange som har bidratt. Ikke minst kongolesiske myndigheter. Vi har hatt et godt samarbeid de siste månedene, både med president Joseph Kabila, justisministeren, utenriksministeren og en del andre aktører, sier ministeren.

Børge Brende forteller at det har vært en berg-og-dalbane det siste halvannet året.

- Men siden i fjor sommer så synes jeg at det kom inn på et annet spor, og jeg følte at det ikke var urealistisk å finne en løsning, sier Brende.

Allerede straffeforfulgt

Joshua French har siden 2009 sittet i fengsel i Kongo. Helsetilstanden hans har er dårlig, uten at verken statsminister Erna Solberg eller utenriksminister Børge Brende ønsker å gå i detaljer om helsetilstanden hans.

French blir tatt hånd om av helsemyndighetene.

Brende understreket at det ikke er en avtale om soningsoverføring eller benådning, men at den er basert på helsemessige vurderinger.

Jo Stigen, professor ved Instiutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, sier Joshua French' dom i Kongo ikke har rettskraft i Norge.

- Siden det heller ikke er snakk om noen soningsoverføring, betyr det at han ikke skal sone her. Norsk påtalemyndighet kan reise sak mot ham, men det virker veldig usannsynlig nå, på bakgrunn at han allerede har vært straffeforfulgt i Kongo, sier Stigen til Dagbladet.

Selv om han det er usannsynlig at French blir straffeforfulgt, kan nordmenn som begår en forbrytelse i utlandet, bli det.

- Helt generelt er det en mulighet for, og noen ganger en oppfordring til, at norske myndigheter straffeforfølger nordmenn som har gjort noe straffbart i utlandet, men i dette tilfelle har han allerede vært straffeforfulgt. Mitt inntrykk er at det ikke er noen risiko for at French blir straffet i Norge, sier Stigen til Dagbladet.

Stigen sier han ikke kjenner til konsekvensene dersom French reiser tilbake til Kongo.