- Jeg tror Obama kommer til å overraske

John Kerry til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MISSISSIPPI (Dagbladet.no): Stemningen er spent på University of Mississippi, kort tid før den første presidentdebatten i valgkampen 2008.

3000 journalister og hundrevis av frivillige svirrer rundt for å gjøre unna de siste forberedelsene.

- Har en bedre utenrikspolitikk

På fortauskanten utenfor Gertrude C. Ford-auditoriet, selve debattsalen, sitter en avslappet John Kerry. Han tar seg tid til å snakke med Dagbladet.no.

Den demokratiske Massachusetts-senatoren og tapende presidentkandidat i 2004 er optimistisk foran duellen mellom John McCain og Barack Obama.

- Jeg har en god følelse. Jeg tror Obama kommer til å overraske. Han kommer til å vise at han har en bedre utenrikspolitikk, sier Kerry til Dagbladet.no.

- Utenrikspolitikk er jo der McCain vanligvis har sin styrke.

- Ja, dette er McCains hjemmebane. Men jeg tror Obama vil bevise at med McCain får vi en farligere verden.

OPTIMISTISK: John Kerry hadde stor tro på at Obama ville gjøre det skarpt i debatten, da han snakket med Dagbladet.no kort tid før. Foto: Sun Heidi Sæbø
OPTIMISTISK: John Kerry hadde stor tro på at Obama ville gjøre det skarpt i debatten, da han snakket med Dagbladet.no kort tid før. Foto: Sun Heidi Sæbø Vis mer

- På hvilken måte da?

- Med Hizbollah, al-Qaida og Taliban og krigen i Irak. Obama vil vise hvordan han skal gjøre verden til et tryggere sted, blant annet ved å trappe ned innsatsen i Irak og fokusere på Afghanistan og Pakistan, sier Kerry, før mobiltelefonen hans ringer og vi blir avbrutt. 

Tapte for Bush

Kerry, en av de mest kjente og respekterte politikerne blant demokratene, var tidlig ute med å gi sin støtte til Obama i primærvalgkampen.

Han beskrev den 47 år gamle Illinois-senatoren som en politiker med «visdommen fra det virkelige liv, kombinert med intellektet til en mann som har tenkt ordentlig gjennom utfordringene vi står overfor».

Selv tapte Kerry knepent for president George W. Bush i valget for fire år siden. Etter manges mening gjordeVietnam-veteranen det svært bra den gangen i debatten som omhandlet utenriks- og sikkerhetspolitikk.

- Jeg tror Obama kommer til å overraske