«Jeg tror vi gjør en feil»

CIA-agentene angret seg for sent. Sekunder etter ble flyet med den uskyldige misjonærfamilien skutt ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Dette er en gammel tragedie som har tatt ni år å nøste opp i. Men i dag synes det klart hva som skjedde da den amerikanske misjonærfamilien Jim og Veronica Bowers, sønnen Cory (6), spebarnet Charity og piloten Kevin Donaldson ble skutt ned da de fløy fra Brazil til Peru 20. april 2001.

«Jeg tror vi gjør en feil», sier den ene CIA-piloten som i en time og 49 minutter har fulgt etter propellflyet i den tro at det var narkotikasmuglere de overvåket. Vidoen og lydloggene ble i forrige uke publisert av TV-stasjonen ABC. Det tegner et dystert bilde av hva som skjedde.

Stanser ikke angrepet«Jeg er enig», kvitterer den andre CIA-piloten om bord. Også han tviler. Men de stanser ikke operasjonen de har igangsatt. Halvannet minutt senere åpner et peruansk kampfly ild mot det intetanende misjonærflyet.

Skuddene gjennomborer propellflyet og treffer Veronica og lille Charity som sitter i armene hennes.

«De dreper meg! De dreper meg!», skriker Donaldson over sambandet før CIA-pilotene ber peruanerne avbryte. Men det er for sent. Med sort røyk veltende ut av det skadde propellflyet klarer Donaldson å nødlande flyet. Men ingenting kan redde Veronica Bowers og datteren. De er alt døde.

Skjulte sannhetenLydloggen og videobildene  ABC har fremskaffet fra nedskytingen av flyet til familien Bowers ryster nå USA.

Da det skjedde ble all skyld lagt på skyteivrige peruanere. Men så har stadig flere urovekkende detaljer kommet frem om den amerikanske etterretningstjenesten CIAs rolle i det hele, og hvordan de har forsøkt å føre selv presidenten og Det hvite hus bak lyset.

Jaktet på smuglereCIA var selv på vingene for å overvåke og rapportere mulige narkotikasmuglere i grenseområdet mellom Peru og Brazil. Mistenkelige fly ble rapportert inn til lokale myndigheter, som på sin side skjøt ned fly CIA pekte ut som smuglere, og som ikke ville lande på ordre.

Men for å sikre at ikke uskyldige skulle rammes, hadde CIA strenge regler å forholde seg til. Man måtte være sikker på identiteten til mistenkte fly. Blant annet skulle halenummeret sjekkes visuelt. Videre måtte man forsikre seg om at de mistenkte ble advart før en eventuell nedskytning, og at de ble gitt høvelig tid til å reagere på sambandsoppkallinger.

Trodde det ikke selvDet oppsiktsvekkende med Bowers-nedskytingen er at lyddloggene tydelig avdekker at selv ikke CIA-pilotene som tok initiativet til nedskytingen trodde det var smuglere de stod overfor. Jo lenger inn i den en time og 49 minutter lange jakten de er, desto mer usikker blir de.

Likevel bryter de med overlegg regelen om å sjekke halenummeret på misjonærfamiliens fly i frykt for at de vil forsøke å stikke av.

- Vi kan fly opp på siden og forsøke å få halenummeret. Men hvis han er «dirty» (er en skurk), og han oppdager oss, kan han ta til høyre med en gang og forhindre oss i å følge ham, fastslår den ene CIA-piloten.

De var redde for at flyet skulle krysse grensa, og hindre de peruanske kampflyene å følge etter.

DREPT: Veronica Bowers og sju måneder gamle Charity ble drept av skuddene fra det peruanske jagerflyet. Ektemannen Jim og sønnen Cory (6) overlevde. Den amerikanske misjonærfamilien fra Muskegon i Michigan hadde bosatt seg i en husbåt på Amazonas i Peru for å misjonere. De var på vei i propellfly fra Brazil til hjemstedet i Peru da CIA og peruanske myndigheter trodde de var narkotikasmuglere. Foto: AP/SCANPIX
DREPT: Veronica Bowers og sju måneder gamle Charity ble drept av skuddene fra det peruanske jagerflyet. Ektemannen Jim og sønnen Cory (6) overlevde. Den amerikanske misjonærfamilien fra Muskegon i Michigan hadde bosatt seg i en husbåt på Amazonas i Peru for å misjonere. De var på vei i propellfly fra Brazil til hjemstedet i Peru da CIA og peruanske myndigheter trodde de var narkotikasmuglere. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Klusser det til på spanskDerfor vet ikke CIA hvem de egentlig følger etter når det tilkalte peruanske kampflyet dukker opp.

Da har imidlertid CIA-agentene begynt å tvile på sin egen intuisjon. Det er noe med flyet og måten det manuvrerer seg på som ikke stemmer med mønsteret smuglerflyene pleier å følge.

- Denne karen passer ikke profilen, fastslår den ene CIA-piloter.

De forsøker derfor å fortelle peruanerne at de nå er i tvil. Men ingen av CIA-pilotene snakker spansk. På gebrokkent vis forsøker den ene seg slik:

- jeg vet ikke om han er «bandido» eller «amigo», starter han.

Deretter forsøker han med manglende spanskkunnskaper å oppfordre kampflypiloten til å gi misjonærflyet ordre om å lande før han skyter det ned. «Å skyte ned» kommuniseres med å lage maskingeværlyd med munnen.

Stanser for sentDet peruanske kampflyet forsøker å kalle opp misjonærflyet på feil kanal. Samtidig har piloten Donaldson oppdaget at de nå følges av jagerflyet. 

Han kaller opp den lokale flykontrollen og forteller på spansk at han følges av et kampfly.

- Jeg er i 4000 fots høyde. Militæret er her. Jeg vet ikke hva de vil, sier Donaldson. Men det er for sent.

VRAK: Det enmotors Cessna sjøflyet ble skutt i brann av et peruansk jagerfly. Piloten Kevin Donaldson klarte å nødlande tross skuddskader i beina. Men da var Veronica og Charity alt døde. Foto: AP Photo/Silvia izquierdo/SCANPIX
VRAK: Det enmotors Cessna sjøflyet ble skutt i brann av et peruansk jagerfly. Piloten Kevin Donaldson klarte å nødlande tross skuddskader i beina. Men da var Veronica og Charity alt døde. Foto: AP Photo/Silvia izquierdo/SCANPIX Vis mer

Sekunder etter åpner kampflyet ild. Maskinkanonen gjennomborer det lille propellflyet. Donaldson skriker over sambandet:

- De dreper meg! De dreper meg!

Først nå griper CIA-pilotene inn og ber sine peruanske allierte stanse angrepet.

- Be ham stanse, roper den ene CIA-piloten.

- Nei! Ikke skyt, roper den andre.

Med skuddskader i beina klarer Donaldson å lande flyet på floden nedenfor. Ikke så alt for langt unna husbåten på Amazonas i Iquitos, der misjonærene bodde og misjonerte.

OppvaskAt peruanske jagefly skjøt ned og drepte amerikanske misjonærer gikk ikke upåaktet hen. Derfor ble CIAs rolle raskt trukket frem, og året etter nedskytingen utbetalte det amerikanske utenriksdepartementet åtte millioner dollar i kompensasjon til Veronica Bowers ektemann og etterlatte.

Mens CIA først fastslo overfor Det hvite hus at alle prosedyrer var fulgt, og at de ikke kunne lastes for det som hadde skjedd, ble dette raskt trukket i tvil. Deretter mente CIA at de uansett ikke hadde myndighet til å stanse det peruanske flyet.

SKANDALE: Selv om overvåkingsfly fra CIA hadde bistått peruanske myndigheter i nedskytingen av et trettitalls mistenkelige fly under smuglerjakten på 90-tallet, var det først da den amerikanske familien ble skutt ned at myndighetene reagerte. Foto: AP Photo/Silvia izquierdo/SCANPIX
SKANDALE: Selv om overvåkingsfly fra CIA hadde bistått peruanske myndigheter i nedskytingen av et trettitalls mistenkelige fly under smuglerjakten på 90-tallet, var det først da den amerikanske familien ble skutt ned at myndighetene reagerte. Foto: AP Photo/Silvia izquierdo/SCANPIX Vis mer

Men i 2008 fastslo generalinspektøren for CIA at etterretningorganisasjonen hadde ført Det hvite hus, Veronica Bowers foreldre og kongressen bak lyset. Mens organisasjonen fremstilte hendelsen som et enestående uhell i en ellers veldrevet operasjon for å ta smuglere, avdekket generalinspektøren at reglene sjeldent ble fulgt. I mange tilfeller ble mistenkte fly skutt ned bare to-tre minutter etter at peruanske kampfly fikk øye på dem - uten at noen hadde rukket å foreta noen sikker identifisering. Og ofte uten at det ble gitt ordre om å lande eller andre advarsler.

Med CIAs veiledning ble fly skutt ned uten at de om bord hadde mulighet til å respondere på mistanken.

Selve smuglerjakten ble abrutt etter den fatale nedskytningen, og 16 CIA-operatører - inkludert pilotene - ble i fjor straffet for tjenesteforsømmelse. Men hva straffen ble holdes hemmelig.

Flere ledende politikere, med det republikanske kongressmedlemmet Peter Hoekstra krever nå at CIA ledelsen og USAs mektige etterretningstzar Dennis Blair stilles til ansvar for det de mener har vært en ni år lang dekkoperasjon for å forlede kongressen, presidenten og det amerikanske folk fra sannheten rundt hvordan sen amerikanske etterretningen hjalp til med drapet på to uskyldige amerikanske borgere i Peru.

- Etterretningsmiljøets opptreden i forhold til å vise ansvarlighet har vært uakseptabel, sa han fredag under en åpen høring i kongressens etterretningskomité.

LANG KAMP: Video- og lydloggene som ble publisert i forrige uke er foreløpig siste kapittel i en nå år lang kamp for familien å avdekke detaljene i hva som skjedde. Men allerede året etter nedskytingen ble familien tilkjent åtte millioner dollar i erstatning. Foto: ABC
LANG KAMP: Video- og lydloggene som ble publisert i forrige uke er foreløpig siste kapittel i en nå år lang kamp for familien å avdekke detaljene i hva som skjedde. Men allerede året etter nedskytingen ble familien tilkjent åtte millioner dollar i erstatning. Foto: ABC Vis mer