«Jeg truet ikke med dartpiler opp mot halsen hans(...)Jeg bare lekte litt med pilene.»

I går startet rettssaken mot de fem som er tiltalt for barneran i Oslo. I løpet av fire timer rakk retten bare å gå gjennom tiltalen mot den 19 år gamle hovedmannen i saken. Han er tiltalt for til sammen 51 tilfeller av alvorlige trusler, voldsbruk, ran, ransforsøk, brudd på våpen- og narkotikalovgivningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen med de andre barneranerne i alderen 17- 19 år skal hovedtiltalte ha robbet 39 ungdommer i alderen 13 til 19 år. Ransutbyttet varierte fra usle 5,50 kroner til rundt 2000 kroner.

19-åringen nektet for straffeskyld i nesten alle tilfellene.

Ville ha kebab

Her er deler av forklaringene han gir på tiltalen.

  • Om penger til kebab:
  • Om dartpiler mot halsen:
  • Om minibank-ran:

- Hvorfor ranet du gutten for 20 kroner når du selv hadde 2000 kroner på deg?

- Jeg ville ha småpenger til en kebab, så jeg slapp å sprette en av mine egne tusenlapper.

- Jeg truet ikke med dartpiler opp mot halsen hans da jeg ba om å få låne sigarettetuiet: Jeg bare lekte litt med pilene. Kan ikke skjønne hvorfor han ble nervøs av det.

- Jeg skjønte at «de andre» tok guttens minibankkort og fikk ham til å oppgi koden - slik at de kunne ta ut 300 kroner fra kortet hans. Men jeg visste ikke at de i tillegg tvang ham til å ta ut 2000 kroner da vi fulgte ham inn i banken.

Gasspistol

  • Om mopedkjøring:
  • Om en jernstang:

- Jeg truet ikke til meg den mopeden. Jeg kjenner godt kameraten hans, og han sa det var greit at jeg lånte den en stund.

- Jeg hadde kastet jernstanga fra meg rett før vi møtte gjengen med nordmenn. Politiet tar feil når de sier jeg truet med den.

Om en gasspistol:

- Jeg har en gasspistol, men den er lovlig, og jeg har aldri truet noen som helst med den.

Tigget penger

  • Om et stereoanlegg:
  • Om lommebok og hockeykølle:
  • Om kniv og en hundrelapp:

- Jeg ble helt sjokka da jeg hørte at han hadde anmeldt meg for tyveri på det stereoanlegget. Jeg ba om å få låne deler av det. Vi kjenner hverandre: jeg slo ham ikke i ansiktet med flat hånd.

- Jeg tvang ham ikke til å gi fra seg lommeboka. Vi tigget penger. Kameraten min kan ha båret en hockeykølle, men han truet ikke med den.

- Jeg spurte om penger, og fikk nei. Da jeg ble mer bestemt i stemmen fikk jeg en hundrelapp av han ene. Det var ikke meningen å true ham med kniven: jeg satt bare og risset navnet mitt inn i benken vi satt på.

Til sammen vil det bli ført 67 vitner i straffesaken, som er ventet å vare i ti dager. Aktor, Marit Bakkevig, har fått en rekke henvendelser fra bekymrede vitner og deres familier. De frykter «straff» etter å ha uttalt seg. I går varslet derfor Bakkevig at det kan bli aktuelt å be noen av tilhørerne som kan være venner og familie av de tiltalte, å forlate salen når disse ungdommene kommer.