«Jeg unner ikke min verste fiende det jeg har opplevd»

Som direktør i advokatfirmaet BA-HR nektet Kari E. Breirem å signere en kontrakt på 1,5 millioner til Tønne Consult AS. Torsdag fikk hun sparken fordi BA-HR mener hun har brutt taushetsplikten, drevet utpressing og beskyldt firmaet for korrupsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg sitter ansikt til ansikt med Kari Breirem da hun på mobiltelefon får beskjeden om at hun er blitt avskjediget fra sin stilling som administrerende direktør i BA-HR, Norges mest kjente advokatfirma med 32 partnere og 80 jurister. Stemmen dirrer og tårene presser på da hun sier:

- Det var vel ikke noe annet å vente, men jeg hadde håpet på en annen løsning. Det som har holdt meg oppe siden jeg ble sykmeldt 20. november, er vissheten om at jeg ikke har gjort noe galt. Jeg har fulgt min samvittighet. Men det er trist at ærlighet skal koste så mye.

Utover våren og sommeren i fjor skar det gode samarbeidet seg mellom Breirem og daglig leder Bjørn Gabriel Reed. Breirem var administrativt ansvarlig for økonomi, sekretariat og IKT, mens Reed ledet partnerskapet og klientvirksomheten.

- Var det en maktkamp?

- Nei. Og jeg forsto ikke helt hva som foregikk, men jeg merket at jeg ikke ble så involvert som jeg hadde vært. Det kom helt overraskende, og jeg grubler fortsatt mye over hva jeg kan ha gjort som utløste denne konflikten. Rett før sommeren hadde vi en samtale hvor jeg skjønte at noe ikke stemte, forteller Breirem.

Personalsamtale

I et referat fra en personalsamtale med sin styreleder Rolf Johan Ringdal 13. november har Breirem fortalt om møtet 4. juli i fjor:

«4. juli ga BGR (Reed, red.anm.) sterkt uttrykk for overfor KEB (Breirem, red.anm.) at det var nødvendig å {lsquo}kvitte deg med daukjøttet' i administrasjonen, og han viste i liten grad respekt for at de prosesser som var iverksatt ville måtte ta noe tid. Hun mener han er irritabel og negativ til alt KEB foreslår også innen IKT. Hun mener BGR ikke ønsker å forholde seg til henne.

Hun viste til at hun 11. oktober to ganger fikk kraftige tilbakemeldinger fra BGR, ord som ble brukt var {lsquo} dette er en skandale' , {lsquo} du kan umulig ha styring' . Videre: {lsquo}hun forsto ikke tall, hun forsto ikke regnskap, hun forsto ikke budsjett, tingene gikk for sakte, IT var ikke bra, økonomi ingen styring, ineffektiv, osv.'.»

Tønne-fakturaen

4. oktober ble hun forelagt en faktura fra Tønne Consult AS til BA-HR på 1,5 millioner kroner.

- Jeg reagerte umiddelbart. Hvorfor skulle BA-HR betale halvannen million til Tore Tønne i forbindelse med Kværner-jobbing?

- Jeg tenkte på hans tid som statsråd og fikk assosiasjoner til korrupsjon, men det viktigste var at det ikke var noe grunnlag for fakturaen. Derfor ba jeg om det og fikk da vite at vi allerede hadde fakturert for samme beløp i forbindelse med en annen faktura. Dette kunne jeg ikke signere på. Dessuten mente jeg det ville skade firmaet på sikt hvis revisor eller andre fikk vite om det. Jeg kunne rett og slett ikke innestå for slik fakturering verken som person, som ansvarlig direktør eller av hensyn til BA-HRs framtid.

Utro tjener?

Fra BA-HRs ledelse er Kari Breirem karakterisert som «en utro tjener».

- Jeg har aldri hatt som motiv å ramme BA-HR eller presse noen for å utnytte min posisjon. Jeg kunne bare ikke akseptere en slik behandling av en faktura. Det var et brudd på rutinene.

- Kunne du ikke håndtert dette annerledes internt?

- Jeg har tenkt mye på det i ettertid. Det jordskjelvet jeg har vært utsatt for, unner jeg ikke min verste fiende. Men jeg kan ikke klandre meg selv for å følge min egen samvittighet, selv om jeg nå vet at jeg risikerer å være ferdig i arbeidslivet.

- Reagerte du på fakturaen uten en tanke på at du hadde et dårlig samarbeidsforhold til Reed?

- Ja, fordi jeg kom fra offentlig virksomhet hvor jeg er vant til å være grundig og ryddig. Det skal ikke være noe som hefter ved det økonomiske. Hvis det ble oppdaget, ville det jo være svært blamerende for BA-HR. For å si det sånn: Den fakturaen ville jeg reagert på selv om jeg hadde hatt et fløyelsaktig forhold til Reed.

- Hvorfor tok du kopi av fakturaen og andre taushetsbelagte dokumenter?

- Fordi jeg følte meg veldig under press. Jeg ble redd for å miste jobben da styret ikke ville høre på meg og kontaktet advokat Thor-Erik Johansen. Han rådet meg til å ta kopier. Jeg gjorde det og satte disse i en perm på kontoret. Da jeg ble sykmeldt, ga jeg papirene videre til Johansen.

- Hvorfor ble du sykmeldt?

- Det ble for tøft. Jeg fikk ingen respons for at jeg hadde tatt opp dette med styreleder Ringdal. Jeg fikk bare en skriftlig melding om at det ikke var noe feil med fakturaen. Og hva gjør du da? Du har ikke mer å gjøre i BA-HR iallfall.

- Grusom tid

- Hvordan har perioden etterpå vært?

- Helt grusom. Økokrim kom og banket på døra hjemme hos meg ved 22.30-tida en kveld. Siden har dette vært forferdelig.

Kari Breirem er utdannet jurist og har jobbet som byråsjef i Kommunal- og arbeidsdepartementet og direktør i Sjøfartsdirektoratet. Før hun kom til BA-HR var hun i fire år personalsjef i Oppegård kommune.

- Helseminister Dagfinn Høybråten var rådmann i den perioden. Han er den beste sjefen jeg har hatt, sier Breirem.

- BA-HR har vært en god arbeidsplass med mange trivelige, kunnskapsrike mennesker. Jeg fikk muligheten til å bygge opp en administrativ struktur i en svært spennende periode.

- Har du følt det vanskelig å være kvinne i et så mannsdominert miljø hvor bare tre av 32 partnere er kvinner?

- Ikke før i sommer. Jeg tror nok disse advokatfirmaene er preget av et mer konservativt miljø enn andre bedrifter. Og det kreves nesten mer av kvinner, ikke minst kvinnelige advokatfullmektiger. Noen ganger har jeg tenkt: Hører de på meg eller spiller de bare på lag med meg? Stiller man spørsmål, føler man ofte at man må være snill pike.

Time Magazine kåret nylig tre kvinner til årets personer i USA fordi de risikerte jobb og karriere ved å avsløre uholdbare forhold i FBI, Enron og WorldCom. I aviskommentarer her i Norge er Kari Breirem sammenliknet med disse kvinnene.

Datteren fikk sparken

- Jeg har ikke tenkt på det før jeg ble gjort oppmerksom på det. Det har hjulpet meg mye.

Også Kari Breirems datter på 26 år som var kveldssekretær i BA-HR, har nå fått sparken. Det har gått hardt inn på henne. Omsorgen fra mannen hennes, slekt og venner har holdt henne oppe.

- Hvordan reagerte du på Tore Tønnes død?

- Med forferdelse. Jeg synes så synd på hans kone og barn. Det gikk hardt innpå meg og jeg fikk ikke lov til å være alene i dagene etterpå. Uten å bli framstilt som en kyniker, må enhver ta ansvar for sine handlinger. Det er min samvittighet som hjelper meg når jeg er lengst nede.

- RENT MEL I POSEN: - Det er støtten fra familie og venner som har holdt meg oppe. Og det at jeg har rent meli posen. Jeg kan stå for det jeg gjorde, sier Kari E. Breirem.