Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg vant over min anoreksi

Hun var 14 år, slanket seg og ble alvorlig sjuk. Til slutt var «Benedicte» døden nær av anoreksi. Nå er hun 16, har fått hjelp, livet smiler og hun har framtidsplanene klare. Men det kan ta år før hun er helt frisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag jobber Benedicte aktivt i Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser og kjemper for et skikkelig behandlingstilbud over hele landet.

- Selv fikk jeg hjelp gjennom tilbudet Ski sykehus driver i samarbeid med Folloklinikken. Dessverre fins det ikke liknende tilbud ellers i landet. Derfor tenkte jeg at dette måtte helseministeren gripe fatt i.

Hun skrev brev og forlangte å få møte helseminister Tore Tønne. Det fikk hun.

- Det var nyttårsforsettet mitt, å gå helt til topps og fortelle om det dårlige behandlingstilbudet til folk med spiseforstyrrelser. Jeg er heldig, som bor i Akershus og fikk hjelp da jeg trengte det.

I en drøy halvtime snakket hun rett fra levra, og ministeren var lutter øre helt til de ringte fra Stortinget og etterlyste ham.

- Jeg ba ham sørge for at vi får flere tilbud som det i Ski. Jeg tror han forsto budskapet. Han ville virkelig høre hva jeg hadde å si. Men nå er jeg veldig spent på hva som skjer videre, og Tønne lovet meg at jeg skal bli holdt underrettet. Jeg er litt stolt av at jeg fikk det til, smiler Benedicte.

Hun har lagt det verste bak seg, men det hender de vonde tankene kommer tilbake.

- Jeg er redd for å få tilbakefall, og noen ganger tenker jeg at «fy så fæl og tjukk jeg er...». Og noen ganger gråter jeg, av glede og lettelse, over at jeg er ute av det.

TUNG TID: «Benedicte» har kjempet seg gjennom to år med anorexia nervosa.