Jeg vant!

Begge de mexicanske presidentkandidatene erklærer seg som vinner av valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skeptikerne frykter at det ytterst spennende presidentvalget i Mexico kan ende i voldelige opptøyer etter at begge de to bitre rivalene erklærte seg som vinner av valget mandag ettermiddag, melder nyhetsbyrået AP.

Mexicanerne gikk til valgurnene søndag, i det jevneste og mest aggressive valget i Mexico på mange år. Kandidatene har beskyldt hverandre for valgfusk, hengt hverandre ut på tv, og fredag startet etterforskningen etter at en datahacker publiserte et brev på den ene kandidatens nettside. Brevet var skrevet i kandidatens navn og oppfordret til sivil ulydighet om kandidaten tapte valget.

Vil drøye flere dager 

Etter en foreløpig opptelling mandag ettermiddag skilte det bare én prosent mellom de to kamphanene - 36,49 prosent for høyre-politikeren Felipe Calderon og 35,43 prosent for Andres Manuel Lopez Obrador, venstresidens kandidat.

Ifølge valgfunksjonærene vil ikke et endelig resultat foreligge før om flere dager. I mellomtiden har begge kandidatene erklært seg som vinner av valget.

- Det er ingen tvil om at vi har vunnet valget, sa Calderon til sine supportere mandag ettermiddag.

- Smil: Vi har allerede vunnet, sa Lopez Obrador til sine.

Het stemning

JEG VANT! Både Felipe Calderon (bildet) og motstanderens hans, Andres Manuel Lopez Obrador, har erklært seg selv som vinner at det mexicanske presidentvalget. Foto: AP
JEG VANT! Både Felipe Calderon (bildet) og motstanderens hans, Andres Manuel Lopez Obrador, har erklært seg selv som vinner at det mexicanske presidentvalget. Foto: AP Vis mer

Sistnevnte reiste mandag morgen spørsmål omkring opptellingen og hevdet at hans eget parties målinger viser at han er i tet. Under en tv-opptreden mandag avviste han ikke at han vil protestere mot et eventuelt valgnederlag.

- Løgn! Løgn! Fusk! Fusk! ropte tilhengerne hans da valgfunksjonærenes fjernsynsmelding om at valget var for jevnt til at man kunne publisere et resultat mandag, ble vist på storskjerm ved en av Mexico Citys store torg.


- Vi vil forsvare seieren vår, sa Calderon på den samme tv-kanalen.

JEG VANT OGSÅ!: Andres Manuel Lopez Obrador (bildet) som etter den foreløpige valgopptellingen ligger én prosent bak rivalen Felipe Calderon, avviser ikke at han kan komme til å legge inn en protest dersom tallene viser at han har tapt det svært jevne valget.