Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg var både mobber og mobbeoffer

Anja Johansen snakker åpent om sin mobbefortid, som hun håper kan hjelpe andre.

MOBBING:  Anja Johansen, kjæresten til svømmeren Lavrans Solli, ønsker å dele sine erfaringer med mobbing. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
MOBBING: Anja Johansen, kjæresten til svømmeren Lavrans Solli, ønsker å dele sine erfaringer med mobbing. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anja Johansen, samboer med svømmeren Lavrans Solli, forteller på NRK MP3 om sin mobbefortid. Anja Johansen gikk fra å være en mobber på barneskolen til å bli et mobbeoffer på ungdomsskolen.

- Jeg vet egentlig ikke hvorfor jeg mobbet. Av en eller annen grunn syntes jeg det var kult. Jeg fikk den kule følelsen av at jeg turte å pirke på en annen, og så syntes vennene mine rundt meg at det var kult, sier Johansen til programmet Ettermiddagen på NRK MP3.

Da hun begynte på ungdomsskolen, trodde hun at alle vennene fra barneskolen fortsatt skulle være der. Men slik ble det ikke. De gamle vennene hadde fått nye venner, og alle snudde seg mot henne. Det ble starten på et tre år langt helvete.

- Kjempetøft Johansen er en av flere som har kastet seg inn i den store mobbedebatten som har pågått denne uka. Dagbladet har tidligere skrevet om Villemo Hatland (14), som i et innlegg på Faceboook tok et oppgjør med mobbingen hun opplevde på skolen. Responsen var enorm.

Nå går Villemo i bresjen for et fakkeltog mot mobbing på søndag.

- Jeg syns det er kjempetøft, det at hun var åpen om mobbingen. Det er jo de som er kule, de som står fram og forteller sin historie. Det er ikke mobberne som er kule, sier Johansen til Dagbladet.

- Det er veldig mange som opplever mobbing, og som er redde for å si ifra. Det at andre er åpne om dette, kan kanskje gi dem et puff i rompa til å fortelle til foreldrene eller læreren at de ikke har det så bra på skolen, sier hun videre.

Gjorde hverdagen jævlig VG skrev i helga om Odin, som ble mobbet på to forskjellige skoler, og som endte opp med å ta sitt eget liv som 13-åring. Det var denne historien som gjorde at Johansen valgte å fortelle om sine egne erfaringer.

Hun la ut denne teksten på Instagram etter å ha lest saken:

KJÆRESTER:  Anja Johansen og Lavrans Solli. Foto: 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
KJÆRESTER: Anja Johansen og Lavrans Solli. Foto: Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

«Jeg ble selv mobbet, på ungdomsskolen. Jeg hadde to venner, skulket ofte, turte ikke gå i kantinen, gjennom skolegården og bodde til tider hos onkel og tante i helgene, fordi medelever sto og kastet ting på huset vårt mens de skrek etter meg. Den dag i dag, hvis jeg treffer på noen av de som gjorde hverdagen min jævlig, får jeg klump i halsen og kjenner på ungdomsskoletiden som om det skulle vært i går. Jeg blir så ufattelig trist, og det er så viktig å bekjempe mobbing»

Hun har også skrevet om sine erfaringer både som mobber og som mobbeoffer på bloggen sin.

- Den saken om Odin rørte meg ekstremt mye. Og siden jeg har blitt mor selv nå, så har jeg dette morshjertet i tillegg. Jeg håper Lavrans og jeg aldri opplever noe slikt med våre barn, sier Johansen til Dagbladet.

Hetset Anja Johansen var tidligere kjæreste med den norske svømmeren Alexander Dale Oen, som døde av hjerteinfarkt i mai 2012. De to hadde da vært kjærester i tre år.

Johansen har fortalt om at hun opplevde hets og sjikane etter dødsfallet. Folk hadde kommet bort til henne, sendt sms og spurte henne om hvorfor hun ikke gråt i begravelse, hvorfor hun så glad ut og mente hun burde sørge mer. De mente hun var en kald person.

Hun og Lavrans opplevde også mye hets etter at de fikk barn. Barnet ble født for tidlig. Paret var innstilt på en toppidrettslivet som en familie, og det innebar mye reising. Da fikk de kommentarer på at det var uansvarlig og at de burde ha vært meldt til barnevernet.

Følte du at du opplevde mobbingen på nytt igjen, da du ble hetset i voksen alder?

- Det som skjedde på ungdomsskolen var mer direkte. Det var ansikt til ansikt. De møtte deg på trikken, de lo av deg, og du følte deg som tyggisen under skoa. Du lente deg inntil ovnene i gangene for å gjøre deg usynlig, du turte ikke å gå normalt. Denne hetsen som har vært mot meg og mot Lavrans har vært via nettet. Det er ingen som mobber oss direkte om de møter oss. Det føles heller ikke like intenst som det gjorde på ungdomsskolen, men det er fortsatt sårende, sier Johansen.

Vil beklage 27-åringen har tenkt mye på gutten hun selv mobbet på barneskolen. Hun har forsøkt å få tak i ham, men hun vet ikke hva etternavnet hans er og de har ingen felles venner.

- Jeg har lyst til å beklage at jeg var slem mot ham, sier Johansen.

GRIPENDE TALE:  Anja Johansen holdt en gripende tale i begravelsen til ekskjæresten Alexander Dale Oen. Men i etterkant av dødsfallet opplevde hun mye sjikane. 
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
GRIPENDE TALE: Anja Johansen holdt en gripende tale i begravelsen til ekskjæresten Alexander Dale Oen. Men i etterkant av dødsfallet opplevde hun mye sjikane. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix Vis mer

Hun håper det at hun selv står fram som mobber, kan få andre til å gjøre det samme. For hun tror mange skammer seg over å ha mobbet andre.

- Jeg skammer meg jo, selv om dette er kjempelenge siden. Jeg gikk jo på barneskolen og var 9-10 år. Men jeg husker det som om det var en uke siden, sier hun.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen uttalte tidligere denne uka at mobbere burde flyttes til andre skoler, slik at ofrene slipper å flytte. Johansen tror dette kan være en god idé.

- Jeg er litt for det. Som en eks-mobber vet jeg at det ikke hjelper å få beskjed om at Ola er veldig lei seg for at du kaller ham stygg. Men hadde noen plassert meg på en annen barneskole, så hadde jeg begynt å tenke over hva jeg hadde gjort, sier Johansen.

ARRANGERER FAKKELTOG:  Villemo engasjerte mange da hun skrev om mobbingen hun opplevde. Nå arrangerer hun fakkeltog mot mobbing. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ARRANGERER FAKKELTOG: Villemo engasjerte mange da hun skrev om mobbingen hun opplevde. Nå arrangerer hun fakkeltog mot mobbing. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media