- Jeg var bare mellommann

Båtmekler Erik Øyes beskrivelse av sin egen rolle i korrupsjonssaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Aktoratet gikk på en smell da båtmekler Erik Øye (42) i går gjorde det klart at han ikke vil forklare seg for retten.

Øye, som selv er tiltalt for korrupsjon og medvirkning til grov utroskap, skulle være aktoratets hovedvitne i korrupsjonssaken mot Kjell Inge Røkke (47) og de andre tiltalte.

Aktor Susie Bergstrand måtte i stedet nøye seg med å lese opp politiforklaringene hans.

Mottok direkte betaling

Erik Øye sa i et politiavhør fra februar 2002 at han ikke kjenner til at navngitte personer har fått utstedt kystskippersertifikat uten å ha gjennomført utdanning og eksamen. I avhøret ble han forelagt flere navn på personer som hadde fått utstedt sertifikater signert av Claes Pallin.

Flere av disse, blant andre en tannlege og en investor, møter som aktoratets vitner seinere i rettssaken. Øye har forklart at Pallin som regel mottok betaling for sertifikatene direkte, men at han også selv overførte penger til Pallin.

Deretter ble Øye spurt ut om de omtalte eksamenene som Røkke og hans medtiltalte sier de gjennomførte 21. mai 2001.

Deler av disse skal ha blitt betalt kontant fra Øye til Pallin. Røkke har også lagt fram to kvitteringer à 5000 kroner som skal være betaling til Pallin for gjennomførte kurs.

NEKTER Å SNAKKE: Båtmekler Erik Øye vil ikke forklare seg for retten. Her er han fotografert etter en båtbrann i Asker i 2001. Foto: Rune I. Myhre
NEKTER Å SNAKKE: Båtmekler Erik Øye vil ikke forklare seg for retten. Her er han fotografert etter en båtbrann i Asker i 2001. Foto: Rune I. Myhre Vis mer

Øye sa han ikke visste/husket om Røkke gjennomførte kurs for å få et såkalt VHF-sertifikat, men sier de to var ute i båt for å teste Røkkes ferdigheter. Skipsinspektør Pallin skal ifølge Øye ha sagt at dersom Øye gikk god for Røkkes, Valand og Matos\' kunnskaper, var det greit for Pallin.

Øye sier i avhør at han tok kontakt med KNB (Kongelig Norsk Båtforbund) fordi flere nordmenn ønsket å få konvertert sine svenske

båtsertifikater til norsk, slik Røkke seinere gjorde.

Ifølge Øye manglet Røkke et førstehjelpskurs for å få norsk sertifikat, men han mente dette var noe Pallin skulle ordne opp i.

Opprettet kontakt

Inge Østerlid Pedersen, tidligere visepresident i motorsykkeklubben Untouchables, skal ha kommet i kontakt med Erik Øye etter at Pedersen kjøpte ny, stor båt, og var interessert i sertifikat.

Øye sa i avhør at Pedersen syntes 20 000 kroner var dyrt for et sertifikat.

Øye, som på det tidspunktet hadde status som siktet, nektet straffskyld i avhør. Han forklarte at han kun opptrådte som mellommann, og mente det var Pallins ansvar å bedømme hvem som kunne ta båtsertifikat.

Kommer ikke

Medtiltalte Robert Matos (38), Røkkes tidligere båtmekaniker, fastholder at han ikke vil reise til Oslo for å forklare seg i retten.

Matos er i dag selvstendig næringsdrivende hjemme i USA, og sier han ikke kan løpe den økonomiske risikoen det vil være å forlate firmaet i oppstartfasen.

Matos sa seg likevel villig til å forklare seg for norsk politi i USA. Aktor Susie Bergstrand ba dermed om at saken mot Matos blir utsatt, og fikk i dag medhold i retten.

Presserefs

Dommeren innledet andre rettsdag med å refse pressen, og viste til et TV2-innslag fra i går der det ble vist bilder av alle fire tiltalte, og spurte hver enkelt på tiltalebenken om de hadde gitt tillatelse.

- Øye har ikke gitt tillatelse til dette, sa hans forsvarer Tom A. Torkildsen.

Dommeren mener dette er et brudd på domstolloven, og TV2 fikk beskjed om at eventuelle bemerkninger kunne leveres skriftlig til dommeren.

Erik Øye (43) er den eneste av de fire tiltalte som har motsatt seg fotografering under rettssaken.