«Skandalesønnen» i ny bok

- Jeg var den syke jævelen

Hunter Biden har vært involert i en lang rekke skandaler. Nå åpner han opp om forholdet til brorens enke.

FAR OG SØNN: Her er Joe Biden avbildet med sønnen Hunter Biden. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB
FAR OG SØNN: Her er Joe Biden avbildet med sønnen Hunter Biden. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Tirsdag var det verdenslansering av Hunter Bidens (51) selvbiografi, «Alt det vakre».

Her åpner han opp om sitt omfattende rusmisbruk, kjærlighetsforholdet til brorens enke og angrepene fra tidligere president Donald Trump.

Hunter Biden har blitt omtalt som «skandalesønnen». Det er ikke uten grunn. I boka beskriver han i detalj hvordan han jaktet på dop i det han kaller «en crack-drevet odyssé gjennom landet».

USA-ekspert, forsker Hilmar Mjelde ved Norwegian Research Centre (NORCE), tror ikke boka vil skade Joe Biden.

- Dette vil ikke ha noe å si for Bidens presidentskap. Det er gjerne litt sjenerende og pinlig for presidenten, men det betyr ikke noe politisk, sier Mjelde.

Han utdyper:

- Dette er en 24 timers sak i media. Boka er helt glemt i neste uke. Den involverer ikke Biden som president og påvirker ikke velgernes lommebøker. «Ingen» snakker om dette utenfor Washington D.C.s bygrense, sier han.

Dop og utroskap

Skandalene har på sin side ikke vært få. Hunter Biden beskriver at det viktigste for ham ikke var å bli nykter, men å kjøpe og røyke uten å bli tatt eller skadd.

«Det å gå inn i en park i et strøk med høy kriminalitet var ikke annerledes enn å spille russisk rulett med to kuler i kammeret. Noen steder var det som å spille med fem kuler - og likevel var jeg villig til å snurre kammeret om og om igjen».

Han beskriver en episode da han droppet rehabiliteringen for å reise gjennom landet for å dope seg, og da han kom til Nashville var han i ferd med å gå tom for narkotika.

SØSKNENE: Her er Hunter Biden (t.v.) med Joe Biden og nå avdøde Beau Biden. Foto: David McNew / AFP / NTB
SØSKNENE: Her er Hunter Biden (t.v.) med Joe Biden og nå avdøde Beau Biden. Foto: David McNew / AFP / NTB Vis mer

«Crack fører deg inn i de mørkeste krokene av sjelen din, og de mørkeste krokene av ethvert lokalsamfunn. I motsetning til alkohol blir du ikke bare avhengig av en kriminell subkultur for å få tilgang til det du trenger, men det laveste trinnet av den subkulturen - det med størst sannsynlighet for vold og moralsk fordervelse. Å navigere i det landskapet krevde at jeg var absolutt og fullstendig fryktløs».

Misbruket eskalerte mellom 2016 og 2018. Biden-sønnen skriver at han sluttet å sove. For å holde seg våken røykte han crack og sigaretter.

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

Lå med brorens enke

Etter hvert innledet han et forhold til brorens enke. Beau Biden døde av hjernesvulst i 2015. I 2016 ble broren sammen med enka, Hallie Biden. Dette skjedde etter at Hallie hadde plukket ham opp etter en «crack-odyssé» i Sedona høsten 2016.

«Om det noen gang var et forhold som var dømt til å mislykkes, var det vårt. Det virket helt logisk, bortsett fra at det ikke var det i det hele tatt».

BEGRAVELSE: Her kysser Joe Biden Hallie på kinnet under begravelsen til Beau Biden i 2015. Til venstre er Hunter Biden. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB
BEGRAVELSE: Her kysser Joe Biden Hallie på kinnet under begravelsen til Beau Biden i 2015. Til venstre er Hunter Biden. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB Vis mer

Det var et forhold bygget på savn, håp, sårbarhet og ulykke, forklarer han. Han mener de to fant hverandre i sorgen etter Beaus død. På dette tidspunktet var Hunter Biden gift med Kathleen. Et ekteskap som varte i over 20 år.

«Etter turen fant Kathleen sms-er mellom Hallie og meg på en gammel iPad jeg må ha latt ligge igjen hjemme. Dermed fikk hun et sannhetsbevis i gave: Jeg var den syke jævelen som lå med min brors kone. Etter det eksploderte alt».

Februar 2017 gikk de offentlig ut med forholdet etter at Page Six hadde fått tak i lekkasjer om skilsmissen. Forholdet skapte reaksjoner, og Biden-sønnen mistet nesten alle kundene sine og måtte fratre vervet i Verdens matvareprogram.

Hunter Biden klarte til slutt å bli rusfri, og han takker sin nåværende kone Melissa Cohen for det.

Kunne felt Trump

Skandalesønnen kunne også blitt mannen som felte Donald Trump, da han ble stilt for riksrett i 2020.

Men Trump gikk fri fra riksrettssaken. Trump var anklaget for å ha forsøkt å presse Ukraina til å sverte Joe Biden gjennom en etterforskning av Hunters styreverv i gasselskapet Burisma Holdings.

Nå er han under etterforskning av føderale myndigheter i en skattesak. Han har innrømmet å ha utvist «dårlig dømmekraft», men nekter skyld. Etterforskningen ledes av delstaten Delawares statsadvokatkontor.

USA-ekspert Hilmar Mjelde forklarer at politikernes familie og privatliv ser ut til å bety mindre nå enn tidligere.

- Det meste usømmelige i Hunter Bidens fortid er samrøret mellom hans forretningskarriere og farens politiske karriere. Men også dette er nå kvittert ut av den offentlige samtalen, etter første riksrett og alt fokuset Hunter Biden da fikk på seg.

- Joe Biden er i ferd med å trumfe gjennom de største velferdspolitiske endringene i USA siden Lyndon Johnsons presidentskap på 1960-tallet. Det er noe som faktisk har konsekvenser, og som folk faktisk bryr seg om, legger Mjelde til.

KANDIDAT: Joe Biden kan bli USAs nye president i november, men ting har ikke vært enkelt privat for demokraten. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Bilder/video: AP / NTB Scanpix Vis mer

Støtter sønnen

Joe Biden har flere ganger støttet sønnen utad, og han har uttalt at den ferske selvbiografien ga ham håp. Boka er dedisert til «familien min».

- Du vet, jeg vedder på at det ikke er én familie du kjenner som ikke har noen i familien som har hatt et rusproblem eller et alkoholproblem, sa Biden til CBS News i februar.

Biden-familien har vært rammet av en rekke tragedier. I 1972 mistet Joe Biden kona Neilia og den ett år gamle dattera Naomi i en trafikkulykke.

De to sønnene, som da var henholdsvis tre og to år, ble hastet til sykehuset, med mindre skader. Hunter Biden skriver i boka hvordan han ble veldig knyttet til storebroren etter ulykken.

«Beau ble min bestevenn, tvillingsjel og ledestjerne fra disse første øyeblikkene i mitt liv jeg er i stand til å huske».

«Det vakre ...», var de siste ordene Beau Biden sa til broren før han døde. Bokas tittel «alt det vakre» var Beau Bidens mantra til lillebroren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer