-  Jeg var dobbeltagent

Karin Linstad blir i ei ny bok avslørt som Mossad-agent. Til Dagbladet sier hun at hun var dobbeltagent og egentlig jobbet for «den andre siden».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I boka «Krig og Diplomati» av Odd Karsten Tveit blir Karin Linstads fortid som agent for den israelske etterretningstjenesten Mossad beskrevet i detalj. Selv sier hun at hensikten med kontakten med Mossad var å hjelpe «en annen part».

Dagbladet møtte seint i går kveld Linstad utenfor hennes hjem i sentrum av Oslo. Den tidligere palestina-aktivisten er gift med den kjente norske muslimen Trond Ali Lindstad.

-  Jeg var dobbeltagent. Jeg kom i kontakt med Mossad på begynnelsen av 80-tallet, men det var den andre siden som lå mitt hjerte nærmest, sier hun. På den tida var hun aktiv i Palestina-komiteen og startet Palestinabutikken i Oslo. Hun trakk seg ut av dette arbeidet i 1989.

Linstad er svært sparsom med å kommentere saken og forteller at hun enda ikke vet hva Tveit skriver om hennes fortid i boka som kommer førstkommende tirsdag.

-  Jeg har gitt ham tillatelse til å trykke mitt navn og gitt min versjon av saken, sier hun.

-  Hevnaksjon

Etter at Dagbladet kontaktet henne med opplysningene om at hun var navngitt i boka, sendte hun ut en kortfattet pressemelding. Linstad mener Tveit har fått opplysningene om henne fra Mossad.

-  Når opplysninger nå er lekket ut om min tidligere tilknytning til Mossad og sannsynligvis fra Mossad selv, kan grunnen bare være et ønske om å skade meg. Jeg kjenner ikke innholdet i boka. Noe som skrives der, vil sikkert være sant. Andre ting vil like sikkert være fabrikkert og usant, skriver hun i pressemeldingen.

-  Jeg var dobbeltagent

Hun ønsker ikke å gå i detalj på hva slags forhold hun hadde til Mossad og hvilke opplysninger hun ga dem.Etter det Dagbladet forstår presenterer Odd Karsten Tveit detaljerte opplysninger om Linstads Mossad-kontakt med svært god dokumentasjon fra israelsk side.

Rekruttering

Norske palestina-aktivister hadde et nært forhold til Yassir Arafat og PLO og Mossad var svært aktive i arbeidet for å rekruttere blant andre norske Palestina-aktivister. Linstad kom i kontakt med Mossad på samme tid som hun startet Palestina-butikken i Oslo, et senter for solidaritetsarbeidet med palestinerne.

Hennes mann Trond Ali Linstad var på 70- og 80-tallet en framstående palestina-aktivist og ledet på et tidspunkt Palestinakomiteen. På 70-tallet arbeidet han blant annet som lege i palestinske flyktningleirer. På slutten av 80-tallet konverterte Trond Ali Linstad til islam etter en reise i Iran og knyttet tette bånd til blant annet den sjia-musliske bevegelsen Hizbollah i Libanon som drev aktiv krigføring mot Israel.

Lund-kommisjonen

At Mossad hadde en agent i det norske palestina-miljøet ble omtalt i rapporten til Lund-kommisjonen som kartla den politiske overvåkingen i Norge. Det betyr at Linstad trolig har vært i det daværende overvåkingspolitiets søkelys.

-  Er Politiets sikkerhetstjeneste informert om din aktivitet på 80-tallet?-  Spør PST.

-  Har du tatt kontakt med dem?-  Jeg har aldri forklart meg for PST om dette.

Odd Karsten Tveit vil ikke kommentere opplysningene i boka før den kommer ut.