«Jeg var dum, men ikke korrupt»

Mekler Frank Gjesdal fikk sparken da Dagbladet avslørte at han sa han ville ha penger under bordet fra en potensiell kunde ved et eiendomssalg. Nå forteller mekleren sin versjon av hva som skjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mekler Frank Gjesdal legger ikke skjul på at samtalen fant sted, og han sier at han angrer. Nå brygger det imidlertid opp til kamp mellom mekleren og hans tidligere arbeidsgiver, Elisenberg eiendomsmegling. Mekleren tviholder på sin forklaring om at han informerte faglig leder ved kontoret, Odd Kalsnes, om hva han gjorde da han gikk i dialog om svarte penger med investoren Johnny Halvorsen.

- Odd Kalsnes hadde en konflikt med Halvorsen, og ønsket derfor at jeg skulle kjøre løpet ut med Halvorsen for å avsløre hans forretningsmetoder, sier Gjesdal.

Angrer

Gjesdal mener at hans versjon underbygges av en rekke skriftlige dokumenter i saken. Samme dag som nyheten ble kjent, ga Gjesdal en skriftlig redegjørelse til selskapets styreformann. To dager seinere undertegner faglig leder følgende på dette dokumentet:

«Jeg betrakter ikke dette som en felles forklaring på saken, men jeg går i det vesentlige god for innholdet.»

Gjesdal mener derfor at oppsigelsen fra selskapet er usaklig.

Meklerskandalen

  • Dagbladet avslørte 13. april at eiendomsmekler Frank Gjesdal (43) i lydbåndopptak sa han aksepterte penger «på hjørnet» for å selge et ektepars eiendom i Asker til investor Johnny Halvorsen. Han skulle få 200000 kroner under bordet for å selge eiendommen.
  • I opptaket hevder Gjesdal at en navngitt takstmann uten problemer, etter Halvorsens eventuelle kjøp, kunne justere taksten opp minst en million kroner.
  • Aktiv Eiendomsmegling har inngått forlik med ekteparet.
- Jeg var dum som ble med på dette, men jeg er ikke korrupt. Jeg har hele tida hatt et ønske om å fortelle alt jeg vet. Det var Halvorsen som tilbød meg penger under bordet. Første gang sa jeg nei, men da jeg orienterte faglig leder om dette, ønsket han at jeg skulle gå videre med saken. Motivet var at han, slik jeg forsto det, ønsket å få noe på Halvorsen, sier Gjesdal.

Fikk sparken

Mekleren ble suspendert dagen etter at artikkelen sto på trykk. Suspensjonen ble imidlertid opphevet ei tid seinere, men mekleren var fortsatt fritatt fra arbeidsplikt. For vel ei uke siden fikk han beskjed om at han ikke lenger var ønsket i selskapet.

- Jeg synes det er beklagelig at det er jeg som måtte ta all støyten for det som har skjedd. Faglig leder i selskapet var jo orientert hele veien. Det er rart at han nå kan avskjedige meg for at det jeg gjorde var galt, sier Gjesdal.

Gjesdals advokat, Jeppe Normann, har allerede varslet at hans klient vurderer å gå til sak mot Elisenberg eiendomsmegling.

- Vi vurderer fortløpende situasjonen i selskapet, og vurderer å kreve erstatning for usaklig avskjed, sier Normann.

Omdiskutert

Advokat Tom A. Torkildsen som representerer Elisenberg eiendomsmegling, ønsker ikke å kommentere avskjedigelsen av Frank Gjesdal. Odd Kalsnes advokat, Per Danielsen, bestrider Gjesdals framstilling.

- Kalsnes hadde tidligere ingen grunn til å tvile på Gjesdals forklaring, og kunne derfor bekrefte en del opplysninger i forklaringen. I ettertid er det imidlertid fortsatt så mange uklarheter rundt Gjesdals forhold at Elisenberg eiendomsmegling fant det riktig å avskjedige Gjesdal, sier Danielsen.

Han presiserer at Kalsnes hele tida har villet ha ryddige forhold, og at Kredittilsynet ikke har noe å kritisere Kalsnes for.

SNAKKER UT: Frank Gjesdal mener han er usaklig oppsagt av sin tidligere arbeidsgiver, Elisenberg eiendomsmegling.