«Jeg var en god soldat for dem»

Ikhlaq Khan var medlem i en av Oslos farligste gjenger. Nå prøver han å redde andre ut av gjengmiljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg ble ikke født kriminell. Min feil var at jeg skulle være en god venn med de folka, sier Ikhlaq Khan.

Han var medlem av et av Oslos gjengmiljøer og har sonet flere år i fengsel.

Nå jobber han med rehabilitering av kriminelle, og spesielt gjengmedlemmer, i Røde Kors sammen med to av hans tidligere fengselsbetjenter.

- Jeg har begynt med dette for å prøve å gi hjelpen vi ikke fikk. Hadde vi fått den hjelpen i vår tide, hadde vi sluppet alt det trøbbelet. Alle konfliktene, all tiden i fengselet, alt trøbbelet, sier Khan til Dagbladet.no.

- Det var ingen som fanga oss opp, ingen som kunne si til oss: «Hei, gutter, det dere driver med er ikke riktig. Dere er på ville veier», sier han.

Men hvordan havnet han egentlig i et gjengmiljø? Når tok han steget over?

- Vi trodde det vi dreiv med ikke skulle føre oss inn i noe større. Men før vi skjønte det, var det for seint for mange av oss, sier han.

- Da hadde det heller ikke blitt et så stort gjengproblem, sier han.

«Jeg var en god soldat for dem»

- Det var mange som likte det vi dreiv med. Statusen. Pengene begynte å komme inn i bildet, damene. Men for mange av oss var det ikke det vi mente, det var ikke derfor vi begynte. Vi var jo en vennegjeng, forteller Khan.

Ble rekruttert

Dagbladet har vært i kontakt med kilder i det politiet mener er det eksisterende gjengmiljøet i dag. Også disse kildene sier at de ikke er en kriminell gjeng, men en samling venner som stiller opp for hverandre.

Samtidig sier de klart at de står i fiendskap med andre grupper, og at de «ikke vil la seg knekke». Flere av dem er straffedømt for alvorlige forhold.

- Vi lærer av de eldre i vår kultur. For eksempel: Hva vil det si å være en god venn? Det er å stille opp for hverandre i vondt og godt. Hvis noen gikk løs på min venn, var det min plikt å beskytte ham. Det er det vi har lært i vår kultur. Det var det vi pleide å gjøre. Men det gikk videre. For eksempel hvis min venn kom i en slåsskamp. Da måtte jeg slåss og ta i mot juling ved siden av ham, sier Khan.

- Hva var ditt første møte med gjengmiljøet i Oslo?

- Media begynte å skrive om oss da vi var 15- 16-åringer. Det var mye slåsskamper, mye vold. Knivstikkinger. De store haiene, som driver med organisert kriminalitet, hørte om oss. Da ville de treffe oss. For oss var det status. «Jeg møtte Norges tøffeste torpedo». Men vi skjønte ikke at det var en felle og at de dreiv med rekruttering.

- Myndighetene og organisasjonene kunne også lest om oss, og prøvde å fange oss opp, men det gjorde de ikke.

«Jeg var en god soldat for dem»

I 20-årsalderen skjønte han at han var inne på feil vei.

- Men da var det vanskelig å snu det. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Mange av vennene mine var i systemet. Det hadde vært masse konflikter. Det eneste vi kunne gjøre, var å la det gå. Det ene førte til det andre, og til slutt fikk jeg en dom.

- Da jeg satt inne den første gangen tenkte jeg at jeg skulle starte på nytt. Men det var ikke lett. Aleine klarer en ingenting.

En klar plan

Før han ble dømt, drev Khan et budbilfirma. Men da han ble dømt, mistet han også lappen. Dermed stod han uten jobb da han kom ut igjen. Han prøvde å søke ny jobb hos aetat, men etter en rekke møter med stadig nye saksbehandlere, ble han frustrert over møtet med byråkratiet.

- Til slutt begynte jeg å skli tilbake til mine gamle venner igjen, sier han.

Så var han i praksis på feil sted til feil tid, og ble til slutt dømt for medvirkning til ran.

- Da jeg møtte opp i retten sa jeg til de andre som var tiltalt sammen med meg: «Vær så snill, fortell litt sannhet». Hadde de gjort det, ville jeg ikke fått den harde straffen som jeg fikk. Men de holdt det for seg selv. Da gikk det opp for meg: Hvilke vennskap er det jeg løper etter? Da jeg ble dømt, sa jeg til dem: Jeg er ferdig med dere. Jeg vil ikke ha det dere skylder meg. Hvis jeg skylder dere noe, så får dere si i fra.

- Jeg bestemte meg. Jeg skulle ikke gå den i samme fella igjen. Jeg skulle ordne livet mitt før jeg ble løslatt. Jeg skulle ikke gå på arbeidskontoret hver dag. Jeg skulle ha en klar plan da jeg kom ut. Jeg kartla hvor det gikk galt for meg den første gangen. Hva som kunne hjulpet meg, sier han.

Røde Kors-prosjektet Khan nå jobber med, er et direkte resultat av hans egne erfaringer med å komme seg ut av gjengmiljøet. Han arrangerer blant annet cricketkamper, er med på treninger, fengselsbesøk og meklinger. Han har skaffet bolig og jobb til flere tidligere innsatte.

Sendte klærne tilbake

- Jeg bestemte meg for at jeg ikke skulle ha kontakt med dem. Jeg var en god soldat for dem. Men da jeg så at vennskap bare var ensidig, at det var noe de ville bruke, skrev jeg et firesiders brev til en av hovedpersonene. Etterpå prøvde de å sende meg klær i fengselet. Men jeg sendte det tilbake. Jeg ville ikke ha det. Jeg ville ikke skylde dem noe. Jeg ville ikke møte dem da jeg kom ut. Hadde jeg tatt i mot, hadde jeg vært en av dem, sier han.

- Du må være fast bestemt på at du vil ut. Og det var jeg. De andre fikk tilsendt masse nye klær, mens jeg gikk i de gamle. Men jeg var stolt. Det var mine klær.

Han har aldri angret på at han tok steget ut av miljøet.

- Jeg måtte skaffe nye venner, nytt nettverk og bryte med dem jeg hadde omgått i ti år. Det var vanskelig. Men det var verdt det. I dag har jeg alt, sier han.

- Hva er målet ditt nå?

- Hvis jeg klarer å vise noen hva som er fakta, da har jeg gjort mye. Da har jeg reddet ham, og jeg har kanskje reddet andre også.

- Jeg ble ikke født kriminell. Jeg har aldri drevet med kriminalitet for å tjene penger. Min feil var at jeg skulle være en god venn med de folka. Og de misbrukte det.

- Er ressurser

Elyas Mohammed, nå kjent antivoldforkjemper og skuespiller, blant annet fra Izzat og Fox Grønland, var en del av Young Guns-miljøet i to år av oppveksten.

- Jeg følte ikke at jeg var et gjengmedlem, men en venn. Det var en vennegjeng. Når du føler deg som en venn, er det også lettere å gå ut som en venn, sier Mohammed til Dagbladet.no

Han ønsker nå å mekle mellom ungdommene som er i konflikt, og som havnet i en skuddepisode mandag denne uka.

- Jeg var en del av det på mange måter, men jeg var ikke den hardbarka, voldelige personen som flere av de andre blir betegna som. Jeg opplevde ikke selv at de var så hardbarka heller. Men jeg vet at det har utvikla seg og blitt større og farligere nå, sier han.

- De sa: «Gjør noe fornuftig, bli noe». Så jeg fikk støtte til å komme ut av det, sier han.

- Tror du personene som i dag regnes som sentrale i gjengmiljøene har et ønske om å komme ut av det?

- Jeg tror mange er villige til å gå ut av det selv. Men da må en være åpne, ta dem i mot og være åpne for at de også er enkeltindivider som er i stand til å forandre seg.

VIL MEKLE: Elyas Mohammed.
BRØT MED GJENGMILJØET: Ikhlaq Khan jobber nå for å hindre rekruttering til gjengmiljøene.
RØDE KORS-PROSJEKT: Ikhlaq Khan jobber nå med de som tidligere var fengselsbetjentene hans.