SLITER: Martin Schulz skulle bli Det sosialdemokratiske partiets redningsmann. I stedet er han i ferd med å lede det til tidenes dårligste resultat i et valg til Forbundsdagen. Foto: Epa / Friedemann Vogel
SLITER: Martin Schulz skulle bli Det sosialdemokratiske partiets redningsmann. I stedet er han i ferd med å lede det til tidenes dårligste resultat i et valg til Forbundsdagen. Foto: Epa / Friedemann VogelVis mer

Valg i Tyskland 2017

- Jeg var en gris, sier Merkels utfordrer om fortida. Nå går partiet mot tidenes dårligste valg

Martin Schulz (61) ble alkoholiker i tenåra og skulle bli fotballproff. I morgen prøver han å utfordre Angela Merkel i valget til Forbundsdagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det så lenge så lyst ut. Europaparlamentets tidligere president Martin Schulz var mannen som skulle ta sosialdemokratene i Tyskland tilbake til gamle høyder.

Samtidig skulle han utfordre kristendemokratenes Angela Merkel, som med sine 11 år og 300 dager i morgen, er en av statslederne med lengst regjeringstid i Europas.

Fikk voldsomt oppsving

I slutten av januar i år ble Schulz (61) oppnevnt som Det sosialdemokratiske partiets (SPD) kanslerkandidat. Partiet fikk en voldsom oppsving på målingene. Fra begynnelsen av februar gikk det bare oppover for Schulz og partiet, og SPD var til og med på et tidspunkt i vinter Tysklands største parti.

PÅ TRYGG GRUNN: Angela Merkel. Her under et valgkamparrangement i dag. Foto: Stefan Sauer/dpa via AP
PÅ TRYGG GRUNN: Angela Merkel. Her under et valgkamparrangement i dag. Foto: Stefan Sauer/dpa via AP Vis mer

Fra midten av februar og til slutten av april viste målingene at partiet i aller høyeste grad hamlet opp med Merkels CDU, og de to partiene lå nærmest helt likt, viser Financial Times' sammenstilling av målingene.P

Så gikk det bare nedover for Schulz og co. Partiet tapte i tre delstatsvalg på rad i vår og vinter. Saarland, Schleswig Holstein og den største delstaten, Nordrhein-Westfalen, ble alle gedigne nederlag for partiet. Schulz' popularitet, gnisten og trua på at EU-parlamentarikeren kunne skape noe nytt ble borte.

Kan gjøre partiets verste valg

Fra en oppslutning på godt over 30 prosent i snitt på målingene, står faktisk Sosialdemokratene nå i fare for å gjøre sitt verste valg til Forbundsdagen noensinne. Bunnpunktet ble satt med 23 prosents oppslutning i 2009 - nå ligger partiet på 22 prosents oppslutning på målingene, og ligger an til å få mellom 20-22 prosent.

Det har bare blitt holdt én TV-debatt mellom kandidatene, 3. september i år, og mange så på den som Schulz' siste sjanse til å snu den negative trenden. Det klarte han ikke. Merkel takket nei da han ba om en ny TV-duell mellom de to. Det trengte hun ikke.

Det er ingen tvil om at Merkels CDU blir det største partiet i morgendagens valg, og alt tyder på at hun kan innkassere fire nye år som forbundskansler og en av verdens desidert mektigste personer - spørsmålet er heller hvordan koalisjonen vil se ut.

For eksempel kan CDU og det bayerske søsterpartiet CSU fortsette koalisjonen med SPD, eller bli regjeringspartner med De Grønne og Fridemokratene (FDP). Politico peker også på at CDU og CSU kan klare seg med bare FDP.

En ny epoke for Schulz

For Martin Schulz vil uansett hverdagen se annerledes ut enn da han var én av EUs topper i Strasbourg og Brussel i over 13 år. Først var han leder for Det europeiske sosialdemokratiske partiet, og ble i 2012 valg til Europaparlamentets president, og gjenvalgt i 2014.

Men lenge før 61-åringen fra den lille byen Würselen helt vest i Tyskland, i grensetraktene til Belgia og Nederland, ble en nasjonalt kjent skikkelse, hadde han et turbulent liv.

Det hele startet som sønn av en politimann i en tradisjonell industriarbeiderfamilie. Han var den yngste av fem barn og drømte stort om en karriere som profesjonell fotballspiller. Den drømmen ble knust av en skade.

- Jeg var en gris

Da begynte problemene for Schulz. Han ble alkoholiker allerede i tenåra og fullførte ikke videregående skole. På midten av 70-tallet var han arbeidsløs i ett år.

De mørkere sidene av livet sitt, er noe Schulz snakker åpent om i dag.

- Jeg var en gris. Ikke en veldig god student, sier han til Deutsche Welle.

På slutten av 70-tallet gikk han i lære som bokhandler, og begynte i yrket på slutten av 70-tallet. Ifølge avisa Zeit tok også Schulz et svært bevisst valg i 1980: han skulle aldri mer drikke alkohol.

Da hadde han vært medlem i SPD noen år, men det var først noen år etterpå karrieren skjøt virkelig fart. I 1987, i en alder av 33 år, ble han tidenes yngste ordfører i Würselen.

Derfra var veien til toppen av politikken lagt fram for Schulz. Dessverre for ham ser det ut til at det ebber ut i et stort nederlag mot Angela Merkel i morgen.

Ytre høyre-parti på vei inn

SPD-lederen sa under et valgkamparrangement i Aachen i dag at partiet hans vil «kjempe til siste slutt».

- For første gang siden 1945, truer de som vil gravlegge demokratiet med å få plass i Forbundsdagen (nasjonalforsamlingen), sa han, med referanse til ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD).

På meningsmålingene får partiet mellom 11 og 13 prosent oppslutning, godt over grensa på 5 prosent for å få en plass i den tyske nasjonalforsamlingen.

Også Angela Merkel har i dag vært ute og gjort et siste støt før valget.

Det gjorde hun blant annet i byen Stralsund, der hun signerte autografer og stilte opp til bilder.

Seinere dro hun til hovedstaden Berlin, der hun understreket foran de mange frivillige som har stilt opp for hennes Kristendemokratiske parti CDU, at målet fram til valglokalene åpner søndag er å nå de som «bestemmer seg i siste liten», ifølge NTB.

- Vi vil øke motivasjonen deres, sa Merkel.

Valglokalene åpner klokka 8 i morgen og stenger klokka 18. De første resultatene og valgdagsmålingene vil komme klokka 18.