- Jeg var en idiot som drepte John Lennon, men tanken på berømmelse var uimotståelig

Forvirret og oppmerksomhetssyk.

 BEKLAGER SEG:  Tidligere i sommer ble Mark Chapman nektet prøveløslatelse for åttende gang, etter at han i 1980 drepte John Lennon. Nå forklarer han hvorfor han begikk drapet. Foto: EPA.
BEKLAGER SEG: Tidligere i sommer ble Mark Chapman nektet prøveløslatelse for åttende gang, etter at han i 1980 drepte John Lennon. Nå forklarer han hvorfor han begikk drapet. Foto: EPA.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i juli skrev Dagbladet om John Lennons drapsmann, Mark David Chapman (59). Han søkte for åttende gang om prøveløslatelse etter de fem skjebnesvangre skuddene mot den tidligere Beatles-stjerna utenfor Dakota-bygningen i New York 8. desember 1980.

For åttende gang ble han også nektet prøveløslatelse, etter et videomøte med løslatelseskommisjonen i New York forrige fredag.

I dag publiserer CNN det som skal ha vært korrespondansen mellom Chapman og løslatelseskommisjonen. Lydopptakene fra møtet skal ha blitt offentliggjort denne uka.

Nøye planlagt Chapman soner en dom på 20 år til livstid i fengsel, og må belage seg på ytterligere to år i fengsel før han kan søke om prøveløslatelse igjen. Han skal imidlertid ha lagt kortene på bordet under møtet.

- Attentatet var veldig nøye planlaget. Det krevde planlegging og forfølgelse av Lennon.

Blant annet forklarte Chapman at han solgte et maleri for å finansiere attentatet, og at han fikk kulene av en lokal politimann i byen Atlanta.

I løpet av de 34 årene Chapman har sittet fengslet under strenge soningsforhold, forteller han også at han har funnet Gud.

- Jeg fant fred i Jesus. Jeg kjenner ham, og han elsker meg. Han har tilgitt meg og hjulpet meg mer i mitt liv enn dere kan tro, skal han ha sagt.

Kjendisjag - Jeg var en idiot som drepte Lennon. Det var feil måte å få stjernestatus på. Tanken på berømmelse og det å være beryktet var uimotståelig, sa Chapman.

Da kommisjonen spurte Chapman om hvorfor han bestemte seg for å drepe Lennon og hvordan han gjennomførte drapet, svarte han:

- Jeg var forvirret og hadde et stort oppmerksomhetsbehov på den tida. Jeg lot det gå utover ham.

Chapman var 25 år gammel da han drepte Lennon, og forklarer han var deprimert og drakk.

- Jeg så på det som en vei ut. Det var en forferdelig avgjørelse, men jeg visste hva jeg gjorde.

Flere på «attentatslista»
Chapman skal ha lest en bok om The Beatles da han var ung, og dermed fikk han ideen.

- Jeg følte meg utafor, og tenkte meg med selv hva som ville skje om jeg drepte ham. Tanken vokste i meg om at jeg måtte gjennomføre dette. De tankene klarte jeg ikke gi slipp på.

Han innrømmet også å ha hatt flere attentatmål, inkludert skuespillerne Marlon Brando og George C. Scott, tidligere førstedame Jackie Kennedy Onassis, og det legendariske nyhetsankeret Walter Cronkite.

Yoko Ono-motstand Komiteen intervjuet Lennons drapsmann onsdag forrige uke. De har festet seg ved at Chapman fikk John lennons autograf på ei plate bare timer før drapet.

- Offeret viste godhet mot deg tidligere på dagen, og dine handlinger har gått hardt utover familien og de som elsket ham, heter det fra komiteen.

Komiteen lot seg heller ikke overbevise av at Chapman har mottatt mange støttebrev, og at han uttrykker anger. De har heller ikke funnet det tungtveiende at han sier han har funnet Jesus i fengselet, og at han har oppført seg eksemplarisk bak murene siden 1994.

Yoko Ono har argumentert intenst for at ektemannens morder ikke skal slippes fri. Hun hevdet at en løslatelse ville være til fare for henne og Lennons to sønner.