-Jeg var en kul journalist på 22 år som hadde sett to James Bond-filmer

Sier Jan Guillou til Dagbladet.

INNRØMMER SPIONAKTIVITET: Jan Guillou mener bråket rundt KGB-avsløringene er dratt ut av proposjoner. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
INNRØMMER SPIONAKTIVITET: Jan Guillou mener bråket rundt KGB-avsløringene er dratt ut av proposjoner. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet):Den svenske forfatteren sier til Dagbladet at spionavsløringene er dratt ut av proposjoner.

- Saken har fått groteske proposjoner. Mitt perspektiv er at jeg var en kul journalist på 22 år som trodde at jeg skulle få noe ut av det. Min kunnskap om etterretningstjenesten på det tidspunktet var at jeg hadde sett to James Bond-filmer, sier han.

- Angrer du på det du gjorde i dag?
-Det var dumt, men jeg var 22 år og synes det hele var kjempespennende, fortsetter han.
 
Falsk Twitter-profil
Tidligere i dag skrev Dagbladet om Twitter-profilen «Jan
Guillou» som twitret om KGB-skandalen. Profilen skrev blant annet:

«Visst har jeg vært spion i KGB. Men ærlig talt, hvem har ikke det?»

Og:

«Jeg kommer i 2010 til å gi ut en bok der jeg forteller alt om mine kontakter med oppdrag for KGB. Den kommer til å være dyr».

Men Twitter-profilen er falsk.

-Jeg har aldri skrevet på Twitter, sier Guillou til Dagbladet, men understreker at han har hørt om den falske profilen tidligere.

- Jeg kan ikke gjøre noe med all skitpraten som står på Internett, fortsetter han.

Totalt er det 1626 personer som følger profilen til den falske Jan Guillou på Twitter.

Jobbet for KGB
Den svenske forfatteren har fått mye oppmerksomhet de siste dagene etter at det ble kjent at han jobbet for den sovjetiske sikkhetstjenesten KGB for 40 år siden.

Saken kom fram etter at det svenske Riksarkivet har frigitt dokumenter til den svenske avisa Expressen. Dokumentene viser at det var Guillous nære venn og kollega, Arne Lemberg, som i hemmelighet varslet det svenske sikkerhetspolitiet om Guillous kontakter.

Ifølge dokumentene skal Guillou ha røpet overfor Lemberg at han fikk 600 kroner for å overlevere materiale til KGB-sjefen i Stockholm. Han skal også ha fortalt at han hadde fått i oppdrag å stjele en intern telefonkatalog i den amerikanske ambassaden i Stockholm.

Ville avsløre KGB
Den svenske forfatteren hevder overfor Expressen at hensikten med kontakten med KGB var å avsløre hvordan de jobbet i Sverige.

- Jeg var naiv og bare 22 år gammel. Det var en lek jeg og Arne Lemberg drev med. Vi tenkte wow, kontakt med KGB, sier han i et TV-intervju med Expressen.se.

De trodde at når de først jobbet for KGB, ville de komme i kontakt med andre spioner. Det skjedde ikke. Jan Guillou hadde kontakt med KGB i fem år, mellom han var 22 og 27 år.

Han føler seg sviktet av Lemberg som gikk til Säpo.

Angitt av kameraten
-Vi var kompiser, og trodde vi holdt på med en stor avsløring. Så går han til Säpo og angir meg, og later som at han ikke var med. Samtidig tipser han meg om pågripelsen og vil ha den siden av historien også, sier han til Expressen.

Arne Lemberg ble drept under et reportasjeoppdrag for Expressen i Uganda i 1979.

Guillou sier selv at hans kontakter med den sovjetiske sikkerhetstjenesten ikke førte til noen journalistiske avsløringer, og benekter at han har spionert til fordel for Sovjetunionen.

Säpos etterforskning av Guillous KGB-kontakter førte aldri til noen tiltale.

Det hører også med til historien at Guillou i disse dager ligger høyt oppe på bestselgerlistene i Sverige med en bok på hele 475 sider der han skriver detaljert om egen karriere, men ikke et eneste ord om fortida i KGB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer