Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg var et monster

Massedrapsmannen Lee Boyd Malvo og hans medsammensvorne John Allen Muhammad drepte ti tilfeldige personer.

DREPTE TI: Lee Boyd Malvo (nå 27) drepte ti tilfeldige personer sammen med sin «stefar» John Allen Muhammad i 2002. Han er fengslet for livstid.  Foto: REUTERS/Chesapeake City Sheriffs Department/Handout
DREPTE TI: Lee Boyd Malvo (nå 27) drepte ti tilfeldige personer sammen med sin «stefar» John Allen Muhammad i 2002. Han er fengslet for livstid. Foto: REUTERS/Chesapeake City Sheriffs Department/Handout Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lee Boyd Malvo og John Allen Muhammad skjøt og drepte ti tilfeldige personer på USAs østkyst i 2002.

Bevæpnet med snikskytterrifle, gjemt i en modifisert bil med egen skyteåpning for rifla, drepte de folk for fote.

Det formålsløse drapsraidet skremte en hel nasjon for ti år siden, og utløste en av de mest omfattende politietterforskningene i USAs historie.

Etter 21 dager ble de stoppet. Da hadde ti mennesker måttet bøte med livet i Maryland, Virginia, og Washington, D.C..

- Jeg stjal menneskers liv John Allen Muhammed ble henrettet for drapene i 2009.  Malvo, som nå er 27 år gammel, sitter fengslet for livet.

Nå har Lee Boyd Malvo, i et sjeldent intervju, fortalt Washington Post om det rystende drapsraidet.

- Jeg var et monster. Jeg var en demon. Jeg var en tyv. Jeg stjal menneskers liv, bare fordi jeg ble fortalt at jeg skulle gjøre det. Det rimer ikke, det gir ikke mening, sier Malvo.

Da dommen falt i 2003 ble Malvos liv spart fordi han var under så sterk kontroll fra Muhammed.

Far-sønn-forhold Muhammad, som var 25 år eldre enn sin medsammensvorne, var sint og desilusjonert etter å ha mistet samværet med sine barn etter skilsmissen fra sin kone. Og Malvo, som selv kom fra en vanskelig barndom i et voldelig hjem, så etter en farsfigur.

Han var lett påvirkelig.

Etter at de to ble arrestert, tok 17 år gamle Malvo først skylden for alle drapene. Han ville beskytte Muhammed for enhver pris. De to hadde utviklet et far-sønn forhold.

De bodde sammen, og Malvo adlød etter eget utsagn hvert vink fra Muhammad.

RYSTET USA: Malvo var bare 17 år gammel da han ble arrestert, etter det som var en av de mest omfattende politijaktene i USAs historie. Drapsraidet til Malvo og John Allen Muhammad varte i 21 dager. Foto: REUTERS/Brendan Mcdermid
RYSTET USA: Malvo var bare 17 år gammel da han ble arrestert, etter det som var en av de mest omfattende politijaktene i USAs historie. Drapsraidet til Malvo og John Allen Muhammad varte i 21 dager. Foto: REUTERS/Brendan Mcdermid Vis mer

- Han valgte meg fordi han visste at jeg kunne formes. Han visste at jeg kunne være det han ville at jeg skulle være, sier Malvo.

Uten motiv Han har fortsatt ingen forklaring på motivet for drapsraidet. Han sier at han aldri fikk noen forklaring eller noen plan, men bare adlød.

- Han visste akkurat hvordan han skulle motivere meg, ved å gi meg anerkjennelse eller ikke gi meg anerkjennelse. Det var veldig subtilt, ikke voldelig. Det var slik en hallik styrer en prostituert.

Etterforskerne som avhørte Malvo etter pågripelsen, konkluderte raskt med at Malvo var under sterk påvirkning av Muhammad. De er ikke overrasket over at han nå distanserer seg fra drapene.

- Nå er Muhammad vekk, og han i fengsel resten av livet. Han har en annen mulighet til å reflektere over hva han var med på, sier etterforsker Brad Garret til Washington Post.

SENDT I DØDEN: John Allen Muhammad (42) hadde sterk påvirkning på 17 år gamle Malvo. Retten anså han som initiativtakeren til drapsraidet. Han ble dømt til døden, og henrettet i 2009. Foto: AP Photo/Tracy A. Woodward
SENDT I DØDEN: John Allen Muhammad (42) hadde sterk påvirkning på 17 år gamle Malvo. Retten anså han som initiativtakeren til drapsraidet. Han ble dømt til døden, og henrettet i 2009. Foto: AP Photo/Tracy A. Woodward Vis mer