Masseskyting i København:

- Jeg var helt lamslått

Venninnene Karoline Ulfkjær (16) og Cathrine Steen (15) skulle kose seg på konsert søndag. Kvelden endte imidlertid på et traumatisk vis.

VITNER: Cathrine Steen (15) (til venstre) og Karoline Ulfkjær (16) ble skilt fra hverandre da det ble utløst skudd på Field's kjøpesenter i København. De endte derfor med å gjemme seg på to forskjellige steder i 1,5 timer. Foto: Emma Victoria Hegnar/Dagbladet
VITNER: Cathrine Steen (15) (til venstre) og Karoline Ulfkjær (16) ble skilt fra hverandre da det ble utløst skudd på Field's kjøpesenter i København. De endte derfor med å gjemme seg på to forskjellige steder i 1,5 timer. Foto: Emma Victoria Hegnar/Dagbladet Vis mer
Publisert

KØBENHAVN (Dagbladet): - I dag har jeg fortsatt bare en helt urealistisk følelse. Vi hadde forventet en kveld med moro, sang og musikk, men slik endte kvelden på ingen måte, sier Cathrine Steen (15).

Dagbladet møter venninnene Karoline Ulfkjær (16) og Cathrine Steen (15) mandag ettermiddag ved inngangen til kjøpesenteret Field's i København i Danmark.

De har begge møtt opp for å legge ned blomster, sammen med sine foreldre, utenfor kjøpesenteret som ble åstedet for masseskytingen søndag kveld, der tre personer mistet livet og fire personer ble alvorlig skadd.

Begge jentene var selv til stede i senteret da det oppsto full panikk.

Ble skilt fra hverandre

Ulfkjær og Steen skulle egentlig på konsert med Harry Styles i Royal Arena søndag kveld. Bare et steinkast unna arenaen ligger Field's senteret, som er et av Skandinavias største kjøpesentre. Derfor bestemte jentene seg for å spise en god middag på en av restaurantene i senteret før konserten.

- Vi dro på restauranten Sunset Boulevard, som ligger i fjerde etasje i senteret, og vi dro derfra ti minutter før skytingen startet. Vi beveget oss da ned i første etasje, og så ble vi skilt fra hverandre, sier Steen.

Ulfkjær hadde gått for å kjøpe noe å drikke, og Steen hadde stilt seg i en lengre toalettkø. Så kom de første skuddene.

LEGGER BLOMSTER: Cathrine Steen (15) og Karoline Ulfkjær (16) møtte opp mandag ettermiddag for å legge blomser utenfor inngangen til Field's kjøpesenter. Foto: Emma Victoria Hegnar/Dagbladet
LEGGER BLOMSTER: Cathrine Steen (15) og Karoline Ulfkjær (16) møtte opp mandag ettermiddag for å legge blomser utenfor inngangen til Field's kjøpesenter. Foto: Emma Victoria Hegnar/Dagbladet Vis mer

- Da jeg hørte det første skuddet, så tenkte jeg ikke så mye over det. Da jeg hørte det andre skuddet, så begynte alle å løpe i alle retninger, sier Ulfkjær til Dagbladet.

16-åringen forteller at hun ble stående fordi Steen var på toalettet. Men etter kort tid skjønte hun at hun også måtte løpe for livet. Da klarte hun å komme seg ut av senteret, men Ulfkjær ble stående ved inngangen i 1,5 timer.

- Der så jeg folk som brøt helt sammen, folk og barn som gråt - og panikk. Den panikken som var i folks øyne da de gikk ut av senteret ga veldig sterke inntrykk. Folk ble evakuert i større grupper. Det var så fryktelig å se folk i panikk, mens jeg bare sto lamslått og ventet på min venninne, sier Ulfkjær.

Chassandra Stoltz Johannesson (18) var som mane andre tilstede i København grunnet Harry Styles konsert. Plutselig måtte de løpe for livet da en mann begynte å skyte på et kjøpesenter. Politiet har pågrepet en 22 år gammel mann. Reporter: Emma Victoria Hegnar. Vis mer

«Jeg elsker dig»

På det samme tidspunktet sto Steen i toalettkøen.

- Da det første skuddet kom begynner folk å se seg rundt. Jeg trodde først at det var noe som hadde blitt ødelagt, men så hører vi de andre skuddet. Da går det opp for folk hva som skjer, sier hun.

Sammen med sju andre personer stormet 15-åringen inn i den nærmeste do-båsen.

- Vi fikk låst døra og prøvde å være så stille som mulig, sier Steen, som estimerer at hun også befant seg på toalettet i 1,5 time.

Omsider kom politiet og evakuerte Steen og de andre personene som befant seg på toalettet.

- Det var en stor lettelse at det kom noen, men det føltes også litt rart fordi det var tungt uniformert politi som kom å førte oss ut. Man følte litt at det var en actionfilm, fordi det var helt surrealistisk. Men man var bare glad for å se dem etter å ha sittet å vente uten å helt vite hva som skjedde på utsida av doen, forteller hun.

Steen ble ført bort i sikkerhet til Royal Arena av politiet. Like etter klarte også Ulfkjær å komme seg til arenaen for å endelig møte venninnen sin igjen.

Mens skytingen og situasjonen fortsatt pågikk prøvde jentene desperat å få kontakt med både foreldrene sine og hverandre.

Dette var SMS-utvekslingene mellom venninnene gjennom de dramatiske timene:

Foto: Skjemdump/Privat
Foto: Skjemdump/Privat Vis mer

Møtet i Royal Arena

Da begge jentene omsider hadde kommet seg til Royal Arena tok følelsene fort overhånd.

- Det var det mest fantastiske noensinne å se hverandre igjen. Det var en stor lettelse, for da visste vi helt sikkert at vi hadde hverandre, sier Steen.

- Jeg følte sterkt på at jeg hadde ansvar for å passe på Cathrine. Vi var jo atskilt og vi opplevde ikke dette sammen. Vi hadde begge panikk, uten å ha hverandre. Det å klemme hverandre å kunne gråte sammen var en kjempelettelse, forteller Ulfkjær.

SKUDD: Flere personer er skutt på kjøpesenteret Fields i København. En person er pågrepet. Dansk politi melder på Twitter at flere personer er skutt på kjøpesenteret. Video: privat. Vis mer

Utenfor politisperringene, som var satt opp i flere hundre meter radius rundt kjøpesenteret, sto foreldrene til jentene nervøse og ventet på at døtrene deres skulle komme seg ut.

Det var imidlertid vanskelig for jentene å komme seg ut av sperringene, så de kom seg til et boligområde der de fikk hjelp av de som bodde i området. Foreldrene til jentene kunne omsider komme og hente jentene sine der.

BLOMSTERHAV: Mandag ettermiddag har flere personer har lagt blomster utenfor inngangen til Field's kjøpesenter etter at politiavsperringene ble flyttet til inngangen mandag morgen. Foto: Emma Victoria Hegnar/Dagbladet
BLOMSTERHAV: Mandag ettermiddag har flere personer har lagt blomster utenfor inngangen til Field's kjøpesenter etter at politiavsperringene ble flyttet til inngangen mandag morgen. Foto: Emma Victoria Hegnar/Dagbladet Vis mer

- Vi hadde selvfølgelig hverandre etter hvert, men det var sterkt å møte foreldrene mine. De hadde også vært veldig bekymret for oss. Det å bare kunne klemme mamma var gull verdt, sier Ulfkjær.

- Det var først da jeg så mamma og pappa at jeg virkelig følte at jeg var helt trygg. Jeg kunne endelig komme hjem igjen, sier Steen.

Skyting på Field's

Søndag klokka 17.35 mottok Københavns Politi meldinger om at det var en skyteepisode på Field's. Politiet rykket ut til senteret, der flere personer var truffet av skudd.

Flere øyenvitner har fortalt til Dagbladet hvordan det oppsto kaos på kjøpesenteret, og flere måtte gjemme seg på ulike steder i lokalet.

SKYTING: Det var en massiv utrykning med alle nødetatene etter skytingen i kjøpesenteret søndag kveld. Politiet sperret fort av et større område på stedet. Foto: Emma Victoria Hegnar/Dagbladet
SKYTING: Det var en massiv utrykning med alle nødetatene etter skytingen i kjøpesenteret søndag kveld. Politiet sperret fort av et større område på stedet. Foto: Emma Victoria Hegnar/Dagbladet Vis mer

En 22-årig dansk mann ble pågrepet med en rifle, kniv og ammunition på seg klokka 17.48. Mannen ble pågrepet like ved motorveien i nærheten av Field's, og pågripelsen var, ifølge politiet, «udramatisk».

På et pressemøte mandag morgen kom det fram at mannen tidligere er kjent i psykiatrien.

Under fengslingsmøtet ble den siktede mannen varetektsfengslet på lukket psykiatrisk avdeling i 24 dager.

Motivet til den siktede er fortsatt ukjent, men politiet utelukker at det er snakk om terror.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer