Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg var ikke forberedt på hatet og personhetsen»

KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland føler seg demonisert av politiske motkrefter. - Mange ønsker å putte meg i bås med de mest mørkkledde, firkantede og fordomsfulle i verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som statsråd har hun fått merke et politisk kjør mot egen person som hun ikke var forberedt på.

- Motkreftene mot meg er ganske sterke. Det har jeg følt belastende. Men jeg forbereder meg mentalt til at dette bare vil tilspisse seg fram mot valget, sier Valgerd.

I kampen for kontantstøtten og i den politiske dragkampen om homofiles rettigheter og ordninger for enslige forsørgere, har hun pådratt seg fiender.

Hun er ikke lenger sikker på hva som er Valgerd-effekten.

- Det har vært en Valgerd-effekt i KrF. Jeg tror jeg har bidratt til å åpne partiet for nye velgere. Men nå føler jeg at jeg har fått så mye kjeft, så mange negative klistrelapper og har møtt så sterke motkrefter at jeg er mer usikker på denne effekten, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Demoniseres

Hun mener det er lettere for mange interessegrupper å demonisere en KrF-statsråd enn en fra Arbeiderpartiet og at KrFs nye makt og størrelse vil gjøre henne til et yndet hatobjekt for mange foran valget.

- Klarer de ulike interessegruppene og kontantstøttemotstanderne å framstille meg så intolerant som mulig, blir det lettere for dem å fremme egne krav og standpunkter. Slik vil de også forsøke å svekke KrF lokalt, sier Valgerd.

- Dette dreier seg om en kamp både om holdninger, makt og rettigheter. Her representerer du makta og har muligheter til å ta beslutninger som får klare konsekvenser for andre folks liv. Du må ha vært forberedt på sterke reaksjoner?

- Ja, og jeg har ingen problemer med å være uenig med homofile om for eksempel retten til adopsjon og å hevde at barn i utgangspunktet har behov for både far og mor - enten det dreier seg om adopsjon, fosterforeldre eller ensliges situasjon. Men det betyr ikke at jeg er imot verken homofile eller enslige. Det er det å skulle stå til rette for slike vrengebilder av hva jeg står for, som er belastende, sier Valgerd.

Valgerd er impulsiv og direkte. Hun sier ting rett ut og slåss for det hun vil og tror på. I regjeringen står hun på krava for KrF, mens statsminister Bondevik får jobben med å samle kollegaene og de tre partiene når det er sprik.

- Kjell Magne og jeg kjenner hverandre så godt at vi kan si ting rett ut til hverandre. Jeg er mer direkte i formen. Det kan være en styrke, men det er også en svakhet. For en leder av en trepartiregjering er det viktigere å kunne samle enn å være direkte, sier Valgerd.

Hun innrømmer at hun har måttet jobbe med seg selv for å akseptere at hun ikke alltid får gjennomslag for sitt syn og at enkelte av hennes prioriterte saker taper på regjeringskonferansene.

- Det er en del av hverdagen i en trepartiregjering i mindretall. Men jeg må svelge litt ekstra noen ganger, jeg må det.

Sjeleglad

Tross motkrefter og tøffe runder: KrF-lederen trives så godt som statsråd i regjering og som partileder at hun ikke et øyeblikk nølte med å gå på en ny periode som partileder.

- Har du en statsministerkandidat i magen?

- Nei, overhodet ikke. Så lenge Kjell Magne vil stå på som statsminister, er jeg sjeleglad.

- Regjeringen ser ut til å kunne sitte ut perioden. Er du forberedt på å gå til valg i 2001 som regjeringskoalisjon?

- Ja, jeg har ikke noe imot det. Dette er noe vi må diskutere med de andre partiene. Men jeg er innstilt på det, så lenge samarbeidet fungerer så godt som det gjør nå og vi har den beste statsministerkandidaten. Se også side 2