- Jeg var ikke kvalifisert da

For ti år siden mente Gro Harlem Brundtland og mange andre at Jens Stoltenberg var den rette til å overta ledervervet i Ap. Han følte seg ikke voksen for oppgaven. Men nå er tida inne. I går bekreftet han at han er klar til å overta sjefsjobben i det skadeskutte partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Under landsmøtet i 1992 var jeg bare 33 år. Da jeg ble klar over at noen ønsket meg som leder, måtte jeg ta et valg. Jeg kom til at jeg ikke var kvalifisert til oppgaven. Jeg hadde ingen statsrådserfaring, og hjemme hadde jeg et lite barn, forteller Jens Stoltenberg.

På landsmøtet i 1992 bekjentgjorde statsminister og partileder Gro Harlem Brundtland overraskende at hun trakk seg. Ryktene sa at Gro ville ha Jens som sin arvtaker. Valgkomitéleder og LO-boss Yngve Hågensen ville ha Jagland.

- Det var riktig å velge Thorbjørn Jagland den gangen, sier Stoltenberg.

Mer drama

Etter mange års turbulens følte Jagland seg tvunget til å kaste inn håndkleet. Fra da av var det i realiteten klart at Stoltenberg ville overta. Oppgaven som venter ham er langt større og vanskeligere enn for ti år siden.

Stoltenberg har tro på at partiet kan vinne tilbake sine gamle velgere. Men det er bare én vei ut av uføret, heretter må partiet stå samlet, slår han fast.

- Nå må vi slutte med den interne debatten. Vi må stå sammen, skape en god lagånd. Vi har lenge nok skapt problemer for oss sjøl med persondebatter og intern uro. Dette har overskygget den politiske diskusjonen om hvordan vi skal skape et bedre og mer rettferdig samfunn.

- Vår skyld

Han sier rett ut at partiet sjøl må ta skylda for sviktende velgeroppslutning og lav troverdighet blant folk flest.

- Uroen i partiet har bygd seg opp i flere år, og ble utløst for fullt etter det elendige valgresultatet der Ap bare fikk 24,3 prosent. Den interne debatten har vært selvforsterkende. Både Thorbjørn Jagland og jeg har opplevd dette som en svært krevende tid, sier Stoltenberg.

Han nekter konsekvent å gi enkeltpersoner eller grupper skylda for det som har skjedd. Og nekter å snakke om sitt allment kjente vanskelige forhold til Jagland.

- Dersom jeg skulle begynne å peke på noen i denne sammenhengen, er vi i gang igjen. Nå må vi legge bråket bak oss og bygge opp partiet. Det kan ta lang tid og det vil være en vanskelig jobb, men jeg er sikker på at vi klarer det.

Frp skal avsløres

Det er ingen tvil om hvem Stoltenberg anser som Ap's farligste fiende. I går rettet han atskillige angrep mot Frp's «uansvarlige politikk».

- En av de viktigste oppgavene framover blir å vise at Fremskrittspartiets politikk ikke henger sammen. At fristende, kortsiktige løsninger vil ha store skadevirkninger på lang sikt i form av høyere renter, tap av arbeidsplasser og høyere ledighet.

Han innrømmer at det er en stor utfordring å få Ap's ansvarlige politikk til å framstå like attraktiv for velgerne som løftene fra partier som frister med langt fetere valgløfter.

- Men vårt budskap er det beste. Det er kilde til inspirasjon for meg framover. Jeg ønsker å bidra til å slåss videre for rettferdighet og for et samfunn der alle skal ha like muligheter.

Valgkomiteens leder, LO-leder Gerd-Liv Valla, sier at bare Yngve Hågensen og Grete Knudsen har frasagt seg gjenvalg til sentralstyret. Det kan bety at avtroppende leder Thorbjørn Jagland anser seg som kandidat.

Stoltenberg ønsket i går ikke å svare på om Jagland bør sitte i det nye sentralstyret, men understreket at Jagland er en verdifull person for Ap med sine store kunnskaper og store erfaring.

IKKE KVALIFISERT: - Under landsmøtet i 1992 var jeg bare 33 år. Da jeg ble klar over at noen ønsket meg som leder, måtte jeg ta et valg. Jeg kom til at jeg ikke var kvalifisert til oppgaven.