- Jeg var ikke på åstedet

Viggo Kristiansen benekter at han har vært sammen med Jan Helge Andersen i Baneheia fredag kveld den 19. mai i fjor. - Jeg var i bua mi hjemme, sier Kristiansen. Han sendte kjærlighetshilsen til en venninne over mobilen mens barnedrapene kan ha skjedd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Viggo Kristiansen sitter nå i vitneboksen og blir avhørt av statsadvokat Edward Dahl. Kristiansen svarer på spørsmål og småsnakker litt innimellom. Han innrømmer at han har blandet tidspunktene på ettermiddagen før statsadvokaten rekker å konfrontere ham med det, eller "kontrontrere", som Kristiansen konsekvent sier.

Sendte tekstmelding

Han medgir at han han møtte Jan Helge Andersen i Baneheia rundt klokka seks fredag ettermiddag 19. mai. Han bekrefter Andersens forklaring om at han hadde låst seg ute av bua utenfor huset sitt og skulle ha ekstranøkler fra Andersen. Men Kristiansen hevder at han fikk nøklene på stedet. Etter å ha pratet litt med vennen, dro han deretter tilbake til bua for å mekke på sykkelen.

Jan Helge Andersen skal ha sagt at han ville ta seg en løpetur. Opprinnelig skulle han ha vært på trening med heimevernet, men ingen andre enn ham selv møtte opp. Kristiansen ville ikke bli med på løpeturen.

- Den dagen du ser meg løpe, så har det tørna. Jeg hadde stupt etter fem meter.

- Mener du at du er i så dårlig form at du ikke klarer å løpe noe særlig, spurte statsadvokat Edward Dahl.

- Løping er ikke en av de sterkeste sportene jeg har.

Kristiansen hevder at han ble i bua de neste timene. Der mekket han på sykkelen sin.

- Når det kommer til sykkelen, så er jeg veldig pirkete. Det er mange som mener at jeg er litt for ekstrem. Jo mer du smører, jo lengre vil kjeden og tannhjulet holde.

Sendte melding

Kristiansen anslår selv at klokka var rundt halv syv da han gikk inn i bua.

- Jeg ble vel der til - ja - rundt om 19.20 - 19.30. Da gikk jeg ut av bua og satte meg på trappa. Jeg sente melding til ei jente, forklarte han. Jenta var en venninne av en kamerat, men etter at kameraten hadde sendt henne meldinger fra Kristiansens mobiltelefon, hadde Kristiansen selv fortsatt å tekste med henne.

Meldingen var en forhåndsskrevet tekstmelding som blant annet inneholdt: «I must have been born under a lucky star to find a girl like you». Meldingen ble sendt klokka 19.37.

Da var to småjenter sannsynligvis allerede døde.

Presset

Til politiet har Kristiansen forklart seg ganske forskjellig om tidpunktene for når han var i bua i forskjellige avhør.

- Jeg følte meg presset og svarte i vilden sky om alt mulig, sier han. Derfor stemmer ikke telefonutskriftene og vitneutsagnene med det han selv har forklart i de første avhørene.

I retten i dag sa han at han nå har endret forklaring fordi han har rettet seg etter tidspunktene han har fått oppgitt av politiet. Når han nå svarer på spørsmål, passer han på å si «Sånn som jeg husker det...».

Etter et par timer skal han ha gått ut av bua. Så kom Andersen tilbake fra Baneheia og joggeturen, ifølge Kristiansen.

- Han virka ikke sliten, nei. Og han virka ikke svett, heller. Han ble sittende en liten stund før han gikk hjem og dusja, sier Kristiansen.

Deretter ringte Kristiansen til venner som kom opp og møtte dem på trappa.

Andersen aldri redd

Han sier at Andersen aldri ville ha vært redd for ham og at han ikke lar seg dirigere eller true til å gjøre noe.

- Jeg har aldri opplevd at Jan Helge har vært redd for meg. Hvis han ble hissig, tok han overtaket på meg.

Kristiansen forteller om en episode med sin egen onkel der han brukte kniv.

- Det gøyeste jeg visste var å mobbe fetteren min. Onkel dro ned buksa på meg. Da gikk jeg hjem og henta kniv. Tar jeg ikke helt feil, så holdt jeg vel kniven inntil magen hans.

- Var du sint?

- Jeg var tålig sint, ja. Men onkel brydde seg ikke om det og det gjorde meg enda mer sint, forteller Kristiansen. Han innrømmer også at han har ødelagt møbler hjemme med kniv. Ifølge statsadvokaten har han også truet sin egen far med kniv. Kristiansen avviser dette og understreker at han aldri ville ha truet bestevennen med kniv.

På alle spørsmål om drapene i Baneheia har Kristiansen ett og samme svar:

- Det kan jeg ikke svare på.

- Hvorfor ikke?

- Jeg var ikke til stede.

Andersen virker langt mer urolig enn han gjorde da han selv satt i vitneboksen. Det er ikke så rart: Han har på forhånd varslet at kameraten ville gi ham skylden for drapene og nekte for å ha vært der selv.

Det hadde han rett i.Nå får Andersen rett.