Hvalrossen Freya

- Jeg var ikke redd

Roeren Ole Andreas Øren tok grep da hvalrossen Freya hadde lagt seg til på brygga til Christiania roklubb mandag formiddag.

VANNING: Ole Andreas Øren fra Christiania roklubb spylte Freya helt til hun flyttet seg, slik at han kom seg ut for å ro. Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg hadde to valg. Enten kunne jeg benytte meg av en vannslange, eller så kunne jeg bruke en åre. Jeg fant fort ut at det første alternativet var tryggest. Hvalrossen ble ikke skadd av det heller.

Det sier roeren Ole Andreas Øren til Dagbladet, etter at han litt før klokka halv ti mandag formiddag ble møtt av kjendishvalrossen Freya på brygga til roklubben.

- Jeg hadde hørt at den befant seg i Frognerkilen i går kveld, så egentlig ble jeg ikke veldig overrasket. Vanligvis er det veldig mange fugler som bruker denne brygga, og da jeg kom ned hit stemte det at hvalrossen også hadde lagt seg ned. Jeg tror at den sov, forteller Øren.

IKKE REDD: Ole Andreas Øren ble ikke skremt da han møtte på Freya mandag formiddag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
IKKE REDD: Ole Andreas Øren ble ikke skremt da han møtte på Freya mandag formiddag. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Lot seg ikke skremme

Øren fant fram vannslangen og begynte å spyle vann på Freya, som til slutt rullet ut i fjorden.

- Det gikk veldig sakte, men til slutt havnet den ute i vannet. Da hadde det gått såpass lang tid at jeg ikke fikk tid til å ro. Dermed ble det en økt på stakemaskinen inne i klubbhuset i stedet.

Tidligere har det blitt sendt ut flere advarsler om å ikke bevege seg for nærme den svømmende kjendisen på 600 kilo, men det skremte ikke roeren.

- Jeg var ikke redd. Hadde den beveget seg mot meg hadde det gått såpass sakte at jeg hadde klart å løpe fra den og opp mot land.

TOK GREP: Her spyler Ole Andreas Øren vann på Freya i et forsøk på å få hvalrossen av brygga. Etter en stund havnet hvalrossen ut i havnebassenget. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
TOK GREP: Her spyler Ole Andreas Øren vann på Freya i et forsøk på å få hvalrossen av brygga. Etter en stund havnet hvalrossen ut i havnebassenget. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Gjør nytt forsøk i morgen

Da Øren var ferdig trent, skal Freya fortsatt med å svømme rundt inne i Frognerkilen.

- Det hadde dukket opp en del skuelystne og mye media, men den var der fortsatt. Selv om roøkta ble avlyst er jeg likevel glad for at jeg fikk se den. Dette er første gang at jeg ser en hvalross, og jeg vil si at det var en artig og lærerik opplevelse.

Roeren vil derimot ikke la Freya ødelegge morgendagens roøkt også.

- Det er egentlig ikke noe problem å komme seg ut fra brygga, men det vil være betydelig verre å komme seg i land igjen.

Øren har samtidig tenkt på at han vil varsle resten av roklubben.

- Jeg skal sende ut noen e-poster til sentrale medlemmer for å se om det er noe vi kan gjøre med saken.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer