STUDENT: Lars-Christian Berg-Hanssen studerer ved University of Tampa i Florida. Foto: Privat
STUDENT: Lars-Christian Berg-Hanssen studerer ved University of Tampa i Florida. Foto: PrivatVis mer

Stille før orkanen Irma treffer Florida:

- Jeg var ikke spesielt redd før jeg begynte å få meldinger hjemmefra

Norske Lars-Christian Berg-Hanssen studerer i Florida og forbereder seg på herjingene til orkanen Irma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/TAMPA (Dagbladet): Orkanen Irma har allerede ført til enorme ødeleggelser på flere karibiske øyer.

Minst seks personer er døde i den franske delen av St. Martin etter at orkanen feide over de karibiske øyene onsdag. Dødstallene er ventet å stige.

– Situasjonen i St. Martin og St. Barts er dramatisk. Det er ikke noe drikkevann eller strøm, offentlige bygninger kan ikke brukes og hus har blitt ødelagt, sier prefekt Eric Maire i den franske regionen Guadeloupe, ifølge NTB.

På øya Barbuda er omkring 95 prosent av bygningene ødelagt, antar statsminister Gaston Browne i Antigua og Barbuda. Det eneste sykehuset på øya skal også være rammet av uværet.

På vei mot Florida

Nå er orkanen, som er den kraftigste som noensinne er registrert i Atlanterhavet, på full fart mot Florida.

- Det er en nervøs stemning her. Vi vet at uværet kommer, forteller Lars-Christian Berg-Hanssen til Dagbladet.

Han studerer journalistikk ved University of Tampa og bor i studentbyen like ved.

Mens han snakker med Dagbladet er han ute og går i sentrum av Tampa. Amerikanske medier melder at store mengder med mennesker er i ferd med å evakuere fra Florida.

VANNMANGEL: Folk handler inn enorme mengder vann før orkanen Irma etter planen treffer Florida førstkommende helg. Foto: AFP PHOTO / Michele Eve Sandberg
VANNMANGEL: Folk handler inn enorme mengder vann før orkanen Irma etter planen treffer Florida førstkommende helg. Foto: AFP PHOTO / Michele Eve Sandberg Vis mer

- Spøkelsesby

- Det er som en spøkelsesby her nå. Veldig mange har forlatt byen, og det er nesten ingen ute i gatene, sier Berg-Hansen.

- Er du selv redd?

- Jeg var ikke spesielt redd før jeg begynte å få meldinger hjemmefra om orkanen. Da ble jeg litt stressa og kjente det i magen.

Allerede er 25.000 mennesker evakuert fra Florida Keys helt på sørspissen av USA. Miami Dade County har sendt ut en frivillig evakueringsordre for alle kystbyer og en obligatorisk evakueringsordre for spesielt utsatte områder.

ØDELEGGELSE: Flyplassen Princess Juliana får kjenne på orkanen «Irma». Til vanlig er flyplassen som ligger på øyen Sint Marten kjent for sine spektakulære landinger. Video: NTB Scanpix Vis mer

All undervisning er avlyst ved University of Tampa fram til neste tirsdag.

- Mange av studentene, som kommer fra andre steder, har allerede dratt hjem. Så det er ganske tomt her. Selv bor jeg i tredje etasje, og bygningene her er solide og bygget av stein. Det de er mest redd for her er oversvømmelser, forklarer studenten.

Tomt for vann

Han flyttet til Florida for to uker siden.

- Da jeg var i butikken tidligere, var det utsolgt for både vann og brød. Så jeg fikk bare kjøpt litt juice og noen andre ting, sier Berg-Hanssen.

Han forteller også at de norske studentene i Florida har fått e-post fra studentorganisasjonen Ansa om at de kan reise til Sjømannskirken i Miami hvor det er et tilfluktsrom.

- Men Miami blir trolig mye hardere rammet enn Tampa, sier Berg-Hanssen.

Universitetet har også evakueringsplaner for studentene dersom situasjonen tilsier det.