– Jeg var ikke spion for Røkke

Denne mannen i 30-åra blir utpekt som spion for Kjell Inge Røkke i kampen om Kværner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En mann i 30-åra blir i den hemmelige politirapporten «Den spesialiserte sikkerhetsbransjen. En analyse av utviklingen, aktørene og tjenesten» navngitt for å ha avlyttet Odin Forvaltning i forbindelse med oppkjøpet av Kværner i 2001.

– Dette er bare tull. Vi har aldri drevet med avlytting. Å avlytte på denne måten er kriminell virksomhet som vi ikke ønsker å bli identifisert med, sier mannen som ønsker å være anonym.

Nye detaljer

TV 2 avslørte mandag deler av innholdet i Oslo-politiets etterretningsrapport. Dagbladet kjenner også til detaljer i rapporten. Mannen i 30-åra og hans sikkerhetsselskap blir navngitt for å ha avlyttet Odin Forvaltning på vegne av Aker og Røkke. Disse påstandene har politiet senere endret. Mannen i 30-åra forteller at de har kunder både fra inn- og utland.

– Vi har hatt oppdrag for alle de store bankene i Norge. Våre ansatte er tidligere polititjenestemenn, folk fra Stortingets sikkerhetstjeneste og folk fra forsvaret. Det var viktig at de ansatte var sikkerhetsklarert på grunn av oppdragene. Vi har også hatt store oppdrag for politimyndighetene, sier mannen.

– Hadde vi gjort noe ulovlig, så hadde myndighetene aldri brukt oss på en sånn utstrakt måte, sier han.

– Aldri Røkke som kunde

Den eneste grunnen han kan finne for at de står nevnt i rapporten er at de hadde en utstrakt virksomhet.

– Jeg var ikke spion for Røkke

– Vi har aldri hatt Røkke som kunde. Og jeg kan heller ikke huske at vi har utført oppdrag for Aker, sier mannen. Han forteller at han kjenner til at næringslivsledere har blitt avlyttet. Mannen mener også at politiet må få mer ressurser for å holde denne bransjen under oppsikt.

– I dag tror jeg det er én person som kontrollerer bransjen. Og det sier seg selv at det ikke er nok, sier han.

Han mener lekkasjer fra virksomheten er et stort problem.

– Problemet til politiet er at de lekker som en sil og ingen næringslivsledere med ømfintlige saker ønsker å samarbeide med dem. Dokumentene er jo på avveie nesten før de får dem inn, sier han.

Tystere navngitt

Mannen har ingen forklaring, og synes det er sjokkerende, at hans tidligere selskap blir omtalt i en etterretningsrapport. I den hemmelige rapporten til Oslo-politiet står det:

«Blant annet skal det vært mistanke om at XX (navngitt sikkerhetsselskap) i 2001 avlyttet styrerommet til fondsforvaltningsselskapet Odin under sluttforhandlingene om Kværner. Sentrale personer i Odin mistenkte at motparten, ved Aker og Kjell Inge Røkke, hadde tilgang på sensitiv informasjon gjennom bruk av ulovlige metoder. Etter en rekke mottiltak og undersøkelser fikk Odin bekreftet sine mistanker, men valgte å ikke anmelde saken.»

Det kommer også fram at personer fra spesialstyrkene SAS skal ha stått bak overvåkingen.

TULL: - Det er bare tull at jeg har vært spion for Kjell Inge Røkke, sier denne mannen i 30-åra.
TULL: - Det er bare tull at jeg har vært spion for Kjell Inge Røkke, sier denne mannen i 30-åra. Vis mer

Endret rapporten

TV 2 har publisert deler av rapportens innhold, og journalistene som har jobbet med saken har blitt utsatt for trusler. Også enkelte polititjenestemenn har mottatt trusler.

I ettertid har politiet gått ut og sagt at de har endret rapporten. Ifølge visepolitimester Sveinung Sponheim ble ikke politiet koblet inn under undersøkelsene av den påståtte avlyttingen i 2001.

– Det var først en gang i 2004 at vi fikk denne opplysningen som da ble notert. Påstandene ble undersøkt og ikke verifisert. Vi fant ikke grunnlag for å iverksette etterforskning, sa Sponheim på en pressekonferanse tirsdag.

Dermed endret Oslo-politiet innholdet i rapporten. Setningene om Kjell Inge Røkke ble fjernet.

– Det var opplysninger fra partene nå som var bakgrunnen for rettingen. Rapporten inneholder informasjon som endrer karakter fra dag til dag. Informasjonen fra dette dokumentet kan ikke stå på egne bein, sa Sponheim.

Mannen i 30-åra har fortsatt sentrale verv i bransjen, men har byttet yrke. Den utpekte avlytteren sier at de tidligere primært fikk oppdrag å avdekke overvåkings- og avlyttingsutstyr.