- Jeg var ingen god soldat

Joe Erling Jahr snakket i går kveld ut om nynazismen sin for første gang. 11. november kommer ankesaken etter drapet på Benjamin Hermansen opp i lagmannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo tingrett dømte 17. januar i år Joe Erling Jahr (20) til 16 års fengsel og Ole Nicolai Kvisler (22) til 15 år for drapet på Benjamin Hermansen (15) på Holmlia i Oslo. Riksdavokaten har anket dommen, og 11. november skal den opp til ny behandling i lagmannsretten.

I går kvelds «Brennpunkt» på Nrk snakket Jahr for første gang ut om hvorfor han ble en del av det nynazistiske miljøet.

Til «Brennpunkt» forteller Jahr at han som fjortenåring ble banket opp på t-banen av en gjeng somaliske barneranere, og det eneste miljøet som tok i mot ham med åpne armer og varm støtte var nynazistene.

- Jeg trenger beskyttelse, jeg trenger noen jeg kan stole på, som kan stille opp for meg. Og der var de, de høyreekstreme, sier Jahr,

Svenske nynazister hyllet Jahr etter drapet på Hermansen, og sa han var en god soldat, en mann som var rede til å ta i bruk de virkemidlene som var nødvendige. Jahr skjønner ikke så mye av karakteristikken.

- Nei, jeg har aldri vært i sånn kjempefysisk form, så jeg var vel ikke nummer en av de menneskene.

Han påstår at menneskesynet hans har blitt endret i møte med andre fanger i fengselet. Likevel vil han ikke ta avstand fra Hitler eller nazistisk innspirert raseideologi.

- Uansett vil jeg alltid synes han var en smart mann, sier han om Hitler.

- Jeg så aldri på det som kult, dette med jødeutryddelsen. Av en eller annen grunn benekter de fleste i nazimiljøet at det skjedde. Det gjorde aldri jeg. Men jeg så på det som noe som skjedde, og hva så? Det var bare jøder. Sånn så jeg på det, sier Jahr.

SNAKKET UT: På Nrks «Brennpunkt» i går kveld.